ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění ideální kapaliny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Advertisements

Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Funkce Konstantní a Lineární
Pravděpodobnosti jevů
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Lineární funkce - příklady
Růžencová slavnost Albrecht Dürer
Tabulky, grafy – test VY_32_INOVACE_ července 2013
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
KMT/MCH1 – Mechanika pro učitele 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Rovnoměrný pohyb A KONEC
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Charakteristiky variability
8.1 Aritmetické vektory.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
ROBERT SMITHSON – Spiral Jetty
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Lineární funkce Funkce daná rovnicí , kde . Definiční obor:
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tepelná kapacita tělesa
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
8.1.3 Lineární obal konečné množiny vektorů
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
POHYB ŽIVOČICHŮ 30. ledna 2013 VY_32_INOVACE_110108
YVES KLEIN – Antropometrie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Členění klasické mechaniky 1
Tečné a normálové zrychlení
Transkript prezentace:

ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ srpna 2013

Hmotný bod Hmotný bod je myšlený pojem. Jde o takové těleso, které má hmotnost m, ale veškeré prostorové rozměry jsou redukovány na jediný bod. 2 Pohyb Pokud se v čase mění prostorové souřadnice hmotného bodu, říkáme, že se hmotný bod pohybuje.

Trajektorie hmotného bodu Trajektorie HB je čára, kterou při svém pohybu HB opisuje. Některé jsou vidět (koleje, čáry na asfaltu při smyku, čára na tabuli namalovaná křídou, …), některé ne (let míčku, vyletující elektron z atomu,..) 3 Dráha hmotného bodu Dráha HB je délka trajektorie HB za určitou dobu. Např. dráha, kterou urazí letadlo během druhé hodiny letu nebo dráha, kterou urazí hlemýžď mezi 8.00 a 8.45.

Rovnoměrný pohyb Rovnoměrný pohyb koná těleso právě tehdy, jestliže za libovolné stejně velké časové intervaly urazí vždy stejně velké úseky dráhy. Trajektorií je část přímky. je počáteční čas, jsou úseky dráhy 4

Rovnoměrný pohyb Přitom nutně platí: Dráha přibývá rovnoměrně. 5

Závislost rychlosti na čase 6 rychlejší vozík ještě rychlejší vozík náš vozík

Dráha 7 Vyšší rychlost se na grafu závislosti dráhy na čase projeví větším úhlem, který svírá graf s časovou osou.

Definice rychlosti 8

Jednotka rychlosti 9

Dráha rovnoměrného pohybu Vztah pro výpočet dráhy lze odvodit z definičního vztahu pro rychlost: 10 Pak platí: …neboli

Speciální grafy závislosti dráhy rovnoměrného pohybu na čase 11

Určení dráhy z grafu rychlosti Dráhu lze z grafu rychlosti určit jako plochu pod grafem rychlosti. 12

Průměrná rychlost Průměrnou rychlost definujeme jako podíl celkové dráhy a celkové doby pohybu. Je-li pohyb rovnoměrný, je rychlost po celou dobu stejná a je tedy rovna průměrné rychlosti. POZOR! Obecně NELZE určovat průměrnou rychlost jako aritmetický průměr okamžitých rychlostí. 13

Příklad 1 14

Příklad 2 15

Příklady 16

Příklady 17

Příklady 18

19 Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12 a Graph 4.3, není-li uvedeno jinak. [Slide 4 a 6]: animace je autorským dílem PaedDr. Jozefa Beňušky.