  biokatalyzátory Díky nim dochází: a) k látkovému metabolismu b) k přeměnám v živých organismech Nejdůležitější vlastností:   ovlivňovat rychlost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

enzymy klinicko-biochemická diagnostika a metody stanovení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Metabolismus lipidů  - oxidace.
ENZYMY = biokatalyzátory.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
VY_32_INOVACE_05_PVP_251_Hol
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
METABOLISMUS SACHARIDŮ
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
Enzymy Charakteristika enzymů- fermentů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Enzymy © Jan Novák 2007.
CHEMICKÉ REAKCE.
Enzymy RNDr. Naďa Kosová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Ještě, že ty enzymy v sobě mám
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Enzymy – katalyzátory biochemických reakcí
Nutný úvod do histologie
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Metabolismus lipidů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Biokalyzátory chemických reakcí
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Enzymy - testík na procvičení –
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Digitální učební materiál
Enzymy = biokatalyzátory
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Energetický metabolismus
ZÁKLADY ENZYMOLOGIE – ENZYMOVÁ KINETIKA
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Průběh enzymové reakce
Enzymy © Jan Novák 2007.
ENZYMY Krystalová struktura trypsinu
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Enzymy (katalýza biochemických reakcí)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Enzymy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Bílkoviny (proteiny).
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Stavba buňky Mitochondrie Plazmatická membrána Ribozomy
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Transkript prezentace:

  biokatalyzátory Díky nim dochází: a) k látkovému metabolismu b) k přeměnám v živých organismech Nejdůležitější vlastností:   ovlivňovat rychlost reakcí

Návaznost biochemických dějů   lze je lépe regulovat na principu rovnováhy zvláštnost živých soustav:   vzájemná koordinovanost reakcí metabolismu  p produkt jedné reakce … výchozí látkou další reakce spjatost reakcí: a) b) A B C D E F BCDA

Enzymy jako biokatalyzátory   vliv na rychlost reakce (tvoří se jiné přechodné stavy)   snižují AKTIVAČNÍ energii   orientují děj určitým směrem přechodný stav produkty substráty aktivační energie

Enzymová aktivita – podmínky teplotní optimum koncentrace substrátu pH aktivátory a inhibitory

1) teplotní optimum člověk: 36 – 38ºC enzym – širší rozpětí rychlost teplota ale nad určitou hranici DENATURACE ztráta ztrátaaktivity v chladu zpomalenízastavení do

2) koncentrace substrátu b) nad určitou mez…. pokles rychlosti, popř. zastavení a) malá koncentrace……..rychlost optimální (enzym „stávkuje“) v [s][s] v max

3) vliv pH TRYPSIN pH = 7,5 – 10,5   většina enzymů: slabě kyselé, popř. neutrální   extrém:trávicí enzymy PEPSIN pH = 1,5 – 3,5 CHYMOTRYPSIN pH = 8,0 – 11

4) aktivátory a inhibitory rychlost AMYLÁZA ….Cl - ATP ….. Mg 2+ PEPTIDÁZY …. Mn 2+, Zn 2+ As, Pb, Hg, Cd UV, RTG CO, CN - (dýchání) INHIBITOR jednoho může být AKTIVÁTOREM pro jiný a naopak blokátory (nenávratně zničena účinnost enzymu)

složení enzymů   jednoduché nebo složené bílkoviny apoenzymkofaktor bílkovina tepelně nestabilní n nebílkovinný typ t tepelně odolný (vitamín, iont kovu, …) koenzym prostetická skupina v o d í k o v ý m ů s t e k

složení apoenzymů součástí je: – na něm probíhá vlastní reakce “aktivní centrum“   zařídí přeměnu na produkt   prostorové utvoření peptidického řetězce   má určitý geometrický tvar   odpovídá tvarem substrátu   malá část enzymu   váže na sebe substrát (E+S)

Enzym – „klíč do zámku“ „kotva“ pro substrát   aktivní centrum : odpovídá tvarem substrátu

Enzym – indukované přizpůsobení „ruka do rukavice“ až po kontaktu se substrátem přizpůsobí aktivní centrum tvar

význam apoenzymů substrátová specifita specifita účinku ☜ o tom, které látky se přemění a které ne vybírá typ reakce; jiný enzym …jiný produkt R – CH – COOH │ NH 2 NH 2 R – C – COOH ║ O R – CH 2 – NH 2 OXIDÁZA DEKARBOXYLÁZA

substrátová specifita   jeden enzym …vybírá si, co přemění na produkt

specifita účinku   jiný enzym …jiný produkt

druhy inhibice kompetitivní nekompetitivní allosterická ☜ reverzibilní ireverzibilní akompetitivní

Kompetitivní inhibice   inhibitor „soutěží“ se substrátem o AKTIVNÍ CENTRUM   podmínka … podobnost inhibitoru a substrátu substrát inhibitor   vzniká neaktivní „ komplex ENZYM – INHIBITOR   návrat ….  koncentrace substrátu   význam: chemoterapie, antikoncepce, ….

a) a) inhibice b) odstranění

Nekompetitivní inhibice   inhibitor: a) změní tvar aktivního centra b) znemožní vznik produktu substrát inhibitor (těžké kovy)   substrát se: a) nemůže navázat b) naváže, ale „nepracuje“   návrat…. dialýzou inhibitoru varianta a)

Akompetitivní inhibice inhibitor se váže na: komplex ES a zabrání jeho přeměně na produkt  nic varianta b) substrát inhibitor produkt

Allosterická inhibice   inhibitor … vzniká jako produkt při vlastní reakci   zpětně se naváže na enzym: do„allosterického centra“   zabrzdí další reakce   návrat: spotřebováním produktu   význam: zpětnovazebná regulace koncentrace P P1P1P1P1S E1E1E1E1 P2P2P2P2 E2E2E2E2 P3P3P3P3 E3E3E3E3 P EnEnEnEn ……

Názvosloví enzymů triviální systematické zakončení: a) PEPSIN, TRYPSIN, PTYALIN, b) OXIDÁZA, REDUKTÁZA a) a)ALKOHOLDEHYDROGENÁZA AMINOTRANSFERÁZA b) E.C (třída, podtřída, podskupina, pořadové číslo)

Rozdělení enzymů oxidoreduktázy oxidoreduktázy transferázy transferázy hydrolázy hydrolázy lyázy lyázy izomerázy izomerázy ligázy ligázy 6 hlavních tříd – štěpí „ s vodou“ (estery, peptidy, lipidy,…) – redoxní – přenos skupin – syntéza s dodáním E (štěpí se ATP) – přeskupení uvnitř molekuly (aldosa na ketosu) – štěpí „ bez vody“

Oxidoreduktázy hydrogenace dehydrogenace přenos elektronů laktátdehydrogenáza alkoholdehydrogenáza CH 3 CH 2 OH + NAD + CH 3 CHO + NADH CH 3 COCOOH + NADH CO 2 + NADH 2 H 2 O 2 2 H 2 O + O 2 kataláza CH 3 CH(OH)COOH + NAD + CH 3 COCOOH + NAD +pyruvátdehydrogenáza 

Transferázy uhlovodík. zbytků aminoskupiny zbytku glukosy ….. přenos: hexokináza ATP + D – glukóza ADP+D – glukóza – 6 – fosfát aminotransferáza CH 3 CH 2 CH(OH)COOH + Ala CH 3 CH 2 CH (NH 2 ) COOH+mléčná 

Hydrolázy lipidů bílkovin polysacharidů esterů glykosidické hydrolyticky štěpí vazby: sacharáza sacharóza glukóza + fruktóza sacharáza D – glukóza – 6 – fosfát D – glukóza + monofosfát lipáza triacylglycerol glycerol+3 MK 

Lyázy C – C C – O C – N   n  nehydrolyticky štěpí vazby: deamináza kys.asparagová kys. jantarová+NH 3 pyruvátdekarboxyláza   odštěpují nebo do něj vnáší „malé“molekuly: CH 3 COCOOH CH 3 CHO + CO 2 fumaráza L – malátfumarát + voda 

Izomerázy   v  vzájemné přeměny izomerů: fosfotriosaisomeráza D – glyceraldehyd – 3 – fosfát dihydroxyacetonfosfát glukosaisomeráza D – glukóza – 6 – fosfát D – fruktóza – 6 – fosfát

Ligázy (synthetázy)   v  vznik energeticky náročných vazeb při slučování   přitom se rozkladem ATP (GTP) uvolní E E E E t – RNA + AMK + ATP aminoacyl – t – RNA + AMP aminoacyl – t – RNA – ligáza 1-acylglycerol-3-fosfát + CoA glycerol-3-fosfát + acyl-CoAacyl-CoA ligáza   typické reakce: připojení malých molekul (CO 2,NH 3 ) k větší molekule připojení acylu na CoA aktivace AMK v proteosyntéze

transmethylázy transglykosidázy peptidázy esteráza lipáza glykosidáza epimerázy racemázy amyláza

Proenzym (zymogen) neúčinná forma enzymu vlivem AKTIVÁTORU ….. změna na ÚČINNOU FORMU jako aktivátory – hl. Mg 2+, Zn 2+, Cl -, ….. změní strukturu enzymu – „ zpřístupní aktivní centrum“ př.: pepsinogen trypsinogen fibrinogen místo pro aktivátor + z kolečka je čtverec místo pro substrát

aktivátor štěpí: na karboxylové straně aromatických AMK (Tyr, Phe) 

pankreatický enzym Arg, Lys štěpí vazbu v místě AMK:

působí v tenkém střevě vylučován slinivkou břišní v podobě proenzymu aktivován TRYPSINEM hydrolyzuje vazbu hl. v místě aromatické AMK: Phe, Tyr, Trp

v ústech působí v tenkém střevě polysacharidy dextriny vzniká ve slinivce disacharidy dextriny

Koenzymy zasahují do katalýzy přitom se mění obnovují se v reakci s jiným enzymem mají úzký vztah k vitamínům jejich prostřednictvím se vyměňují částice (H +, P, …) jsou spojovacími články mezi různými enzymy

C OH CH 2 OH HO HC  OH CH 2 OH HC COOH OH CH 2 OH HC COOH O CH 2 OH HC oxidovaná forma redukovaná forma E1E1 E2E2 

Koenzymy 1) přenášet H + : nikotinamid – B 3 riboflavin – B 2 koenzym Q nikotinamid – B 3

Koenzymy 1) přenášet skupiny „fosfát“ acetylkoenzym A „pyridoxalfosfát – B 6 “ přenos NH 2 „listová kys“ přenos formylu O ║ H 3 C – C ~ SCoA