Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-015 Orbis pictus 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

Síťové prvky.
LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
Metalické kabely.
Počítačové sítě.
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika Počítačové sítě.
Fyzická topologie sítí
Počítačové sítě.
Módy bezdrátového připojení
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Topologie počítačových sítí
Dělení podle topologie
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Síťové prvky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Optický přenosový systém
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Vytvořil: Petr Hruška G461
Topologie sítí Adam Eisenreich.
Počítačové sítě Základní prvky
Aktivní prvky pracující na fyzické vrstvě. opakovač převodník rozbočovač Prvky na této vrstvě pracují pouze se signálem na síti. Přijatý signál, který.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Kateřina Černá NÁZEV: Počítačové sítě TÉMA: Topologie sítí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_9A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Topologie počítačových sítí
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
P čítačové siete Lokálne počítačové siete (LAN)
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Transkript prezentace:

Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století

Co je to síťová topologie? Je to v podstatě způsob vzájemného propojení počítačů, případně dalších zařízení. Jaké topologie se používají: - sběrnicová - kruhová (prstencová, TokenRing) - hvězdicová

Sběrnicová topologie Počítače jdou zapojeny v řadě za sebou podél jediného kabelu (segmentu). Pro propojení se používá nejčastěji koaxiální kabel s impedancí 58 ohm (ne televizní!). Na obou stranách, musí být segment (kabel) ukončen „terminátorem“, což je v podstatě 50 ohm odpor, který funguje jako impedanční přizpůsobení, aby se zabránilo vysokofrekvenčním odrazům. Maximální délka kabelu mezi dvěma terminátory je cca 150m (závisí na počtu počítačů a jiných faktorech). Výhody: ekonomické využití kabelu. Média nejsou drahá a snadno se s nimi pracuje. Jednoduchá, spolehlivá. Snadno se rozšiřuje. Nevýhody: síť může při velkém provozu zpomalit. Problémy se obtížně izolují. Porušení kabelu může ovlivnit mnoho uživatelů. V dnešní době se již téměř nepoužívá.

Kruhová (prstencová, TokenRing) topologie Počítače jsou zapojeny ke kabelu, který tvoří smyčku. Signál postupuje po smyčce v jednom směru a prochází všemi počítači. Narozdíl od pasivní sběrnicové topologie funguje každý počítač jako opakovač, tzn. že zesiluje signál a posílá ho do dalšího počítače. Protože signál prochází všemi počítači, může mít selhání jednoho počítače dopad na celou síť. Výhody: rovnocenný přístup pro všechny počítače. Vyvážený výkon i při velkém počtu uživatelů. Nevýhody: Selhání jednoho počítače může mít dopad na zbytek sítě. Problémy se obtížně izolují. Rekonfigurace sítě přeruší její provoz. V dnešní době se již téměř nepoužívá.

Hvězdicová (stromová) topologie Počítače zapojeny ke kabelovým segmentům, které vycházejí z jediného bodu neboli rozbočovače. Signály se přenáší z vysílacího počítače přes rozbočovače do všech počítačů v síti. Hvězdicová topologie nabízí centralizované zdroje a správu. Protože jsou však všechny počítače připojeny k centrálnímu bodu, vyžaduje tato topologie při instalaci velké sítě velké množství kabelů. Jako rozbočovač se používá HUB, nebo Switch (viz dále). Pro propojení se používají nejrůznější typy kabelů (spojení – viz dále). Výhody: snadná modifikace a přidávání nových počítačů. Centrální monitorování a správa. Selhání jednoho počítače neovlivní zbytek sítě. Nevýhody: pokud selže centrální prvek, selže celá síť, je třeba velké množství kabelů a pečlivé plánování výstavby.

Aktivní prvky v hvězdicové síti HUB, česky rozbočovač, je aktivní prvek počítačové sítě, který umožňuje její větvení a je základem sítí s hvězdicovou topologií. Chová se jako opakovač. To znamená, že veškerá data, která přijdou na jeden z portů (zásuvek), zkopíruje na všechny ostatní porty, bez ohledu na to, kterému portu (počítači a IP adrese) data náleží. To má za následek, že všechny počítače v síti „vidí“ všechna síťová data a u větších sítí to znamená zbytečné přetěžování těch segmentů, kterým data ve skutečnosti nejsou určena. Switch (česky přepínač) je aktivní síťový prvek, propojující jednotlivé segmenty sítě. Switch analyzuje přicházející data a posílá je pouze na port, na kterém se nachází. Kdo je kde se switche učí automaticky z procházejícího provozu, konkrétně z adres odesilatelů uvedených v rámcích, které do switche přicházejí.

Způsoby propojení v hvězdicové síti TP kabel (twist pair – kroucená dvoulinka), max. délka kabelu mezi dvěma aktivními prvky je 100 metrů. Je to nejčastější způsob propojení. Optické vlákno, délka se liší podle typu vlákna a převodníků – až desítky km Používá se vícevidové optické vlákno (zkratka MM, anglicky multimode) je to typ optického vlákna který je nejčastěji používán pro komunikaci na krátké vzdálenosti, jako například uvnitř budovy nebo areálu, nebo jednovidové optické vlákno (zkratka SM, anglicky single mode), které je používáno pro přenos dat na větší vzdálenosti (mezi městy, státy, kontinenty).

Použité materiály: