Několik kritických postřehů ke sledování kvality pitné vody MUDr. František Kožíšek, CSc. Státní zdravotní ústav, Praha & 3. lékařská fakulta UK, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Management kontinuity činností organizace
Systém jakosti pro potravinářskou laboratoř
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Biopotraviny ve školním stravování
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
MODERNÍ ZPRACOVÁNÍ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE. Obsah Vývoj reprografických služeb Co by dnes měli projekční, developerské a stavební firmy požadovat od svého.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Strategie NASKL, systémy posuzování kvality laboratoří podle NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Kvalita v českém zdravotnictví
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Stav akvizičního systému resortu obrany Závěry z interní prověrky akvizic MO ČR Alexandr Vondra
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Flexibilní rozsah akreditace – fyzikálně chemické analýzy Eva Břízová, Pavel Kořínek Seminář ČIA Flexibilní rozsah akreditace laboratoří Brno 11. října.
Postoj Evropské komise k udělování třetích výjimek při dodávce pitné vody MUDr. František Kožíšek, CSc. Státní zdravotní ústav, Praha & 3. lékařská fakulta.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Standardizace odborné zdravotní péče
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci)
Systém managementu jakosti 3
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Hlavní manažér SP Kvalita I
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Akreditace SIS referát pro seminář ÚOČO
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Několik kritických postřehů ke sledování kvality pitné vody MUDr. František Kožíšek, CSc. Státní zdravotní ústav, Praha & 3. lékařská fakulta UK, Praha Konference VAKinfo 2012 Karlovy Vary,

Státní zdravotní ústav Obsah prezentace 1.Proč laboratoře 2.Zdroje dat – IS PiVo 3.Nesmyslné výsledky 4.Nedostatečná četnost kontrol 5.Sporná akreditace 6.Závěr

Státní zdravotní ústav Část I Proč laboratoře

Státní zdravotní ústav Postavení laboratoře v rámci vodárenské společnosti  Činnost a výsledky laboratoře jsou oknem, kterým odborná a zčásti i laická veřejnost nahlíží do celkového provozu vodárenské společnosti a dělá si úsudek o kvalitě její práce  Kvalita laboratoře je zrcadlem úrovně vodárenské společnosti  Činnost (úroveň) laboratoře reprezentuje vodárenskou společnost

Státní zdravotní ústav Část II Zdroje dat – IS PiVo

Státní zdravotní ústav Informační systém PiVo  Neveřejná webovská aplikace  Databáze, do které jsou podle zákona 258/2000 Sb. zasílány všechny rozbory pitné vody provedené provozovatelem i hygienickou službou  Ročně okolo 800 tisíc záznamů o kvalitě pitné vody  Provozovatel  laboratoř  IS PiVo  KHS  laboratoř  IS PiVo  KHS  verifikace  IS PiVo  MZ (SZÚ)

Státní zdravotní ústav Požadavky na laboratoře  Akreditace (ČIA)  Autorizace (MZ – SZÚ)  Osvědčení o správné činnosti laboratoře (ASLAB)

Státní zdravotní ústav Část III Nesmyslné výsledky

Státní zdravotní ústav Role KHS: verifikace dat (?)  Verifikaci někdy neprovádí odborný pracovník, ale sekretářka, nebo odborný pracovník, ale formálně   Verifikovány nesmyslné hodnoty (pH = 0,3; Mg = minus (!) 10 mg/l; chlor 30 mg/l apod.)  Verifikovány nulové hodnoty (místo mezí stanovitelnosti), např. Ca, As, Pb = 0 mg/l atd.

Státní zdravotní ústav Role KHS: verifikace dat (?)  Verifikovány nesmyslně vysoké meze stanovitelnosti, např. koliformní bakterie  100 KTJ/ml; benzo(k)fluorenthen  6 μg/l; CHSK  1 mg/l apod.  Chyba KHS, ale primárně chyba laboratoře…

Státní zdravotní ústav Část IV Nedostatečná četnost kontrol

Státní zdravotní ústav Jedna ze základních povinností: monitorování kvality vody  Provozovatel – povinnost kontroly vody v určité četnosti a rozsahu podle počtu zásobovaných obyvatel nebo objemu vyráběné vody  Předepsaná četnost kontrol je považována z odborného hlediska za minimum (pokud není zaveden systém ~ HACCP – WSP) !  Časté nedostatky zjištěny při zpracování poslední tříleté zprávy pro EK ( ) pro vodovody zásob. více než 5000 obyvatel

Státní zdravotní ústav Jedna ze základních povinností: monitorování kvality vody  Část dat nebyla vložena do systému IS PiVo (ač existují)  Část nemusela být dělána – snížení četnosti ze strany KHS (informace o tom nevložena do systému)  Část rozborů nebyla udělána:  29 vodovodů (2008); 23 vodovodů (2009); 20 vodovodů (2010)  … součást zprávy pro EU

Státní zdravotní ústav Průběžný dohled SZÚ nad počty rozborů  Akceptování podivných výmluv provozovatele ze strany KHS, např.  „…co se týká chuti, tak laboratoř to vysvětluje tak, že pokud je v ukazateli napsáno NESTANOVENO, neznamená to, že vzorek nebyl odebrán, ale pouze nestanoven…  …Požadavek na zdravotní nezávadnost je podložena v akreditované metodě dle SOP 6.09, která je zpracována dle TNV a ČSN EN 1622…  V obou normách je uvedeno: „ Orientační metoda zjišťování chuti je omezena pouze na vodu pitnou, jejíž zdravotní nezávadnost musí být bezpodmínečně zajištěna. Při sebemenším podezření na přítomnost škodlivých mikroorganismů nebo látek v toxických koncentracích nesmí být vzorky bez dalších opatření zkoušeny. Vzorky se nesmí polknout.“

Státní zdravotní ústav Správnost údajů o zásobované oblasti v IS PiVo  Počty obyvatel a objem vyráběné vody  U některých oblastí je zřejmě nesprávný počet zásobovaných obyvatel.  U některých oblastí je uvedená produkce vody zcela nesmyslná, odpovídající např. > 1000 l/osobu/den nebo naopak 0,5 l/osobu/den

Státní zdravotní ústav Část V Sporná akreditace

Státní zdravotní ústav „Akreditace“ – klady a zápory  Klady – zavedení systému jakosti, zvýšení úrovně práce, dohledatelnost, interní a externí ověřování správnosti měření atd.  Rozpor mezi špičkovým rozvíjením oboru a potřebnou praktickou aplikací  Rozpor mezi dobrovolným odborným usilováním o zlepšení a legislativní povinností

Státní zdravotní ústav Akreditace laboratoří  Kam vede současný stav?  Větší a užší specializace pracovníků laboratoří, protože zvládaní všech „potřebných“ úkonů akreditovaného analytického procesu zabere stále více času   Cena analýzy se zvyšuje (cost-benefit analýza?).

Státní zdravotní ústav Akreditace laboratoří  Pracovníci laboratoří ztrácejí povědomí o návazných oblastech a zákazníkům sice předávají stále přesnější a spolehlivější výsledky, ale jsou jim stále méně schopni poradit, co výsledky znamenají… a nemají o to ani zájem.  Tendence k centralizaci vede k rušení malých provozních laboratoří a přesouvání analýzy stále dále od místa, kde plní svoji funkci + rozdělení a vzájemné odcizení pracovníků laboratoří a technologických pracovníků provozu, kterým musí výsledky především sloužit.

Státní zdravotní ústav Akreditace laboratoří  Některé úkony související s akreditovanou analýzou se v předepsané četnosti provádějí víceméně formálně, nutnost uspět v mezilaboratorních porovnávacích zkouškách (MPZ) pak vede ke koluzi (tajnému vzájemnému sdělování výsledků mezi některými účastníky MPZ)…  Příspěvek ze strany akreditující (autorizující) organizace… (formálnost, nízká odborná úroveň některých auditorů)

Státní zdravotní ústav Akreditace laboratoří  ČIA: nešťastné zásahy do provozu laboratoře (příklad zákalu) x bezzubost v případě opravdu problémové laboratoře…  Paradox autorizované (akreditované) analýzy: neautorizovaný (neakreditovaný) odběr vzorku.  Paradox autorizovaných (akreditovaných) výsledků: nákladně generované akreditované („kvalifikované“) výsledky končí v rukou nekvalifikovaných osob a jsou k ničemu…

Státní zdravotní ústav Část VI Závěr

Státní zdravotní ústav Vytváření obrazu VS i ČR  Laboratoř prezentuje práci laboratoře před veřejností – vliv na image společnosti  Několik sporných výsledků může ovlivnit věrohodnost celé databáze  Nejen externí kontrola práce laboratoře ze strany ČIA, ale také ze strany provozovatele!

Státní zdravotní ústav Děkuji za pozornost