Řadiče. Všechna periferní zařízení (vnější ale i vnitřní) potřebují pomocné zařízení, které bude obstarávat komunikaci mezi ním a počítačem. Takovéto.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové karty, parametry
Advertisements

Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Základní hardware počítače
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
Identifikátor materiálu: EU
Obrazovka Slouží k zobrazovaní textových a grafických informací. Druhy:LCD,CRT,plazma. Rozlišení je v pixelech Úhlopříčka je vzdálenost mezi protilehlými.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Operační systémy.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Základní deska Matherboard.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Mikroprocesor.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Obsah počítače NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vypracoval / Roman Málek
SKLADBA PC 2 OP VK VYT 2.2 Zdroj PC
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Centrální procesorová jednotka
Základní desky Anna Daňková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Paměť počítače.
Mgr. Miroslava Telingerová
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

Řadiče

Všechna periferní zařízení (vnější ale i vnitřní) potřebují pomocné zařízení, které bude obstarávat komunikaci mezi ním a počítačem. Takovéto zařízení se nazývá řadič (controller) nebo též adaptér (jako u grafických karet). Pevný disk potřebuje pro svou činnost řadič pevného disku, který zprostředkuje styk mezi ním a procesorem. Řadiče zajišťují ponejvíce následující funkce : konverzi dat tj. převádění dat z jednoho formátu do druhého přizpůsobují vzájemně zařízení pracující s různými rychlostmi

Převádění dat Řadiče převádějí data z formátu, se kterým pracuje procesor (na příklad úrovně TTL) do formátu, který používá pružný disk (zápisové proudy příslušného kódování). Přizpůsobování rychlosti Skoro všechna periferní zařízení pracují rychlostí o řád či více řádů pomaleji než procesor. A tak procesor dá požadavek na činnost zařízení, který přebere řadič. Mezi tím procesor vykonává další činnost a při tom očekává předání zadané práce od řadiče. Řadič informuje procesor o své připravenosti předávat data a poté přenese tato data do registrů procesoru či operační paměti.

Řadič disku Řadič který zprostředkovává práci mezi diskem a systémovou deskou je charakterizován následovně : kódováním (FM, MFM, RLL, PRML) rozhraním (ST506, IDE, ESDI, SCSI) samoopravným kódem rychlostí rozhraní prokládáním