Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
50. Jaderná fyzika II.
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Jádra atomů.
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderné reakce.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Využití radioaktivního záření TÉMATICKÝ.
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Radioaktivita

Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Z čeho se skládá atom? 2.Co tvoří jádro atomu? 3.Jaké síly působí v atomu? 4. Jaký elektrický náboj má atom?

Atomová jádra Složení atomu: elektronový obal atomové jádro – malé, těžké – kladně nabité – složeno z protonů a neutronů (=nukleony) – počet protonů udává protonové číslo – počet nukleonů udává nukleonové číslo – látky složené z atomů, které mají stejné protonové a stejné nukleonové číslo - nuklidy – dva atomy, které mají stejné protonové číslo, různé nukleonové číslo – izotopy téhož prvku

Výukový program Fyzika zajímavě další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – atomistika a astronomie – kapitola Atomový obal

Radioaktivita Některé nuklidy jsou nestálé, přeměňují se - radionuklidy přírodní – protonové číslo větší než 83 (např. U, Ra) – samovolný rozpad na jiné prvky umělé – jejich jádra přijala velkou energii (např. odstřelováním jádra jadernými částicemi) Přeměna radionuklidů je doprovázena jaderným zářením, vyzařované částice mají velkou energii Schopnost látky samovolně vyzařovat jaderné záření - radioaktivita

Výukový program Fyzika zajímavě další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – atomistika a astronomie – kapitoly O záření a Nukleární fyzika

Jaderné záření Jádra radionuklidů vyzařují jaderné záření několika druhů: záření alfa – tvořeno proudem částic alfa – málo pronikavé – nebezpečné, působí-li uvnitř organismu záření beta – tvořeno proudem rychle letících elektronů – pronikavější než alfa, pohlcuje se např. tenkým plechem záření gama – krátké elektromagnetické vlny – pronikavější než beta, pohlcuje se např. olovem neutronové záření – tvoří je proud letících neutronů – nejpronikavější, pohlcuje se např. silnou vrstvou vody nebo betonu

Využití jaderného záření Radionuklidy jsou užitečné v různých oborech lidské činnosti: lékařství – diagnostika nemocí – ničení zhoubných nádorů – sterilizace nástrojů technika – kontrola kvality výrobků – defektoskopie zjišťuje skryté praskliny v kovech jejich prozařováním – pronikavější než beta, pohlcuje se např. olovem věda – metoda značených atomů – sledování koloběhu látek v organismech a v přírodě – určování stáří organických látek a hornin

Otázky k zopakování 1.Z jakých částic se skládá atom a jak jsou v něm uspořádány? 2.Jaké jsou rozměry atomového jádra v porovnání s rozměry atomu? 3.Co je radioaktivita? 4.Co se děje s jádrem radionuklidu při jaderné přeměně? 5. Jak se využívají radionuklidy v lékařství? 6. Jak se využívají radionuklidy v průmyslu?

Shrnutí atom složený z atomového jádra a elektronového obalu radioaktivita schopnost látky samovolně vyzařovat jaderné záření jaderné záření alfa beta gama neutronové