Současné technologie využívané pro monitoring pohybové aktivity Lucie Eckeltová Kateřina Jakubcová Brno 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologické aspekty PA dětí
Advertisements

OBEZITA.
NÁTEPNÍ MĚŘÍCÍ SYSTÉM T. Ibr, J. Vnouček, H. Freml.
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Elektrotechnika Automatizační technika
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
TERMOREGULACE NOVOROZENCE
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Inerciální měřící systémy
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lokační a identifikační technologie David Bauer. GPS Global Positioning Systém lze určit polohu(i na několik cm) a přesný čas 24 družic (životnost 10let)
Rower Expert Weba Sport und Med Artikel Gmbh A – 1210 Wien.
Ve třídě je 24 dívek a 8 chlapců. Jakou procentuální část třídy tvoří chlapci? Co tvoří základ? Základ je 100 % Základ je celkový počet dětí ve.
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Racionalizace řídící práce, time management
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Psychologie koučování
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Zdravotní tělesná výchova
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
Výpočet denního energetického výdeje
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Terénní testy a jednoduché funkční zkoušky
Nutriční poradenství.
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
MUDr.Kateřina Kapounková
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Bc. Tomáš Brokeš Bc. Jiří John ročník NMgr. FSpS, obor UTV - SE np 2003/03 Antropomotorika.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
Současné technologie využívané pro monitoring pohybové aktivity Antropomotorika Martina Dvořáčková np 2003 Eliška Olbrechtová Podzim 2015 Kateřina Řezníčková.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Organizační formy práce v tělesné výchově
Smartphone aplikace využitelné v oblasti pohybové aktivity a sportovního výkonu Marek Balon
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Za nejzávažnější ukazatele monitorování pohybové
Smartwatch Hrabětová Karolína.
jen pro vnitřní potřebu
Bc. Procházka Tomáš Bc. Kintr David
Smartphone aplikace využitelné v oblasti pohybové aktivity
Monitoring a diagnostika kvantity a kvality pohybové aktivity
Didaktika tělesné výchovy
5-denní jídelníček.
Didaktika TV; Martina Matúšková
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Fitness náramky Tadeáš Kundera,
Využití moderních technologií při tréninku a hodnocení sportovních aktivit Štěpán Koukal
Psychologie koučování
Transkript prezentace:

Současné technologie využívané pro monitoring pohybové aktivity Lucie Eckeltová Kateřina Jakubcová Brno 2015

Pohybová aktivita Vzájemné propojení psychické, psychomotorické, biologické a sociální stránky člověka. „Charakterizována spojením frekvence, intenzity, doby trvání a druhem pohybové aktivity (Měkota 2001).“ „Kosterním svalstvem zprostředkovaný tělesný pohyb, který má za výsledek kalorický výdej“ (Perič 2012). „Konkrétní druh pohybové činnosti nebo souhrn veškerého pohybového projevu jedince“ (Čelikovský 1990).

Pohybová aktivita Ovlivňuje zdraví, redukuje tělesnou hmotnost, prodlužuje aktivní život, zlepšuje a upevňuje zdravotní stav a zvyšuje tělesnou zdatnost. Nedostatek PA – 4. rizikový faktor úmrtnosti

Pohybová aktivita Výhody: - školní výkonnost (koncentrace, paměť) - zvýšení hladiny endorfinů - navazování sociálních vazeb - mentální zdraví jedince (prevence depresí, úzkostí, atd.) - imunita, apod. Rizika: - zranění - přetrénování - patologická únava, apod.

Doporučení k PA U dětí (6 -15 let) – časté změny intenzity zatížení – nachozené kroky, aktivní výdej energie a časová dotace PA – PA (10-12 h/týdně) – kroky ( chlapci, dívky) – aktivní výdej energie (minimální: 1435 – 1914 kcal) – aktivní výdej energie (rozvíjející: 4067 kcal) U dospělých – kroky (10 000)

Monitorování PA Subjektivní metody – dotazník, záznamový arch, rozhovor. Objektivní metody – nepřímá kalometrie, přímé sledování, pedometr, akcelerometr, monitor srdeční frekvence, kombinovaný přístroj pro měření srdeční frekvence a pohybové aktivity, moderní technologie.

Akcelerometr Měří vibrace nebo zrychlení při pohybu. Lehký pohybový senzor. Zaznamenává informace o množství PA, intenzitě a časovém rozvrstvení pohybu. Akcelerometry: ActiGraph, Actical, Caltrac, Large Scale Integrated monitor a RT3 (dříve TriTrac R3D). Druhy: uni-axiální (lineární), bi-axiální (rovinné), tri-axiální, multi-axiální (prostorové). Získáváme přehled o aktivním a celkovém energetickém výdeji.

Aktivní výdej energie – součet hodin PA a inaktivity, který je vyjádřen v kaloriích. Celkový výdej energie – součet aktivního výdeje energie a bazálního metabolismu, který je počítán z jednotlivých dob měření za určité období. Akcelerometr také provádí výpočet celkového množství spálených kalorií za 24 h. Dostatečná úroveň PA se rovná je 20 %. Dále charakterizuje úroveň (intenzitu) PA.

Problematika akcelerometrů Pořizovací cena. Nemonitoruje zvýšenou energetickou náročnost PA způsobenou pohybem v horní polovině těla, přidanou zátěží nebo změnou terénu. Nelze změřit PA rovnoměrného charakteru: jízda na kole, bruslení, plavání, atd.

Akcelerometr ActiGraph GT1M Měří frekvenci, délku a intenzitu pohybu ve vertikální rovině. Ukládá záznamy pohybu v minutových intervalech. Je možné zjistit kolik minut uživatel strávil lehkou, středně zatěžující nebo intenzivní PA. Měří nachozené kroky, aktivní energetický výdej, celkový energetický výdej, aktivní energetický výdej na kg tělesné hmotnosti jedince. Nemožnost ztráty dat a výskytu chyb. Citlivost na změnu rychlosti pohybu těla díky zabudovanému krystalu.

Smartphone aplikace Runtastic Pro (android, IOS, WP)

Sports Tracker (Android, WP, iOS, BB)

Instant Fitness (Android, iOS)

Runkeeper (Android, iOS)

Endomondo (Android, iOS, WP)

Krokoměry (pedometry) První krokoměr vynalezl již v 15.století Leonardo da Vinci; pohyb primitivního kyvadla zaznamenával počet kroků V 2.polovině 60.let byl jemný mechanizmus zdokonalen o pohyb olověné kuličky, kterou později nahradilo odpružené rameno. Samozřejmostí byl displej. Nejnovější přístroje využívají MEMS (Micro- ElectroMechanical systems), mají vnitřní senzory a software k detekci a zaznamenání počtu kroků.

Ani nejmodernější krokoměry se nevyhnou chybě měření, což se týká především zaznamenání velmi pomalé chůze. Navzdory tomu je pedometrie jednou z nejpřesnějších používaných objektivních metod. Ačkoliv je akcelerometrie (1923) přesnější metodou, v současnosti se užívá především k jiným účelům, než k měření počtu kroků. Důvodem je hlavně vyšší cena a větší náročnost na zpracování dat.

Typy a funkce krokoměrů jednoduché krokoměry se základními funkcemi počítání kroků a času pokročilé pedometry s nastavením vzdálenosti, počtu kroků, spálených kalorií, výpočtem úbytku tuků, filtrem nežádoucích pohybů mohou být v kombinaci s akcelerometrem či 3D polohovým senzorem

Dostupnost a cenové relace 35 výrobců, z nichž nejdostupnější a nejověřenější jsou: Insportline Omron Sedco dle výběru funkcí je cenové rozpětí od 170,- do několika tisíc

Sporttester (pulsmetr) Přístroj pro měření tepové frekcence + další fce Nejčastěji jde o kombinaci hodinek a hrudního pásu nebo hodinky se zabudovaným dotykovým čidlem (vhodné pro turistiku) Další funkce: počítání kalorií, procento tuku, v jaké hladině zátěže se nacházíme, sporttestery s footpodem (krokoměrem), s GPS, měření TF ve vodě, kompas, barometr, výškoměr, …

Sigma PC 15.11, 1.100,- Polar M400, 5.500,-

Fitness náramky Sledují nepřetržitě naši fyzickou aktivitu Přehled spotřeby kalorií, více/méně spolehlivý měřič TF, vodotěsné, displej, vyhodnocení kvality spánku – budíček, kalibrace délky kroku – měřič vzdálenosti, spárování s Androidem i ostatními OS Co jim bývá vytknuto? Nemají GPS, nutné přepínat do spánkového režimu (chybí u nejnovějších modelů), čidlo je na ruce – pohyb ruky neodpovídá jen chůzi

Jak se odlišují designem způsobem indikace – zcela pasivní náramky vám ukáží počet kroků jen na mobilu, jiné pomocí několika diod alespoň v procentech naznačí a jiné zobrazí na displeji přesné číslo výdrží - 4–7 dny až více než rok aplikace pro smartphony - některé umí fungovat/synchronizovat i bez mobilní aplikace jen přes počítač

Polar Loop, 2.700,- Garmin, 2.300,- Jawbone, 3.000,-

Smartwatches (chytré hodinky) Vše výše zmíněno je integrováno do samostatného zařízení + GPS a výhody aplikací Veliká míra nepřesností, údaje nejsou kvalitní Vysoká pořizovací cena (od 3.500,- do ?)

Samsung gear S2, od 9.000,- Apple watch, od ,- No.1 G2, od 5.000,-

Nejdražší Apple watch (2015/7) ,- Kč

Zdroje: monitoring-zdravi-a-fitness/ Měkota, K. (2001). Problematika tělesné zdatnosti a výkonnosti ve vztahu k antropomotorice. In Bence, L. (Ed.). Antropomotorika 2001: Zborník referátov z medzinárodného vedeckého seminára učiteĺov antropomotoriky – Donovaly (1. vyd.). Banská Bystrica, Slovensko: SVSTVŠ, Perič, T. (2012). Sportovní příprava dětí (2. vyd.). Praha, Česko: Grada Publishing: Praha, s ISBN Fedrová, A. (2013). Možnosti využití zařízení typu smartphone pro monitoring pohybové aktivity [online]. (Diplomová práce, Masarykova univerzita, Brno, Česko). Dostupné z ( vid. 3. října 2014).

Čelikovský, S., Blahuš, P., Chytráčková, J., Kasa, J., Kohoutek, M., Kovář, R., Měkota, K., Stráňai, K., Štěpnička, J., & Zaciorskij, M. (1990). Antropomotorika pro studující tělesnou výchovu (3. upravené vyd.). Praha, Česko: SPN. ISBN Engelová, L., Pelclová, J., Šalplachtová, P., & Lepková, H. (2010). Hodnocení pohybové aktivity vybraných intenzit u seniorů pomocí akcelerometru ActiGraph. Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca, 19,

Děkujeme za pozornost!