Zdravotní a existenciální aspekty nástupu dlouhověké společnosti MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
Koncepce péče o staré občany
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Stárnutí a moderní technologie Iva Holmerová
2. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, 13. března 2007 Příprava zprávy o plnění Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí a.
Péče o osoby s afázií.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Stárnutí a strategické dokumenty
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
Stáří jako sociální událost
Domácí péče Home care.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Péče o seniory.
PÉČE O SENIORY OLGA BÜRGEROVÁ.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Chudoba jako sociální problém
Základní principy geriatrie
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Ohrožené skupiny na trhu práce ageismus
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dlouhodobá péče v komunitě zkušenosti a dobrá praxe v obcích Iva Holmerová Petr Wija.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Obce a demografická změna Uvedení do problematiky Zdeněk Kalvach.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Jak moc není Česko připraveno na dlouhověkou společnost? MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc geriatr, gerontolog.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Specifické problémy zapojení seniorů do kulturně edukačních aktivit
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.
Hodnoty v péči o seniory
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
SmoČR a senioři v obcích
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Zdravotní a existenciální aspekty nástupu dlouhověké společnosti MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc.

Obyvatelé ve věku 90+ v ČR (Kalvach, Burcin, Mikeš, Pavlík, 2004) Ženy Muži celkem

Stárnutí populace Relativní – Pokles porodnosti Absolutní – Pokles úmrtnosti v mladším věku – více lidí se dožije „stáří“ – Pokles úmrtnosti ve „stáří“ – delší život ve „stáří“ – Zestárnutí „babyboom“ generace Důsledek: Demografická panika, strach z výdajů – penze, služby, výkony, kapacity

Kofi Annan 2002 "Jsme uprostřed tiché revoluce, která svými zásadními ekonomickými, sociálními, kulturními, psychologickými a duchovními dopady daleko přesahuje oblast demografie.„ Nástup dlouhověké společnosti Změna paradigmatu – periodizace života, sociálních rolí, pojetí a smyslu „stáří“ Transformace „práce“, služeb, podpory (péče)

Šance a výzva Skončil věk sirotků, vdovců, macech Zdravotní a funkční stav nově stárnoucích se trvale zlepšuje – „stáří“ teprve od let? Práceschopnost se prodlužuje Rozvoj bezvěké společnosti (A. Giddens)? Koncept úspěšného stárnutí a zdravého stáří

Šance a výzva Potřeba lidské práce a zaměstnatelnost klesá – běžná zaměstnatelnost do let? Co s produktivním zdatným věkem let? Co s 50 penzijními roky let? Co s bismarckovským pojetím penze ekonomicky i lidsky + o čem je mezigenerační solidarita? Jde o indexy „závislosti“, nebo o práceschopnost? Co s pauperizací seniorů - zvláště žen?

Neexistují snadná rychlá řešení Zvýšit penze? Snížit penze? Jaká je sociálně spravedlivá penze umožňující seberealizaci? Trpký osud „babyboom“ generace

Zestárnutí generace babyboom Kolem 2015 tlak na penzijní systém Kolem 2030 tlak na služby – Pečující jsou již (ne)vychováni (imprinting bez „nové“ enabling geriatrie zato s eliminací casus socialis) Primáři 50 let: promoce cca 2005 Staniční sestry 40 let: bakalář cca 2010

Zlepšování zdravotního stavu Účinná a účelná prevence chorob Pochopení a intervence zdravotního stavu ve stáří – funkční zdraví – Geriatricky vstřícná enabling medicína versus disabling praxe českého zdravotnictví – Prolomení „disease model“

Transformace služeb při ohrožení či ztrátě soběstačnosti Geriatricky gramotné služby – profesní výchova Disabling vs. enabling medicine: od péče k podpoře Nízkonákladové, vysoce účinné včasné intervence versus casus socialis 4 systémové změny tradičního pojetí služeb (v Evropě 1986 = 30 let úsilí, součinnosti):

Transformace služeb při ohrožení či ztrátě soběstačnosti 4 systémové změny tradičního pojetí služeb: – De-sektorializace – De-institucionalizace – příprava komunity, ageing in place, dobré sousedství – De-medicinalizace -nediskriminační, humanistická – De-profesionalizace – rodina jako součást týmu Koncept dlouhodobé péče (long-term care) jako třetího pilíře (nebo segregační exkluze?? casus socialis)

Podpora zaměstnanosti a mezigenerační solidarity Age management Prevence předčasného penzionování a ageismu Výdělečná činnost seniorů Vytváření pracovních příležitostí Racionální rozvoj pracovních míst ve službách Podpora pečujících rodin

Zvyšování sociální participace Přirozený rozvoj obecního a spolkového života Účinné vzdělávání k podpoře participace a seberealizace Pružné reagování na problémy – viz fenomén „šmejdi“ Podpora kontinuity versus umělá diskontinuita Soulad právních usancí s posouváním „hranice stáří“ (banální ageistické stereotypy)

Odmítnutí anonymního důchodcovství Od „důchodců“ k seniorům Od „důchodce“ k penzionovanému truhláři Posilování životního příběhu, osobnostní integrity, „stále jsem to já“

Posílení role obcí Systém integrovaných podpůrných služeb Strategické plánování Svorník desektorializace Depistáž a dispenzarizace křehkých seniorů ohrožených institucionalizací

Změna společenského povědomí Stáří jako sociální konstrukt Age mainstreaming Změna stereotypizací Bezvěká společnost Absorpční potenciál komunit – dobré sousedství Univerzální design, koncepce přístupnosti Služba místo ústavů (ty pro < 3 % seniorů)

Času je málo a voda stoupá! Vadí to někomu? Vadí to „státu“?

Hrozí závažný sociální otřes „2030 – Povstání starců“ (TV film, 2007)

Hezký den a klidné sny