Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36
Vitamíny Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Vitamíny Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 24. listopadu 2011 Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdravý způsob života a péče o zdraví Téma: Vitamíny, jejich funkce a výskyt Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: prezentace je určená k seznámí se základními skupinami vitamínů, jejich zástupci. Žáci se naučí, kde se daný vitamín vyskytuje a co způsobuje jeho nedostatek Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Vitamíny jsou spolu s cukry, tuky a bílkovinami základní složkou lidské stravy existuje 13 základních typů lidský organismus si je nedokáže sám vyrobit hypovitaminóza x hypervitaminóza
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K
Vitamín A Obsažen v barevné zelenině a plodech např. pomeranč, mrkev, špenát, brokolice, feferonky, dýně dále v rybách, tucích, játrech, mléku, mléčných výrobcích, másle a vejcích nedostatek: šeroslepost, rohovatění kůže
Vitamín D Zdrojem jsou: vnitřnosti, tučné ryby, kvasnice, vejce, mléko u nás vlastní tvorba vitamínu v kůži nedostatek: v dětství poruchy mineralizace kostí, v dospělosti odvápnění kostí a zubů při podávání léků – hypervitaminóza – ukládání vápníku do stěn cév a orgánů
Vitamín E Zdrojem jsou: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna nedostatek: rozpad jaterních buněk, malá odolnost červených krvinek
Vitamín K Obsažen: v zelenině, obilovinách, vejcích, mase, mléce např. květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách zajišťuje tvorbu baktérií ve střevech a srážlivost krve nedostatek: malá srážlivost krve, velké krvácení
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B (B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9, B 12 ) Vitamín C Vitamín H Komplex vitamínu B - pro člověka má význam B 1, B 2, B 6, B 12, H a PP faktor
Vitamín B 1 Zdrojem jsou: obiloviny – klíčky, kvasnice, játra, srdce, ledviny, libové vepřové maso nedostatek: zvýšená únavnost, křeče, záněty nervů, nemoc beri beri ( )
Vitamín B 2 - riboflavin Zdrojem: mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce, ledviny nedostatek: malinový jazyk, bolavé ústní koutky
Vitamín B 6 Zdrojem: mléko, kvasnice, maso nedostatek: horší hojení zánětů
Vitamín B 12 Zdrojem: játra, ledviny, mléko nedostatek: chudokrevnost (anémie)
Vitamín PP – kyselina nikotinová Výskyt: v libovém mase, mléce, listové zelenině, játrech, kvasnicích nedostatek: zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže, těžké průjmy
Vitamín C – kyselina askorbová Zdrojem ovoce a zelenina – nejvíce šípky a rybíz zvyšuje odolnost proti infekcím, zrychluje hojení ran působí na tvorbu vaziva, kostí a chrupavek nedostatek: snížená odolnost proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje)
Test 1. Na jaké dvě skupiny se dělí vitamíny? 2. Dokážeš některé vitamíny vyjmenovat? 3. Ve kterých potravinách se vyskytuje vitamín…? 4. Jak se projevuje jeho nedostatek? 5. Dokážeš vysvětlit rozdíl mezi hypovitaminózou a hypervitaminózou?
Vitamín. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.