Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Advertisements

Socioekonomická geografie
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Metody zkoumání ekonomických jevů
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Historické etapy vývoje managementu
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Obsah přednášek Demografie
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní principy geografického výzkumu
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Sociologie ?.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Postavení pedagogiky mezi vědami
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Pedagogická diagnostika
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Vztahy geografie k ostatním vědám
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Přednáška č. 1 ÚVODNÍ PŘEDNÁŠKA – OBJEKT A PŘEDMĚT STUDIA, OBSAH PŘEDMĚTU, VÝUKA DEMOGRAFIE NA JINÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH, DEMOGRAFIE A EKONOMIE.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Věda & struktura vědecké práce
Metody psychologie.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád populační reprodukce logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Úvod, základní principy a cíle
Geografie Krajinná sféra
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Charakteristika zeměpisu CR
Základy demografie Přednáška 1.
Metody pedagogiky.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti

Demografii lze vymezit dvojím způsobem:  Jako elementární specifický obor, poznávající zákonitosti vývoje demografických systémů, tj. demografické reprodukce jako omezeného výsledného procesu.  Jako obor různé úrovně komplexity, zahrnující do předmětu svého studia nejen vývoj demografických systémů jako výsledný proces, ale i podmínky a důsledky tohoto procesu, a to nejen v bezprostřední návaznosti na demografickou reprodukci. pozn.: Demografický systém je tvořen lidmi, jejich vlastnostmi, které podmiňují demografickou reprodukci a demografických vztahů mezi nimi.

Demografie  Je empirický obor  Stojí na rozhraní přírodních a společenských věd  Jako vědecká disciplína vznikla v roce 1662 Většinou je velmi obtížné určit počátek té které vědecké disciplíny. To neplatí o demografii. Její počátek může být stanoven zcela přesně: leden B. C. Urlanis

 Název demografie pochází z řeckých slov démos (lid) a grafein (psát, popisovat).  OBJEKTEM demografického studia jsou LIDSKÉ POPULACE  PŘEDMĚTEM demografického studia je DEMOGRAFICKÁ REPRODUKCE  S procesem demografické reprodukce jsou spojeny demografické události (jevy)

Demografické události (jevy)  narození  úmrtí  potrat  sňatek  rozvod  ovdovění  nemoc

Postup poznávání v demografii Objektivní realita Předmět poznávání Demografická reprodukce Prostředky poznávání I Vydělení demografických jevů a jejich statistický popis Upravený předmět poznávání Demografické struktury a procesy Prostředky poznávání II Indukce, dedukce, analýza, syntéza Systém demografických poznatků a zákonitostí Demografická metodologie

Schéma populačního vývoje Populační vývoj Demografická reprodukce Mechanická měna Řád rození Řád vymírání

Vnitřní diferenciace demografie Demografie populací Demografická analýza Teoretická demografie Demografická metodologie Sféra postupného vydělování, resp. postupné syntézy předmětu Sféra postupné generalizace, resp. specifikace předmětu Sféra postupné metodologické formalizace, resp. konkretizace

Vnější návaznosti demografie Demografie populací Hranice demografie Demografická analýza Teoretická demografie Demografická metodologie Populační politika Ekonomické a sociální plánování Ostatní empirické obory Filozofie Metodologické obory

Vybrané demografické subdisciplíny  Paleodemografie  Historická demografie  Regionální demografie (při studiu populačního vývoje se dostává do úzkého styku s geografií, a to zejména s geodemografií n. geografií obyvatelstva)  Ekonomická demografie  Sociální demografie