Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Advertisements

Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Speciální pedagogika (úvod do studia)
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Dítě se sluchovým postižením
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Základy speciální pedagogiky
Pedagogická diagnostika
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Základy speciální pedagogiky
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Historie a současnost speciální pedagogiky. Periodizace dějin Podle prof. Sováka (1983) rozlišujeme období: Represivní – odložení, opuštění, zabití Represivní.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA. D EFINICE Pedagogická disciplína zabývající se celkovým rozvojem jedince s postižením (handicapem - znevýhodněním, defektem), jeho.
9. Tvorba individuálního plánu
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
Pedagogické disciplíny
Edukace žáků na praktických a speciálních školách KPG/4065
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
9. Tvorba individuálního plánu
Pedie Co mají společné?.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Základné pojmy v pedagogike
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Speciálně pedagogické metody
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.

Literatura BEDNÁROVÁ, Petra a kol. Základy speciální pedagogiky nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové: Gaudeamus FISCHER, Slavomil, ŠKODA Jiří. Speciální pedagogika. Praha/Kroměříž : Triton, 2008 RENOTIÉROVÁ, Marie, LUDÍKOVÁ Libuše a kol. Speciální pedagogika. Olomouc: UP v Olomouci, Pedagogická fakulta SLOWÍK Josef. Speciální pedagogika. Praha : Grada, 2007 Švarcová, Iva.Speciální pedagogika VALENTA, Milan a kol. Přehled speciální pedagogiky. Praha: Portál, 2014

Cíl předmětu na HTF UK Poskytnout základní informace z oboru, které jsou důležité pro práci s lidmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Poznatky použitelné především v práci sociálního pracovníka. Absolvování předmětu neopravňuje k práci speciálního pedagoga. Využití osobních zkušeností a poznatků studentů.

Předmět speciální pedagogiky Zkoumání zákonitostí procesu edukace a socializace dětí, žáků a dospělých se speciálními vzdělávacími potřebami a souvislostí s těmito procesy. Předmětem speciálně pedagogické intervence je osoba se zdravotním postižením, zdravotním či sociálním znevýhodněním. (Valenta, 2014, s.9) Cíl – maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince. - dosažení nejvyššího stupně socializace

Systém speciální pedagogiky podle tzv. pedií: Logopedie Psychopedie Tyflopedie Somatopedie Surdopedie Etopedie V souvislosti se změnami v oboru přibývají další oblasti: Ranná péče Speciálně pedagogická andragogika SPPG osob s více vadami SPPG osob se specifickými poruchami učení a chování

SPPG v systému věd Je průnikem 4 základních vědních oboru: Pedagogika Psychologie Sociologie Medicína (Valenta) Sociální práce Filosofické disciplíny: etika, estetika, logika

Základní pojmy - defekt, defektivita Defekt – ztráta, poškození v anatomické stavbě organismu, poškození funkce Příčiny defektů – dědičnost, úrazy, onemocnění Podle závažnosti - lehký, středně závažný, těžký Přestává-li být defekt osobní záležitostí a stává se záležitostí společnosti, nabývá sociální dimenzi. Člověk je stižen defektivitou. Defektivita – důsledek defektu, má psychosociální dimenzi.

Defekt (vada) Dělení defektu podle charakteru: a)Orgánové (příčinou je vývojová vada nebo úraz) b)Funkční (porucha funkce orgánu nebo celého organismu bez poškození tkáně, např. psychoneurózy, poruchy chování) Dělení defektů z hlediska vzniku: a) Vrozený nebo dědičný Prenatální Perinatální Postnatální b) Získaný během života

Defektivita  Důsledek defektu, porucha celistvosti člověka.  Porucha vztahu k sobě samému, ke vzdělání, výchově, práci.  Není závislá na závažnosti defektu.  Má dynamický charakter. Vnější znaky defektivity (Jesenský 1993)  Změny v učení a chování  Změny v pracovních aktivitách  Směny ve společenských aktivitách  Změny v zaměření osobnosti a motivaci  Změny v potřebách a hodnotovém systému

Metody speciální pedagogiky Edukace Reedukace – soubor metod zaměřených na postiženou funkci, s cílem zlepšit její činnost Kompenzace – souhrn speciálně pedagogických postupů, zaměřených na nepostižené orgány, funkce. (Hmat u ZP) Rehabilitace – Upravuje společenské a pracovní vztahy postiženého jedince, navazuje na reedukaci a kompenzaci. Socializace – cíl speciální pedagogiky, znamená zapojení do společnosti, formování pozitivních vztahů ke vzdělání, práci.

Stupně socializace Podle prof. M. Sováka 1.Integrace 2.Adaptace 3.Utilita 4.Inferiorita Integrace -soužití postižených a běžné populace při nízké konfliktnosti vztahů– integrované vzdělávání Inkluze – vyšší stupeň. Nekončící společenský proces, lidé s postižením se účastní všech aktivit společnosti jako lidé bez postižení. Inkluzivní vzdělávání – výuka společně s vrstevníky, v heterogenních třídách, zapojení do učení podle potřeb, posilování jejich sebehodnocení a sebedůvěry.