Jak jsme s autismem přestali bojovat a učíme se s ním ŽÍT… Jak jsme s autismem přestali bojovat a učíme se s ním ŽÍT… Eva Černá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Přítel je osoba, se kterou se odvažujete být sami sebou
Orientece v čase Romana Straussová
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Psychické stavy.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
City Pavel Šuranský.
Návykové látky, závislosti
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Komunikace mezi generacemi
Každý den jsme trochu starší…
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
DĚTI ULICE V NAIROBI Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Alternativní a augmentativní komunikace
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem.
Dítě se sluchovým postižením
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Temple Grandinová Narozena: 29. dubna 1947 Žije: Fort Collins, Colorado, USA Petra Zlatušková, učo:
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Aktivní rodičovství otců Jihlava, Lukáš Talpa
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období mladšího školního věku klíčová slova : školní práce, bisexuální.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Péče o pacienty v problematických situacích
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Plánované rodičovství
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Socializace Kejřová.
Náročné životní situace
Každý den jsme trochu starší…
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jak jsme s autismem přestali bojovat a učíme se s ním ŽÍT… Jak jsme s autismem přestali bojovat a učíme se s ním ŽÍT… Eva Černá

„Pokud jste potkali jednoho člověka s autismem, tak jste potkali JEDNOHO člověka s autismem“ Dr. Stehen Shore

Autismus je vývojová porucha, ne strašák, který krade zdravé děti z postýlek a vrací zpět postižené.

Autismus je jediné postižení, u kterého dochází ke ztrátě již osvojených dovedností Přetížení nervového systému přepíná stav na „OFFLINE“

„Když mi byli 2 roky, ztratili lidé kolem mě podobu. Jejich oči se rozplynuly ve vzduchu. Jejich obličeje zakryla mlha. Hlasy se vypařily…“ „…Časem se lidé kolem proměnili v mihotající se stíny…nebylo pro mě snadné brát je na vědomí, byli jako neviditelní ve světě, který zůstal viditelným…“ „…z jejich úst vycházel hluk, z něhož jsem nedovedl vyčíst ani tón ani význam. Usídlilo se ve mně ticho…mé rty se unavily, mé věty byly stále chudší, zkracovaly se, slabiky vysychaly. Netrvalo dlouho a už jsem jen blekotal.“ „…teprve po roce jsem poprvé znovu rozeznal tón a význam v hluku, kterému říkali řeč…“ Axel Brauns, Pestrostíni a netopýři

„Být autista neznamená žít ve vakuu a vysávat vše kolem vás, odděleni od vašeho prostředí. Spíš naopak, prostředí je velmi reálné, evidentní, kolikrát i bolestivé.“ Jocelyn Eastman

Smyslové problémy Proměnlivost intenzity smyslového vnímání v závislosti na aktuálním psychickém rozpoložení Neschopnost prioritizace ve smyslovém vnímání Posun v šíři spekter, které jsou autisté schopní vnímat Hypersenzitivita – snaha vyhnout se podnětům Hyposenzitivita - stimming Obecně velmi špatné vnímání vlastního těla – často snížené vnímání bolesti, hladu, žízně, teploty, únavy

Nárůst problémového chování na jaře?

Strach a úzkost Neschopnost přijímat informace z okolního světa srozumitelným způsobem vedou k silným pocitům strachu a úzkosti Problémové chování vzniká většinou pouze z nepochopení situace, nejistoty, co bude dál Autistické dítě je vláčeno světem, kterému nerozumí, bojí se, snaží se všemi způsoby zajistit bezpečí Nejlepší způsob shledává v zajištění neměnnosti - ritualizaci

„Chování je komunikace. Změňte prostředí a změní se chování.“ Lana David, Autism Unites

Nepřipravenost všech zúčastněných (Rodič - Škola – Asistent) Podcenění adaptace dítěte s handicapem na nové prostředí – přetížení dítěte Selhání komunikace, rodič není brán jako partner Proč se nám nepodařila integrace do běžné MŠ?

„Nejzajímavější lidi, které najdete, jsou ti, kteří vám nebudou zapadat do vašich šuplíků. Oni si udělají svoje vlastní.“ Dr. Temple Grandin

„Autismus…nabízí šanci koukat s úžasem a otevřenýma očima na svět, který bychom jinak míjeli.“ Dr. Colin Zimbleman „Život není…o počítání ztrát a ztracených očekávání, ale spíš o plavání s hrdostí v celé té radosti.“ Leisa Hammett Děkuji za pozornost!