Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM:VY_32_INOVACE_04Kra_13 Název DUM: Vitamíny Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné)živiny, dělení, nehotové vitamíny, hypervitaminóza Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje vitamíny, rozdělí je na rozpustné ve vodě a v tucích, popíše jejich význam pro zdraví člověka. Své znalosti ověří pomocí v testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce
VITAMÍNY
Živiny: bílkoviny tuky základní (hlavní) živiny sacharidy vitamíny minerální látky ostatní (nutné) živiny voda
Význam: pro metabolismus (látková přeměna)
Dělení: rozpustné v tucích A, D, E, K rozpustné ve vodě C, B
Provitamíny: nehotové vitamíny, který se v těle mění na vitamíny betakaroten se v těle mění na vitamin A
Pojmy: Hypervitaminóza – nadbytek vitamínů Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů Avitaminóza – úplný nedostatek
Vitamín A Zdroj: mrkev, meruňky, máslo, játra Nedostatek: šeroslepost, poruchy NS
Vitamín B Zdroj: droždí, pivo Nedostatek: nervová onemocnění, obrna
Vitamín C Zdroj: citrusové ovoce, šípky, křen, rybíz Nedostatek: únava, malátnost, (kurděje)
Vitamín D Zdroj: rybí tuk, mléko, vejce Nedostatek: křivice
Vitamín E Zdroj: ovesné vločky, obilné klíčky Nedostatek: poruchy pohlavních orgánů
Vitamín K Zdroj: zelené části rostlin Nedostatek: snížená srážlivost krve
Kontrolní otázky: Jak dělíme vitamíny? Vysvětlete pojem provitamíny. Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu C? Vyjmenujte vitamíny rozpustné v tucích.
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, ISBN Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová