Data DPZ a jako podklad pro sledování ekonomické výkonnosti obcí a regionů doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. Mgr. Michael Pondělíček, Ph.D. Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
EFEKTIVITA VEŘ. PROSTŘ. SPOKOJENOST OBYVATEL SYSTÉM VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH INFORMACÍ SUR ČR, strategie minist. KVALITA VEŘ.SPRÁVY Regiony KVALITA ŽIVOTA.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Regionální politika RP ČR.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Financování kapitol státního rozpočtu II
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
MUDr. Stanislav Wasserbauer
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Úvod do finanční vědy a financí
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Obhajoba diplomové práce
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Program rozvoje Ústeckého kraje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Data DPZ a jako podklad pro sledování ekonomické výkonnosti obcí a regionů doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. Mgr. Michael Pondělíček, Ph.D. Mgr. Jan Langr Ing. Jan Kamenický Ing. Pavel Struha

Úvod Úkolem regionální politiky na evropské i národní úrovni je, prostřednictvím diferencovaných politik, zajistit vzájemnou rovnováhu – kohezi rozvoje území. Není zatím dostupný relevantní podklad pro regionální politiky a územní a strategické plánování na všech úrovních tj. chybí objektivní a politicky i „odborně“ neovlivnitelný nástroj, kterým by bylo možné urbánní procesy monitorovat tj. nástroj pro měření územní dynamiky v čase.. Zdrojem dat pro uvedený nezávislý typ nástroje by mohla být data získaná prostřednictvím dálkového průzkumu Země.

Cíl Cílem příspěvku je představit možnosti datové báze nočních snímků o osvětlení v regionech převzatých z archivu snímků dálkového průzkumu Země jako podkladu pro nastavení jednotného monitoringu změn v území – indikátoru územní dynamiky. Indikátor by měl být klíčovým nositelem reálných (validních) zpráv o postupu realizace a výsledcích politik prostorové koheze - snižování územních disparit s cílem přispět k udržitelnému plošnému a efektivnímu ekonomickému rozvoji území s důrazem na omezení větších negativních územních dopadů urbanizace, desurbanizace a suburbanizace.

Metodika Rešerše odborné literatury (zejména práce Christophera D. Elvidge a Xi Liu) Analýza dat nočních snímků DPZ z různých snímačů Radiometrická kalibrace nočních snímků v rámci časové řady Analýza statistických dat o hospodářské výkonnosti obcí Komparace statistických dat a dat z DPZ Syntéza – návrh indikátorů území dynamiky a jeho validace

Analýza dostupnosti dat nočních snímků Datová sada V4 DMSP-OLS NTL – NOAA (Defense Meteorological Satellite Program) – časová řada snímků 1992–2013

Data ročního kompozitu v neřízené klasifikaci

Radiometrická kalibrace nočních snímků Datová sada V4 DMSP-OLS časová řada kompozitních snímků 1992–2013 pořízena 6 snímači s různými charakteristikami – nelze přímo porovnat Christophera D. Elvidge – univerzální transformační klíče

Radiometrická kalibrace nočních snímků vyrovnání snímků z různých snímačů v různých letech na stejnou radiometrickou úroveň vlastní radiometrická kalibrace navržena a realizována pro území České republiky použita metoda robustní regrese dle práce Xi Li & cal. (Automatic intercalibration of nighttime light imagery using robust regression, 2013) modifikovaná užitím polynomické regresní funkce 2. řádu (kvadratické) místo lineární – vypočteny transformační klíče y = f(x) = c 2 x 2 + c 1 x + c 0

Analýza kalibrovaných nočních snímků po kalibraci provedena sumarizace světel (Sum of Lights) pro území ČR provedena analýza prostorové distribuce světel v území a jejich sumarizace a normalizace pro vybraná sledovaná území (vypočtena střední hodnota intenzity osvětlení ve sledovaném území) Srovnání výsledků univerzální a vlastní kalibrace (hodnoty Sum of Lights pro ČR v letech ) Střední hodnota intenzity osvětlení pro vybraná sídla v letech

Návrh struktury indikátoru územní dynamiky z dat DPZ Indikátor se skládá ze 2 ukazatelů: A) trend vývoje intenzity osvětlení B) výše meziroční změny intenzity osvětlení

Prostorová distribuce osvětlení Vymapování distribuce nočního osvětlení v území ve spojité formě vhodnou vizualizací nočních snímků metodou řízené klasifikace Tato forma zachová obraz prostorové distribuce osvětlení bez ohledu na vymezení hodnocených zón. Je tak možné snadno odlišit rozdílnou intenzitu nočního osvětlení uvnitř zón s dostatečným kontrastem mezi urbanizovanou a neurbanizovanou částí zóny Srovnáním více snímků časové řady lze pozorovat diferenciovaný rozvoj lokalit v rámci definovaných zón Diferenciovaný vývoj osvětlení v Praze v letech na kompozitním RGB snímku (bílá barva znamená zachování stavu beze změny, světle modrá barva pak výrazný nárůst v roce 2012 ve srovnání s lety 1992 resp. 2002)

Prostorová distribuce osvětlení - zpracování Distribuce osvětlení v okrese Hradec Králové v roce 2011 – zobrazení metodou neřízené klasifikace (intenzita odpovídá odstínu) Distribuce osvětlení v obcích okresu Hradec Králové v roce 2011 – zobrazení statistiky Mean metodou kartogramu (intenzita odpovídá odstínu) – metoda intervalů Graduated colors, klasifikační metoda Natural Breaks, 16 tříd

Prostorová distribuce osvětlení - interpretace Z obrázku je patrné, že obec Hradec Králové zaznamenala v roce 2011 výrazný nárůst osvětlení, což lze vysvětlit oživením po překonané ekonomické krizi, zatímco u dalších obcí okresu je převažující reakce odlišná (stagnace nebo mírný pokles). Distribuce změny osvětlení v obcích okresu Hradec Králové v roce 2011 – zobrazení statistiky metodou kartogramu (míra změny odpovídá odstínu dle definice ukazatele výše meziroční změny intenzity osvětlení) – metoda intervalů Graduated colors, klasifikační metoda Manual, 5 tříd

Závěr nástroj je určen zejména pro veřejnou správu a její jednotlivé orgány na celostátní a regionální (krajské) úrovni Jedná se o jednoduchý a objektivní nástroj pro vyhodnocování územních změn (územní dynamiky) vč. hodnocení jednotlivých dopadů politik a jejich účinnosti na vybraná území tj. výsledky pomohou lépe a rychleji vyhodnocovat stav území, potřebnost intervencí z veřejných prostředků do nich a tedy zefektivní a případně i sníží finanční náročnost intervencí při zvýšení jejich efektivity – stav území nebude nutno sledovat jen zpětně dostupnými finančními ukazateli z měnících se statistik.

Děkujeme za pozornost. Vznik tohoto článku byl finančně podpořen Technologickou agenturou České republiky v rámci výzkumného projektu TD Sledování vývoje změn v území (územní dynamika) jako nástroj pro sledování a snižování disparit regionů.