Realita českého HTA v přístupu ke zdravotnickým prostředkům Proces vzniku návrhů na organizaci HTA procesu v ČR AHCM - consulting.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Koncept dlouhodobé péče v České republice
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Kvalita v českém zdravotnictví
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Konference let Czechmed 22.Března. Otevření konference Uslyšíme – O HTA – O zákonu o ZP – O úhradových systémech zdravotnických prostředků a jejich.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Projekt Optimalizace sítě zdravotních a sociálních služeb MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ červen 2011.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Zkušební hodnocení zdravotnických technologií podle navržené metodiky Hodnocení a posuzování technologií v rámci veřejného zdravotního pojištění, verze.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Dokument pro MZ ahcm - consulting. Obecná východiska Politická vůle – Evropská unie a Česká republika mají zájem vytvořit lokální i celoevropské struktury,
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Poptávka po zdravotní péči
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Obor zdravotních služeb MZ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Transkript prezentace:

Realita českého HTA v přístupu ke zdravotnickým prostředkům Proces vzniku návrhů na organizaci HTA procesu v ČR AHCM - consulting

Hodnocení a posuzování technologií v rámci veřejného zdravotního pojištění červen 2012 – říjen 2012

HTA Prodloužení života v dobré kondici Dříve lege artis, dle nejnovějších poznatků, všeobecná dostupnost Bezpečnost, kvalita HTA - posílení kapacity zdravotnického systému pro co nejširší dosažení primárního cíle Oddělení procesu hodnocení a posouzení Konečné rozhodnutí je politické

HTA hlediska medicínské, organizační, ekonomické, právní, etické, společenské multidisciplinární činnost, která systematicky hodnotí účinek určité technologie na zdraví, na dostupnost, rozdělení zdrojů a na ostatní aspekty výkonnosti zdravotnického systému, jako je všeobecná dostupnost, solidarita – společenský přínos Zdroj: WHO a EUnetHTA

Postup uplatnění v ČR Stanovení potřeb – 100 tisíc/ 20 milionů (politické rozhodnutí, MZ) Uspořádání podle priorit / závažnosti Hodnocení a posouzení (EUnetHTA Core Model – full agentura, mini agentura, rapid assessment, POP – planed and ongoing project) Organizační struktura a legislativní rámec Přenos vědomostí a zručností (EUnetHTA) Systémy včasného upozornění (HTAi, ISPOR HTAC) Horizontální rozprostření technologií (síť, dostupnost)

Východiska V ČR neexistuje jednotný postup ani struktura na jeho prosazování MZ prosazuje pilotní projekt (návrh metodiky pro hodnocení a posouzení technologií a zkušební HTA hodnocení v každé kategorii) Rada HTA připraví návrhy na legislativní zakotvení, na definici úřadu pro HTA a na jeho financování

Východiska Politická vůle – příkaz ministra II „ … analýza možnosti hodnocení zdravotnických technologií dle kriterií HTA … „ – Rada HTA – pracovníci MZ – Komise MZ pro zdravotnické technologie Zástupce lékařských odborníků Zástupce VZP Zástupce Svazu zdravotních pojišťoven Zástupce veřejného ochránce práv

Východiska Je stanoven postup, který bude vycházet z navržené a následně schválené a do právního řádu zapracované metodiky, a který bude realizován navrženým úřadem

Východiska postup Dossier žadatele Úřad zřízený MZ Centrum HTA Komise pro zdravotnické technologie doplnění, veřjné slyšení expertní posudky závěrečná zpráva rozhodnutí

Core HTA EUnetHTA model

EUnetHTA

Proč a kdy proces HTA MZ zavádí HTA, aby racionalizovalo vynakládání prostředků z veřejného zdravotního pojištění Nový typ úhrady, dražší navíc o 20 mio ročně – Lék, zdrav. prostředek schvaluje a do úhrad zařazuje SUKL, dělá budget impact, když dražší přeruší a vyzve k HTA procesu – Léčebné a diagnostické intervence a screening schvaluje odbor zdrav.péče a zařazuje komise pro sazebník, PSSZV, vzniká nový kod, resp. DRG kategorie (zákon o specializovaných službách) – Reálné náklady bude sledovat NRC, vyšší než se předpokládalo – zařazení HTA posouzení – Při podstatném navýšení ceny nové metody pro veřejné zdravotní pojištění nastupuje risk sharing žadatele, – kdo je žadatel – výrobce (dovozce), poskytovatel

Centrum HTA Kancelář a skupina oponentů (farmako – ekonomové) Později „reportér“ a medicínští konzultanti (zastřešuje ČLS JEP) Experti na právní, sociální a etickou problematiku Provádí hodnocení a navrhuje závěry pro posouzení a rozhodnutí

Centrum HTA Kde – úřad pro dohled nad zdravotnickými pojišťovnami Dohled SUKLu na zařazování zdravotnických prostředků Nemožnost nasmlouvat novou technologii bez svolení SUKL či MZ (PSSZV) Schopnost NRC monitorovat „on-line“ náklady předmětné technologie Vliv farmakoekonomie, medicíny, pojišťoven a státu i občanů Celý proces je transparentní a veřejný Jednání se zúčastňují i vlivové skupiny – CzechMed, AIFP, ČLK …..

Komise HTA Veřejné jednání MZ ČR, pojišťovny, ČLS JEP, veřejnost – ombudsman?, pozorovatelé diskuze- ČLK, pacientské organizace, CzechMed, AIFP … Závěr hodnocení – ano, ne, podmínečně při nejasných datech, částečně při nejasném přínosu

Zdroje