biokatalyzátory Díky nim dochází: a) k látkovému metabolismu b) k přeměnám v živých organismech Nejdůležitější vlastností: ovlivňovat rychlost reakcí
Návaznost biochemických dějů lze je lépe regulovat na principu rovnováhy zvláštnost živých soustav: vzájemná koordinovanost reakcí metabolismu p produkt jedné reakce … výchozí látkou další reakce spjatost reakcí: a) b) A B C D E F BCDA
Enzymy jako biokatalyzátory vliv na rychlost reakce (tvoří se jiné přechodné stavy) snižují AKTIVAČNÍ energii orientují děj určitým směrem přechodný stav produkty substráty aktivační energie
Enzymová aktivita – podmínky teplotní optimum koncentrace substrátu pH aktivátory a inhibitory
1) teplotní optimum člověk: 36 – 38ºC enzym – širší rozpětí rychlost teplota ale nad určitou hranici DENATURACE ztráta ztrátaaktivity v chladu zpomalenízastavení do
2) koncentrace substrátu b) nad určitou mez…. pokles rychlosti, popř. zastavení a) malá koncentrace……..rychlost optimální (enzym „stávkuje“) v [s][s] v max
3) vliv pH TRYPSIN pH = 7,5 – 10,5 většina enzymů: slabě kyselé, popř. neutrální extrém:trávicí enzymy PEPSIN pH = 1,5 – 3,5 CHYMOTRYPSIN pH = 8,0 – 11
4) aktivátory a inhibitory rychlost AMYLÁZA ….Cl - ATP ….. Mg 2+ PEPTIDÁZY …. Mn 2+, Zn 2+ As, Pb, Hg, Cd UV, RTG CO, CN - (dýchání) INHIBITOR jednoho může být AKTIVÁTOREM pro jiný a naopak blokátory (nenávratně zničena účinnost enzymu)
složení enzymů jednoduché nebo složené bílkoviny apoenzymkofaktor bílkovina tepelně nestabilní n nebílkovinný typ t tepelně odolný (vitamín, iont kovu, …) koenzym prostetická skupina v o d í k o v ý m ů s t e k
složení apoenzymů součástí je: – na něm probíhá vlastní reakce “aktivní centrum“ zařídí přeměnu na produkt prostorové utvoření peptidického řetězce má určitý geometrický tvar odpovídá tvarem substrátu malá část enzymu váže na sebe substrát (E+S)
Enzym – „klíč do zámku“ „kotva“ pro substrát aktivní centrum : odpovídá tvarem substrátu
Enzym – indukované přizpůsobení „ruka do rukavice“ až po kontaktu se substrátem přizpůsobí aktivní centrum tvar
význam apoenzymů substrátová specifita specifita účinku ☜ o tom, které látky se přemění a které ne vybírá typ reakce; jiný enzym …jiný produkt R – CH – COOH │ NH 2 NH 2 R – C – COOH ║ O R – CH 2 – NH 2 OXIDÁZA DEKARBOXYLÁZA
substrátová specifita jeden enzym …vybírá si, co přemění na produkt
specifita účinku jiný enzym …jiný produkt
druhy inhibice kompetitivní nekompetitivní allosterická ☜ reverzibilní ireverzibilní akompetitivní
Kompetitivní inhibice inhibitor „soutěží“ se substrátem o AKTIVNÍ CENTRUM podmínka … podobnost inhibitoru a substrátu substrát inhibitor vzniká neaktivní „ komplex ENZYM – INHIBITOR návrat …. koncentrace substrátu význam: chemoterapie, antikoncepce, ….
a) a) inhibice b) odstranění
Nekompetitivní inhibice inhibitor: a) změní tvar aktivního centra b) znemožní vznik produktu substrát inhibitor (těžké kovy) substrát se: a) nemůže navázat b) naváže, ale „nepracuje“ návrat…. dialýzou inhibitoru varianta a)
Akompetitivní inhibice inhibitor se váže na: komplex ES a zabrání jeho přeměně na produkt nic varianta b) substrát inhibitor produkt
Allosterická inhibice inhibitor … vzniká jako produkt při vlastní reakci zpětně se naváže na enzym: do„allosterického centra“ zabrzdí další reakce návrat: spotřebováním produktu význam: zpětnovazebná regulace koncentrace P P1P1P1P1S E1E1E1E1 P2P2P2P2 E2E2E2E2 P3P3P3P3 E3E3E3E3 P EnEnEnEn ……
Názvosloví enzymů triviální systematické zakončení: a) PEPSIN, TRYPSIN, PTYALIN, b) OXIDÁZA, REDUKTÁZA a) a)ALKOHOLDEHYDROGENÁZA AMINOTRANSFERÁZA b) E.C (třída, podtřída, podskupina, pořadové číslo)
Rozdělení enzymů oxidoreduktázy oxidoreduktázy transferázy transferázy hydrolázy hydrolázy lyázy lyázy izomerázy izomerázy ligázy ligázy 6 hlavních tříd – štěpí „ s vodou“ (estery, peptidy, lipidy,…) – redoxní – přenos skupin – syntéza s dodáním E (štěpí se ATP) – přeskupení uvnitř molekuly (aldosa na ketosu) – štěpí „ bez vody“
Oxidoreduktázy hydrogenace dehydrogenace přenos elektronů laktátdehydrogenáza alkoholdehydrogenáza CH 3 CH 2 OH + NAD + CH 3 CHO + NADH CH 3 COCOOH + NADH CO 2 + NADH 2 H 2 O 2 2 H 2 O + O 2 kataláza CH 3 CH(OH)COOH + NAD + CH 3 COCOOH + NAD +pyruvátdehydrogenáza
Transferázy uhlovodík. zbytků aminoskupiny zbytku glukosy ….. přenos: hexokináza ATP + D – glukóza ADP+D – glukóza – 6 – fosfát aminotransferáza CH 3 CH 2 CH(OH)COOH + Ala CH 3 CH 2 CH (NH 2 ) COOH+mléčná
Hydrolázy lipidů bílkovin polysacharidů esterů glykosidické hydrolyticky štěpí vazby: sacharáza sacharóza glukóza + fruktóza sacharáza D – glukóza – 6 – fosfát D – glukóza + monofosfát lipáza triacylglycerol glycerol+3 MK
Lyázy C – C C – O C – N n nehydrolyticky štěpí vazby: deamináza kys.asparagová kys. jantarová+NH 3 pyruvátdekarboxyláza odštěpují nebo do něj vnáší „malé“molekuly: CH 3 COCOOH CH 3 CHO + CO 2 fumaráza L – malátfumarát + voda
Izomerázy v vzájemné přeměny izomerů: fosfotriosaisomeráza D – glyceraldehyd – 3 – fosfát dihydroxyacetonfosfát glukosaisomeráza D – glukóza – 6 – fosfát D – fruktóza – 6 – fosfát
Ligázy (synthetázy) v vznik energeticky náročných vazeb při slučování přitom se rozkladem ATP (GTP) uvolní E E E E t – RNA + AMK + ATP aminoacyl – t – RNA + AMP aminoacyl – t – RNA – ligáza 1-acylglycerol-3-fosfát + CoA glycerol-3-fosfát + acyl-CoAacyl-CoA ligáza typické reakce: připojení malých molekul (CO 2,NH 3 ) k větší molekule připojení acylu na CoA aktivace AMK v proteosyntéze
transmethylázy transglykosidázy peptidázy esteráza lipáza glykosidáza epimerázy racemázy amyláza
Proenzym (zymogen) neúčinná forma enzymu vlivem AKTIVÁTORU ….. změna na ÚČINNOU FORMU jako aktivátory – hl. Mg 2+, Zn 2+, Cl -, ….. změní strukturu enzymu – „ zpřístupní aktivní centrum“ př.: pepsinogen trypsinogen fibrinogen místo pro aktivátor + z kolečka je čtverec místo pro substrát
aktivátor štěpí: na karboxylové straně aromatických AMK (Tyr, Phe)
pankreatický enzym Arg, Lys štěpí vazbu v místě AMK:
působí v tenkém střevě vylučován slinivkou břišní v podobě proenzymu aktivován TRYPSINEM hydrolyzuje vazbu hl. v místě aromatické AMK: Phe, Tyr, Trp
v ústech působí v tenkém střevě polysacharidy dextriny vzniká ve slinivce disacharidy dextriny
Koenzymy zasahují do katalýzy přitom se mění obnovují se v reakci s jiným enzymem mají úzký vztah k vitamínům jejich prostřednictvím se vyměňují částice (H +, P, …) jsou spojovacími články mezi různými enzymy
C OH CH 2 OH HO HC OH CH 2 OH HC COOH OH CH 2 OH HC COOH O CH 2 OH HC oxidovaná forma redukovaná forma E1E1 E2E2
Koenzymy 1) přenášet H + : nikotinamid – B 3 riboflavin – B 2 koenzym Q nikotinamid – B 3
Koenzymy 1) přenášet skupiny „fosfát“ acetylkoenzym A „pyridoxalfosfát – B 6 “ přenos NH 2 „listová kys“ přenos formylu O ║ H 3 C – C ~ SCoA