Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
Média? kulturu? komunikaci? Chcete studovat. • Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme? • Chcete.
Feminismus a role ženy ve společnosti z pohledu evoluční psychologie
Úvod do sociální politiky LS 2008/2009
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
ROVNOST A NEROVNOST MEZI LIDMI
METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY
Evoluční psychologie a feminismus
DUM - Digitální Učební Materiál
Feminismus a emancipace žen
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
socialismus komunismus feminismus
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociální stratifikace
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce
Česká občanská společnost občané státu jsou osobně svobodní lidí, kteří jsou si rovni před zákonem, mají stejná politická práva, nesmějí být diskriminováni.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
D ĚJINY RODINY. P OČÁTKY LIDSKÉ RODINY ( PŮL MILIONU LET ) Silná sexuální vazba heterosexuálních párů, doprovázená spoluprací na výchově dětí. Dlouhé.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
INNOVATIVE METHODS AND PRACTICES TO FACILITATE SOCIAL INCLUSION VIZUÁLNÍ WORKSHOP VIZUÁLNÍ WORKSHOP “Rovné příležitosti a nediskriminace” Školící materiál.
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Ohrožené skupiny Diskriminace na trhu práce
Environmentální etika
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Feministická sociologie
Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_84 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Sociální stratifikace
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Gender ve škole Zdislava Vávrová, Marie Múčková Školní pedagogika podzimní semestr 2014.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Odborný text a specifikace cíle práce. Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat,
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Stop násilí ve vztazích
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
Sociální skupiny a role
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Feministická právní teorie
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Tisková konference
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání jevů, které lze považovat za projevy a součást utlačování ženského pohlaví

Proudy feminismu 3 typy feministické teorie vytvořila socioložka Judith Lorberová (1998)

1. typ liberální feminismus bojuje za jejich možnost prosazovat se jako muži podle individuálních předpokladů a zájmů marxistický (socialistický) feminismus rozvojový feminismus - zaměřuje se na specifické problémy a potřeby žen v hospodářsky rozvojových zemích

2.typ radikální feminismus ženy jsou na všech rovinách utlačovány muži ->důsledkem patriarchálního uspořádání naší společnost lesbický feminismus psychoanalytický feminismus hlediskový (stand-point)feminismus

3. typ multirasový feminismus - řeší problém diskriminace žen v kombinaci s řešením pozice různých etnických skupin mužský feminismus feminismus sociální konstrukce postmoderní feminismus queer theory

Kampaně právo na děti násilí na ženách mateřství rovné platové podmínky diskriminace pohlaví sexuální násilí sexuální obtěžování