Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Advertisements

BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dynamika požáru mjr. Ing. Pavel Bér vedoucí pracoviště IZS a služeb
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Chemické prvky-nekovy č.1
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 8 Autor: Lenka Poláková
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Redoxní děje = oxidačně redukční
Výroba kyseliny dusičné
Nebezpečné vlastnosti látek
Výbuch, detonace, deflagrace
Pyrometalurgická rafinace
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Teplo a chemické reakce
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Digitální učební materiál
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
LÁTKY A TĚLESA.
Alkany.
Fosilní paliva – Ropa.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
Vypařování a kapalnění
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vytápění Paliva.
Energie ohně.
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Interaktivní test na změny skupenství látek
změny veličin v průběhu požáru ovlivnění průběhu požáru flashover
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Vzduch Vzduch.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Oheň

Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v plynu Nesvítivý plamen - tvoří se, když je dostatečný přívod kyslíku, aby všechny látky obsažené v plynu dokonale shořely

Hoření, spalování exotermická reakce mezi látkou a plynem k hoření dochází obvykle na vzduchu hořící látka reaguje s kyslíkem látky hoří např.v chloru k hoření obvykle nedochází spontánně k zahájení je třeba aktivační energie

Prudké hoření uvolňuje se velké množství tepla uvolňuje se velké množství světla může se uvolnit velké množství plynů a dojít k explozi

Teploty plamene dřevo, ropa,uhlí hnědé, motorová nafta C antracit, síra C propan – butan hořák C acetyléno – kyslíkový hořák C

Požár nekontrolovaný oheň

Hoření pneumatik pneumatika v sobě kumuluje tolik tepla, že je po i zdánlivém uhašení schopna vznícení hoří žlutým, silně čadivým plamene vzniká hustý černý dým teplota vzplanutí je 2900C a teplota vznícení 4000C zplodiny jsou velmi toxické – CO, butadien, styren, SO2 teplota hoření je C množství uvolněného tepla je 1,8 x větší než u dřeva při teplotě hoření v otevřeném prostředí se taví plasty, Al, jeho slitiny v uzavřeném prostoru se může tavit sklo, ocel k dobrému hoření přispívá i tvar pneumatik

Teploty plamene střed plamene ( u knotu) C vnitřní sloupec plamene C špička plamene C

Teplota varu – teplota, při které se látka vypařuje v celém svém objemu voda C dusík C platina C

Teplota tání - teplota, při které se mění látka ve skupenství pevném na kapalné Teplota tuhnutí – teplota, při které se mění látka ve skupenství kapalném mění na skupenství pevné dusík -2100C vápník 8500C

Pracovní list 1.) Vysvětlete rozdíl mezi svítivým a nesvítivým plamenem 2.) Charakterizujte oheň a požár 3.) V čem je podle vás nebezpečné hoření pneumatik 4.) Znázorněte a popište teploty plamene svíčky 5.) Co je teplota varu, uveďte příklad z praxe 6.) Označte plameny, které jste viděli při demonstračním pokusu barvení nesvítivého plamene kationty kovů

Barvy plamene

Vypracovala : Mgr.Věra Brtnová Předmět: chemie Ročník : osmý Datum vytvoření : listopad 2011 Anotace : Prezentaci použít k výkladu tématu oheň. Současně s výkladem ukázat žákům plamen svíčky, plamen svítivý a nesvítivý, barvení plamene. Pracovní list použít v téže hodině nebo jako opakování v některé z následujících hodin. Zdroje obrázků : č.1 oheň č. 2 požár č.3 hoření pneumatik č.4 plamen svíčky pg/170px-Candleburning.jpg č.5 barevné plameny z2E_C9c9dcgROybJBxvfhRDxfRmA