Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Požadavky k získání známky
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Taktická příprava Michal Lehnert.
Technická, taktická a psychologická příprava
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Základní infomace: Počet přednášek a seminářů 11
Mgr. Vendula Babou č ková. ORGANIZA Č NÍ FORMA „ vn ě jší uspo ř ádání organiza č ních a didaktických podmínek vyu č ování, v nich ž se realizuje výchovn.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Tělesné sebepojetí.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Zdravotní tělesná výchova
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
MUDr.Kateřina Kapounková
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Cíle školní tělesné výchovy + Cíle vzdělávací oblasti „Člověk a zdraví“ Bc. Libor Trtek, UTV-ZE.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Organizační formy práce v tělesné výchově
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Pedagogické disciplíny
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Didaktika TV; Martina Matúšková
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu

Tělesná kultura/výchova Do tělesné kultury patří tělesná výchova = pedagogický proces, je součást edukačního systému. Škola by měla vytvořit vztah člověka k celoživotním sportovním aktivitám. Pojem tělesná kultura zahrnuje také veškeré poznatky, činnosti a zvyklosti spojené s péčí o tělo a tělesný rozvoj

Tělesná kultura je obecný pojem, kterému je podřazeno: Tělesná výchova (součást výchovně vzdělávacího procesu, pedagogický proces) Sport (řízený tréninkový proces s cílem dosažení určité výkonnosti ve zvolené specializaci a uplatnění v soutěžích) Pohybová rekreace (obnova a rozvoj tělesných a duševních sil – kondice prostřednictvím pohybové činnosti).

Zdraví podle WHO Je to ideální stav, založený na komplexnosti zdraví. Zároveň se přechází od léčení nemoci směrem k předcházení nemocem.

Cíl tělesné kultury se promítá do dvou funkcí: funkce kompenzační – vyrovnání nepříznivých vlivů snížené možnosti pohybu funkce stimulační – podněty pro trvalý (celoživotní) zájem o pohybovou aktivitu Cílem tělesné výchovy je pohybově a tělesně kultivovaný člověk, správně chápána tělesná výchova a pohybová aktivita směřuje ke zdravému stylu, je součástí životního stylu a je spojena s prožitkem Pohybová činnost má u dětí i funkci socializační, je vhodnou náplní volného času, preventivní prostředek proti nežádoucím sociálním jevům.

Tělesná výchova Termín vznikl až ve 20. století, ale používáme ho pro označení různých činností, jejichž cílem je osvojování pohybových dovedností, zvyšování tělesné kondice, fyzické zdatnosti, upevňování zdraví, z prostředku přípravy na práci a boj se postupně stával prostředkem společenské zábavy (srov. Průcha, Walterová, Mareš, 2001). -> zvládání problémů, sebedůvěra, autorita…

Vývoj tělesné výchovy Antika (Kalokagathie jako ideál harmonického souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy) Úpadek zájmu o tělo ve středověku Zavedení povinné tělesné výchovy do škol Rakouska-Uherska (Stát i armáda měly zájem o zavedení povinné tělesné výchovy do škol, k němuž došlo od 60. let 19. stolení). Po roce 1948 tělesná výchova ve školách sleduje ideově politické cíle a žáci jsou hodnoceni především podle dosaženého výkonu (srov. Mužík In Střelec, 2004, s. 63). Současná tělesná výchova by naproti tomu měla přispívat k výchově ke zdraví a zabývat se zdraví.

Funkce tělesné výchovy 1. zdravotní – upevňování a rozvoj zdraví, rozvoj tělesné zdatnosti, uvědomění si významu cvičení pro tělesný vývoj, zásady osobní hygieny, otužování, návyky správné výživy, 2. vzdělávací – poznatky o sportech, názvosloví, technika, styl, taktika, pravidla, názvy používaných zařízení, nářadí, základy měření a hodnocení tělesné a pohybové výkonnosti, 3. výchovná – fyzická námaha, překonání překážek, přispívá k utváření povahových vlastností, tělesné aktivity souvisí s estetickým zážitkem, k estetizaci zevnějšku, k pohybové kultuře.

Prostředky a organizační formy tělesné výchovy (srov. Mužík, Krejčí, 1997): 1. základní organizační formou je vyučovací hodina 2. pohybová činnost před výukou – zejména na 1. stupni je prospěšné zahájit výuku cvičením 3. pohybová činnost během výuky – pozorujeme-li fyzickou a psychickou únavu žáků, 4. pohybová činnost o přestávkách, 5. pohybové činnosti ve školní družině – nejlépe mimo školní budovu – na hřišti atd. 6. cvičení v přírodě, školy v přírodě, školní výlety, specializované kurzy (např. lyžařský výcvik)

Zdravotně orientovaná zdatnost Stupeň zdatnosti má individuální úroveň potřebnou pro zdravý a aktivní způsob života určitého jedince. Umožňuje člověku vyrovnávat se s pracovním a dalším zatížením, věnovat se v dostatečné míře pohybovým činnostem ve volném čase. Není dán výkonnostními normami, ale je dán individuálními odlišnostmi každého člověka.

Aerobní zdatnost: způsobilost organismu účelně přijímat, přenášet a užívat kyslík k pohybové činnosti. Projevuje se schopností svalů vykonávat práci vytrvalostního charakteru, sekundárně vede k efektivnější srdečně cévní činnosti a redukci nadbytečných tuků. Pro její udržování nebo zlepšování je třeba dynamické pohybové činnosti velkých svalových skupin (např. běhání, jízda na kole) minimálně 15 minut 3krát týdně. Aerobní zatížení 60-90% maximální srdeční frekvence (orientačně 220 tepů minus věk člověka).

Svalová zdatnost: svalová síla, vytrvalost, flexibilita a další složky. Je důležitým předpokladem tzv. svalové rovnováhy pro správnou funkci podpůrně pohybového systému (správné držení těla). Svaly posturální je nutné protahovat, svaly fázické posilovat. Složení těla: patří k základním ukazatelům zdatnosti. Upravuje se aerobním zatížením trvajícím více než 20 minut, příjmem potravy s nižší energetickou hodnotou.

Literatura: MUŽÍK V. - KREJČÍ M. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc: Hanex, ISBN MUŽÍK, V. – TUPÝ, J. Tělesná výchova jako součást výchovy ke zdraví. In Zdravotně orientovaná tělesná výchova na základní škole. Brno: MU, ISBN MUŽÍK, V. Tělesná výchova – Součást výchovy ke zdravému životnímu stylu. In STŘELEC, S. (ed.). Studie z teorie a metodiky výchovy I. Brno: MSD, ISBN NOVÁČEK V., MUŽÍK V., KOPŘIVOVÁ J. Vybrané kapitoly z teorie a didaktiky tělesné výchovy Brno: MU, ISBN PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J. Pedagogický slovník. Praha : Portál, ISBN