Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Vitamíny.
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Převody jednotek obsahu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Suroviny pro cukráře I. ročník
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Převody jednotek délky
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36

Vitamíny Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Vitamíny Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 24. listopadu 2011 Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdravý způsob života a péče o zdraví Téma: Vitamíny, jejich funkce a výskyt Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: prezentace je určená k seznámí se základními skupinami vitamínů, jejich zástupci. Žáci se naučí, kde se daný vitamín vyskytuje a co způsobuje jeho nedostatek Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

Vitamíny jsou spolu s cukry, tuky a bílkovinami základní složkou lidské stravy existuje 13 základních typů lidský organismus si je nedokáže sám vyrobit hypovitaminóza x hypervitaminóza

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K

Vitamín A Obsažen v barevné zelenině a plodech např. pomeranč, mrkev, špenát, brokolice, feferonky, dýně dále v rybách, tucích, játrech, mléku, mléčných výrobcích, másle a vejcích nedostatek: šeroslepost, rohovatění kůže

Vitamín D Zdrojem jsou: vnitřnosti, tučné ryby, kvasnice, vejce, mléko u nás vlastní tvorba vitamínu v kůži nedostatek: v dětství poruchy mineralizace kostí, v dospělosti odvápnění kostí a zubů při podávání léků – hypervitaminóza – ukládání vápníku do stěn cév a orgánů

Vitamín E Zdrojem jsou: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna nedostatek: rozpad jaterních buněk, malá odolnost červených krvinek

Vitamín K Obsažen: v zelenině, obilovinách, vejcích, mase, mléce např. květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách zajišťuje tvorbu baktérií ve střevech a srážlivost krve nedostatek: malá srážlivost krve, velké krvácení

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B (B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9, B 12 ) Vitamín C Vitamín H Komplex vitamínu B - pro člověka má význam B 1, B 2, B 6, B 12, H a PP faktor

Vitamín B 1 Zdrojem jsou: obiloviny – klíčky, kvasnice, játra, srdce, ledviny, libové vepřové maso nedostatek: zvýšená únavnost, křeče, záněty nervů, nemoc beri beri ( )

Vitamín B 2 - riboflavin Zdrojem: mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce, ledviny nedostatek: malinový jazyk, bolavé ústní koutky

Vitamín B 6 Zdrojem: mléko, kvasnice, maso nedostatek: horší hojení zánětů

Vitamín B 12 Zdrojem: játra, ledviny, mléko nedostatek: chudokrevnost (anémie)

Vitamín PP – kyselina nikotinová Výskyt: v libovém mase, mléce, listové zelenině, játrech, kvasnicích nedostatek: zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže, těžké průjmy

Vitamín C – kyselina askorbová Zdrojem ovoce a zelenina – nejvíce šípky a rybíz zvyšuje odolnost proti infekcím, zrychluje hojení ran působí na tvorbu vaziva, kostí a chrupavek nedostatek: snížená odolnost proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje)

Test 1. Na jaké dvě skupiny se dělí vitamíny? 2. Dokážeš některé vitamíny vyjmenovat? 3. Ve kterých potravinách se vyskytuje vitamín…? 4. Jak se projevuje jeho nedostatek? 5. Dokážeš vysvětlit rozdíl mezi hypovitaminózou a hypervitaminózou?

Vitamín. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.