PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Pedagogická diagnostika
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Teorie vzdělávání dospělých
Základy psychologie – úvod
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
prof. Iva Stuchlíková, CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Pedagogické disciplíny
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Pedagogická diagnostika
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
PhDr. Lenka Gajzlerová Úvodní hodina.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Podmínky učení.
Psychologie výchovy a vzdělávání
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Pedie Co mají společné?.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ prosince 2013

P EDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE  hraniční vědecká disciplína  čerpá poznatky z psychologie a pedagogiky  zabývá se:  problematikou vyučování a učení  strategiemi poznávání žáka (pedagogicko – psychologickou diagnostikou

H LAVNÍ OBORY  Obecná pedagogika – objasňuje základní pojmy (výchova, cíle, metody, prostředky)  Teorie výchovy – popisuje, že každá složka má své prostředky či úkoly – jednotlivé složky výchovy:  rozumová výchova  tělesná výchova  estetická výchova  mravní výchova  Didaktika – teorie vzdělávání a vyučování

H LAVNÍ OBORY  Dějiny pedagogiky – popisuje, jak se vyvíjely názory na výchovu vzdělání  Speciální pedagogika – zabývá se výchovou vzděláváním osob s poruchami chování  Srovnávací pedagogika - shromažďuje poznatky o výchově a vzdělávání v různých zemích a jednotlivé systémy potom srovnává

H LAVNÍ OBORY  Pedagogická prognostika - vytváří modely a strategie budoucího rozvoje vzdělávacích soustav  Sociální pedagogika – zabývá se výchovným působením na rizikové a sociálně znevýhodněné skupiny mládeže a dospělých

Z ÁSADY VÝCHOVY  zásada soustavnosti a plánovitosti - prohřeškem je pracovat nárazově (zahltit studenty povinnostmi)  zásada přiměřenosti - musí být přiměřený obsah, rozsah, forma (kterou je učivo podáváno) a požadavky  příliš vysoké nároky - předčasná únava, ztráta pozornosti a zájmu  příliš nízké nároky - dítě se nerozvíjí, jak by mohlo a ztrácí zájem  zásada důslednosti - pokud mám na dítě nějaký požadavek, musím trvat na tom, aby byl splněn a musím ho kontrolovat (nesmím sama dělat to, co jsem dítěti zakázala)

Z ÁSADY VÝCHOVY  zásada jednoty výchovného přístupu - hlavní jednotný přístup je ze strany otce a matky, dalších členů rodiny, školy  zásada aktivity - výsledky dítěte jsou lepší, pokud je příčinnost aktivní a jsou do činnosti zapojeny  zásada názornosti - výsledky výchovného působení jsou lepší při použití názoru, při ukázání předlohy, abychom to viděli reálně a pochopili to  zásada individuálního přístupu - učitelé mají respektovat specifické vlastnosti jednotlivých žáků

P ODMÍNKY VÝCHOVY  BIOLOGICKÉ PODMÍNKY  jídlo  pití  vylučování  spánek  pohyb  SOCIÁLNÍ PODMÍNKY (ve kterých se pohybujeme)  sourozenci  harmonická – neúplná rodina  hádky v rodině  vliv kamarádů, sousedů, školy, učitele

P ODMÍNKY VÝCHOVY  PSYCHOLOGICKÉ PODMÍNKY  úroveň vnímání, paměti, představ, myšlení  citové procesy – zvídavost, radost z nových poznatků  psychické vlastnosti osobnosti a schopnosti, temperament

C ÍLE VÝCHOVY  Metody výchovy k dosažení cíle metoda = cesta, způsob, jehož prostřednictvím dosahujeme stanoveného dílčího cíle  Vzdělávací metoda  charakterizuje činnost učitele vedoucí žáka k dosažení stanovených vzdělávacích cílů slovní – diskuse, výklad, vysvětlení, vyprávění  názorné  praktické  Výchovná metoda  záměrné a systematické způsoby, postupy a prostředky, které směřují k výchovnému cíli (působení příkladem, odměny a tresty, příkazy, diskuse)

PRAMENY  JŮVA, V. et.al. Základy pedagogiky. Brno: Paido, s. ISBN  VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2006.ISBN  ATKINSONOVÁ, R.L., ATKINSON, R.C., SMITH, E.E., BEM, D.J. Psychologie. Praha, Victoria Publishing 1995, Portál  ČÁP, J. Psychologie výchovy a vyučování. Praha: Karolinum, ISBN