VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN. Trávení a vstřebávání látek v trávicím ústrojí POTRAVA: Živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) Minerální látky (zdroj iontů)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Advertisements

Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Soustava trávicí – dutina ústní, hltan, jícen. Možnost využití: interaktivní tabule.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Výživa a hygiena potravin
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_SOUSTAVA TRÁVICÍ_P1-2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN

Trávení a vstřebávání látek v trávicím ústrojí POTRAVA: Živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) Minerální látky (zdroj iontů) Vitaminy (řídicí funkce) Voda prostředí biochemických reakcí) FUNKCE (význam) PŘÍJMU POTRAVY: Zdroj energie Stavební materiál pro výstavbu vlastního těla

Některé látky z potravy jsou použitelné ve formě, v jaké byly přijaty (vitaminy, minerály, voda). Jiné musí být vhodně upraveny, rozloženy, přestaveny (živiny). Přeměnu živin zajišťuje TRÁVICÍ SOUSTAVA. U prvoků – trávicí vakuola. U ČLOVĚKA : Ústní dutina Žaludek Dvanáctník Střevo

TRÁVENÍ Soubor mechanických a chemických procesů, které zajišťují: Drcení a rozklad potravy na jednodušší, rozpustné látky, které již organismus dokáže využít. Trávení má i obranný význam: Detoxikace přijatých toxinů Likvidace choroboplodných zárodků TRÁVICÍ ŠŤÁVY Jsou vylučovány jednotlivými částmi trávicí soustavy Obsahují potřebné enzymy na trávení jednotlivých složek potravy. Vylučování trávicích šťáv není trvalé, ale je regulováno hormony a CNS. Účinnost trávení u člověka zvyšuje mechanická a kuchyňská úprava potravy.

PŘEHLEDTRÁVICÍCH ŠŤÁV, ENZYMŮ A PROCESŮ TRÁVENÍ Zdroj enzymuenzymAktivace a podmínky substrátVýsledný produkt Slinné žlázy  -amyláza (Ptyalin) pH:6,6 – 6,8 Cl - škrobmaltóza ŽaludekPepsin(ogen) Rennin HCl pH: 1,6 – 2,4 pH: 4, Ca 2+ proteiny mléčný kasein polypeptidy, dipeptidy, srážení mléka Slinivka břišníTrypsin(ogen) Chymotrypsin(o gen) pH: 7,9 pH: 8 proteiny polypeptidy, dipeptidy (pro)Karboxypep tidáza  -amyláza Lipáza (Steapsin) trypsinpolypeptidyoligopeptidy, aminokyseliny pH: 7,1 pH: 8 soli žlučových kyselin škrob, glykogen esterové vazby lipidů maltóza karboxylové kyseliny, glycerol

Zdroj enzymuenzymAktivace a podmínky substrátVýsledný produkt Slinivka břišníRibonukleáza Deoxyribonukleá za RNA DNA nukleotidy Cholesterolester áza soli žlučových kyselin volný cholesterolestery cholesterolu s karboxylovými kyselinami Játra a žlučníkSoli žlučových kyselin lipidyemulgace tuků, neutralizace kyselé tráveniny

Zdroj enzymuenzymAktivace a podmínky substrátVýsledný produkt Tenké střevoAminopeptidáza Dipeptidázy polypeptidy dipeptidy oligopeptidy, aminokyseliny Sacharáza Maltáza Laktáza pH: pH: 5,8 - 6,2 pH: 5,4 - 6 sacharóza maltóza laktóza glukóza+fruktóz a glukóza glukóza galaktóza Fosfatáza Izomaltáza Nukleotidáza Nukleosidáza Fosfolipáza pH: 8,6fosfáty biomolekul gl ykosidy nukleové kyseliny nukleosidy fosfatydylcholin volné fosfáty gl ukóza nukleosidy puriny, pyrimidiny, ribózafosfát glycerol, karboxylové kyseliny, fosfát

ÚSTNÍ DUTINA A SLINY Probíhá zde mechanické zpracování potravy a smíchání se slinami. 3 Páry slinných žlaz (podjazykové podčelistní, příušní) Vylučování slin – reflexní děj. Člověk  1 – 1,5 l slin / den Ovce  10 l slin / den Kráva  60 l slin / den HLAVNÍ SLOŽKY SLIN: Mucin + Imunoglobulin A + Ptyalin + Lysozym + H 2 O

SLOŽENÍ SLIN MUCIN Je to směs glykoproteinů, které se vážou na: Zubní sklovinu (ochranná fce) Viry, čímž znemožňuje jejich průnik do buněk organismu IMUNOGLOBULIN A  ochranný faktor  -amyláza (Ptyalin)  štěpí glykosidické vazby polysacharidů Lysozym  enzym, který rozkládá buněčnou stěnu některých bakterií (antibakteriální ochrana organismu).

ŽALUDEK A ŽALUDEČNÍ ŠŤÁVA HLAVNÍ SLOŽKY ŽALUDEČNÍ ŠŤÁVY: HCl + kyselina močová +močovina + pepsinogen + lipáza + mucin + ionty kovů a nekovů. HORMON GASTRIN  vylučován sliznicí žaludku po požití potravy  spouští vylučování trávicí šťávy žaludeční sliznicí  spouští motilitu žaludku, střev a žlučníku (trávicí pohyby) složky masa, vnitřností, alkohol  iniciátory tvorby gastrinu.

PEPSINOGEN Je to endopeptidáza, která hydrolyzuje peptidové vazby, ale neuvolňuje jednotlivé aminokyseliny. Zubní sklovinu (ochranná fce) Viry, čímž znemožňuje jejich průnik do buněk organismu RENNIN (CHYMOZIN) vylučuje se u mláďat savců, podílí se na srážení mléka (zpomaluje jeho průchod žaludkem). Mění rozpustný kasein na nerozpustný parakasein, který je následně štěpen pepsinem. APOERYTEIN (GLYKOPROTEIN) vazbou na vitamin B12 umožňuje jeho vstřebávání.

DVANÁCTNÍK A SLINIVKA BŘIŠNÍ Do dvanáctníku ústí 2 žlázy: SLINIVKA BŘIŠNÍ (pankreas) ŽLUČNÍK HLAVNÍ SLOŽKY PANKREATICKÉ ŠŤÁVY: Peptidázy +  -amyláza + lipáza + cholesterolesteráza + fosfolipáza + ribonukleáza + deoxyribonukleázy + trypsin(ogen) + chymotrypsin(ogen) + prokarboxypeptidázy.

TRYPSIN Je to endopeptidáza, která hydrolyzuje peptidové vazby. PROKARBOXYPEPTIDÁZY Odštěpují jednotlivé aminokyseliny z konců peptidových řetězců. Mění rozpustný kasein na nerozpustný parakasein, který je následně štěpen pepsinem.  -AMYLÁZA Štěpí polysacharidy na disacharidy (např. maltóza).

STŘEVO A STŘEVNÍ ŠŤÁVA HLAVNÍ SLOŽKY STŘEVNÍ ŠŤÁVY: Mucin + ENZYMY (aminopeptidáza, dipeptidáza, sacharáza, maltáza, laktáza, fosfatáza, polynukleotidáza, nukleosidáza, fosfolipáza…) Střevní šťáva je produkována sliznicí tenkého střeva. V tenkém střevě se dokončuje rozklad živin až na základní stavební kameny (monosacharidy, aminokyseliny, mastné kyseliny a glycerol). Probíhá zde vstřebávání všech těchto složek.

TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ SACHARIDŮ ÚSTNÍ DUTINA  -amyláza (Ptyalin)  štěpí škrob a glykogen  až na maltózu (disacharid). DVANÁCTNÍK Maltáza, laktáza, sacharáza a další enzymy  štěpí oligosacharidy až na monosacharidy. Monosacharidy se vstřebávají v tenkém střevě do krve. Nejrychleji se vstřebává galaktóza a glukóza. Mnohem pomaleji se vstřebává fruktóza, ještě pomaleji manóza, xylóza a arabinóza. Disacharidy se ve střevě běžně nevstřebávají.

5 milionů klků, povrch 300 m 2 /tenké střevo člověka

TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ LIPIDŮ ŽALUDEK Žaludeční lipáza  štěpí částečně lipidy (nejsou zde ještě dostatečně emulgované) DVANÁCTNÍK Žluč (žlučové kyseliny)  emulguje tuky Pankreatická lipáza  štěpí lipidy STŘEVNÍ ŠŤÁVA Lipázy V tenkém střevě se dokončuje úplná hydrolýza všech lipidů na jednoduché lipidy + mastné kyseliny + glycerol. Vstřebávání této směsi přes stěnu střeva do krve.

5 milionů klků, povrch 300 m 2 /tenké střevo člověka

Chylomikrony  jsou to lipoproteinové kulovité částice, které se v buňkách střeva tvoří ze vstřebaných lipidů. Krví se vstřebané lipidy a jejich složky (mastné kyseliny + glycerol) dopravují do jater, kde se dále rozkládají nebo resyntetizují. Lipidy z jater (i ty které játry neprošly) jsou krví přenášeny do všech tkání těla.

TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ PROTEINŮ ŽALUDEK Pepsin  štěpí bílkoviny. V žaludku se bílkoviny štěpí pouze částečně (natrávení). DVANÁCTNÍK Endopeptidázy (trypsin, chymotrypsin) rozkládají bílkoviny na peptidy nebo až na jednotlivé aminokyseliny. STŘEVNÍ ŠŤÁVA Exopeptidázy  dokončují štěpení peptidových řetězců až na aminokyseliny. V tenkém střevě se vstřebávají aminokyseliny do krve, která je dopravuje do všech tkání organismu.

MLÉKO MLÉČNÉ ŽLÁZY Jsou podobné potním žlázám. Jejich vývoj a funkci kontrolují hormony předního laloku hypofýzy (podvěsek mozkový) a pohlavní hormony. Mléčné žlázy mají velmi intenzivní metabolismus. 10 % přiváděných živin spotřebují pro sebe a 90 % přeměňují na jednotlivé složky mléka. Hlavními složkami mléka jsou: Laktóza (mléčný sacharid) + lipidy + proteiny. Prvé dny po porodu mléčné žlázy produkují tzv. mlezivo (kolostrum)  nažloutlá kapalina hustší než mléko, obsahuje oproti mléku více proteinů, ale méně tuků.

MLÉKO Jsou podobné potním žlázám. Jejich vývoj a funkci kontrolují hormony předního laloku hypofýzy (podvěsek mozkový) a pohlavní hormony. Mléčné žlázy mají velmi intenzivní metabolismus. 10 % přiváděných živin spotřebují pro sebe a 90 % přeměňují na jednotlivé složky mléka. Hlavními složkami mléka jsou: Laktóza (mléčný sacharid) + lipidy + proteiny. Prvé dny po porodu mléčné žlázy produkují tzv. mlezivo (kolostrum)  nažloutlá kapalina hustší než mléko, obsahuje oproti mléku více proteinů, ale méně tuků.

Po několika dnech po porodu se místo mleziva v mléčných žlázách začne tvořit mléko. MLÉKO = směs látek rozptýlených ve vodném roztoku jiných látek. Bílá barva mléka je dána mikročásticemi tuku emulgovanými ve vodě. Mléko obsahuje všechny živiny potřebné pro vývoj rostoucího organismu a to v množství závislém na živočišném druhu. SACHARIDY  zejména disacharid laktóza

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Intolerance laktózy je často zaměňována s alergií na mléko. Hlavní rozdíl mezi těmito metabolickými poruchami je v příčinách onemocnění. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, který mléčný cukr rozkládá, u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny.

PŘÍČINA LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Laktózová intolerance je způsobena neschopností organismu produkovat enzym laktáza, který laktózu (mléčný cukr) ve střevech rozkládá. Všechny druhy živočišného mléka obsahují laktózu, která se rozkládá v trávicím ústrojí za pomoci právě enzymu laktáza na jednodušší cukry (galaktózu a glukózu), které se dále vstřebávají do krevního oběhu. Pokud je laktázy nedostatek, mléčný cukr se ve střevech nestráví a jeho přebytkem se pak živí přirozené střevní bakterie, které při jeho zpracování produkují plyny (CO 2 či H 2 ) a další látky, které dráždí tlusté střevo a tím způsobují nadýmání, střevní koliky, průjmy a zvracení. Méně častými projevy jsou atopické ekzémy, nechutenství, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha.

VROZENÁ LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE Vrozená intolerance se zpravidla projeví u dětí již při kojení  JEJÍ PŮVOD JE GENETICKÝ. U těchto lidí je zablokován gen kódující syntézu enzymu laktázy. Obvykle vykazuje velmi silné příznaky, které mohou vést až k dehydrataci. PRIMÁRNÍ LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE Prvotní (primární) intolerance je způsobena rovněž geneticky  gen pro syntézu enzymu laktázy je zablokován pouze částečně. Enzym laktáza se syntetizuje během kojení, ale po ukončení kojení jeho syntéza klesá.

Projeví se po ukončení kojení, nejčastěji v pubertálním věku, často však až v dospělosti. Jako u všech ostatních savců, tak i u člověka je produkce laktázy nejvyšší v kojeneckém věku, od 2 až 5 roku rapidně klesá. SEKUNDÁRNÍ LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE Druhotná (sekundární) intolerance vzniká např. při celiakii, zánětlivých onemocněních střev nebo i jako důsledek užívání antibiotik, která ovlivňují střevní mikroflóru.

Dle odhadů trpí určitým druhem intolerancí laktózy cca 15–20 % populace České republiky. Existuje genetická závislost mezi incidencí laktózové intolerance v závislosti na lidské rase. Uvádí se, že laktózovou intolerancí trpí 75 % černochů, 90 % Číňanů a udává se až 100 % u původní americké indiánské populace. Nejméně laktózovou intolerancí trpí bělošská populace. Je to důsledkem evolučního vývinu národů historicky spjatých s pastevectvím – nejlépe jsou na tom národy pocházející ze severní Evropy a východní Afriky.