Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM:VY_32_INOVACE_04Kra_13 Název DUM: Vitamíny Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné)živiny, dělení, nehotové vitamíny, hypervitaminóza Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje vitamíny, rozdělí je na rozpustné ve vodě a v tucích, popíše jejich význam pro zdraví člověka. Své znalosti ověří pomocí v testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce

VITAMÍNY

Živiny: bílkoviny tuky základní (hlavní) živiny sacharidy vitamíny minerální látky ostatní (nutné) živiny voda

Význam: pro metabolismus (látková přeměna)

Dělení: rozpustné v tucích A, D, E, K rozpustné ve vodě C, B

Provitamíny: nehotové vitamíny, který se v těle mění na vitamíny betakaroten se v těle mění na vitamin A

Pojmy: Hypervitaminóza – nadbytek vitamínů Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů Avitaminóza – úplný nedostatek

Vitamín A Zdroj: mrkev, meruňky, máslo, játra Nedostatek: šeroslepost, poruchy NS

Vitamín B Zdroj: droždí, pivo Nedostatek: nervová onemocnění, obrna

Vitamín C Zdroj: citrusové ovoce, šípky, křen, rybíz Nedostatek: únava, malátnost, (kurděje)

Vitamín D Zdroj: rybí tuk, mléko, vejce Nedostatek: křivice

Vitamín E Zdroj: ovesné vločky, obilné klíčky Nedostatek: poruchy pohlavních orgánů

Vitamín K Zdroj: zelené části rostlin Nedostatek: snížená srážlivost krve

Kontrolní otázky: Jak dělíme vitamíny? Vysvětlete pojem provitamíny. Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu C? Vyjmenujte vitamíny rozpustné v tucích.

Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, ISBN Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová