Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření13. 4. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Evropa Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _04_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Řecko Jana Kalusová.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
VÝSLOVNOST A PRAVOPIS PŘEJATÝCH SLOV
Životopisy slavných (pokud se chcete vrátit na internetové stránky, klikněte zde) Alena Sojková.
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Itálie.
Reálie - bankovky.
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
SKLOŇOVÁNÍ CIZÍCH JMEN VLASTNÍCH
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Přídavná jména tvořená příponou -ský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Tematická oblastKartografie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
Vyjmenovaná slova – hledejte vetřelce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pravopis vesele i vážně Datum vytvoření26.
Pravopisné toulky Prahou Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření24. 8.
Pravopisné lovy beze zbraní Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření21.
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Elektrický proud a Ohmův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročníkosmý.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Skloňování cizích vlastních jmen Název sady: Český jazyk 8.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
VY_32_INOVACE_07-54 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jižní Evropa (Itálie,
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší ročníky.
Německo. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_NJ.9.A.05_deutschland Datum : Ročník :
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Práce s kruhovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Konstrukce lichoběžníku
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Mgr.
Pravopis ve výkladních skříních
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Konstrukce trojúhelníku II
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Podstatná jména obecná a vlastní
Člověk tohoto století Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Helénistické období řecké literatury
Křivonosková Kateřina
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Světadíly
Název školy: Základní škola T. G
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_04
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Tóniny Tematická oblast
Přejatá slova II VY_32_INOVACE_03-19 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Transkript prezentace:

Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší ročníky osmiletého gymnázia Stručný obsahProcvičení pravopisu přejatých vlastních jmen Způsob využitíPřevažují úkoly k procvičení, které je možné postupně s žáky projít. Po úkolu vždy následuje řešení. Teorie je na str. 3. Cvičení - spojovačky, doplňovačky, křížovka, vědomostní otázky. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_14_CSVI19

CO JE TO LATINSKÁ ABECEDA (PÍSMO LATINKA)? Vlastní jména pocházející z jazyků, které užívají latinské abecedy, píšeme většinou původním pravopisem: Don Quijote, William Shakespeare, New York, Glasgow. pocházející z jazyků, které užívají jiného písma než latinky, přepisujeme podle pravidel pro přepis jmen cizího původu: Mahátma Gándhí, Alexandr Sergejevič Puškin, Peking. vžitá v češtině, píšeme v počeštěné podobě: Richard Lví srdce, Tomáš Alva Edison, Curych, Neapol. LATINKA JE HLÁSKOVÉ PÍSMO, NEJUŽÍVANĚJŠÍ NA SVĚTĚ, VYVINULO SE Z LATINY. Některé jazyky používají jiné typy písma. Např.: čínština, hindština, arabština, ruština.

Odpovědi na otázky napiš: 1.Který hudebník složil Devátou symfonii? 2.Jak se nazývá román Daniela Defoa? 3.Kdo objevil Ameriku? 4.Jak se jmenoval první prezident Československa? 5.Která spisovatelka napsala Harryho Pottera? 6.Kdo vynalezl žárovku? 7.Který prezident úřadoval za americké občanské války? 8.Který bůh vládl na Olympu? 9.Jaké je jméno německé kancléřky, která vykonávala tento úřad od roku 2005? 10.Jak se jmenoval řecký matematik a fyzik, který vytvořil poučku o nadlehčování těles v kapalině?

Řešení 1.Který hudebník složil Devátou symfonii? Ludwig van Beethoven 2.Jak se nazývá román Daniela Defoa? Robinson Crusoe 3.Kdo objevil Ameriku? Kryštof Kolumbus 4.Jak se jmenoval první prezident Československa? Tomáš Garrigue Masaryk 5.Která spisovatelka napsala Harryho Pottera? Joanne Kathleen Rowlingová 6.Kdo vynalezl žárovku? Tomáš Alva Edison 7.Který prezident úřadoval za americké občanské války? Abraham Lincoln 8.Který bůh vládne na Olympu? Zeus 9.Jaké je jméno německé kancléřky, která vykonávala tento úřad od roku 2005? Angela Merkelová 10.Jak se jmenoval řecký matematik a fyzik, který vytvořil poučku o nadlehčování těles v kapalině? Archimedes

Věděli byste: Kdo tento obraz namaloval? Kde je vystaven a jak se jmenuje?

Řešení Obraz namaloval italský malíř Leonardo da Vinci. Dílo je vystaveno v pařížském muzeu Louvre. Jedná se o Monu Lisu.

Křížovka Jak se nazývá hora bohů v Řecku? 2. Znáš jméno nejznámějšího autora bajek? 3. Nejznámější italská sopka… 4. Hlavní město Islandu… 5. Nejvyšší hora na světě je… 6. Která řeka protéká Paříží?

Řešení 1.OLYMP 2.EZOP 3.VESUV 4.REYKJAVÍK 5.MOUNTEVEREST 6.SEINA 1. Jak se nazývá hora bohů v Řecku? 2. Znáš jméno nejznámějšího autora bajek? 3. Nejznámější italská sopka… 4. Hlavní město Islandu… 5. Nejvyšší hora na světě je… 6. Která řeka protéká Paříží?

Vytvoř správný tvar: 1.Trojská Helena milovala mladíka (Paris). 2.Do (Monte Carlo) jezdí bohatí lidé. 3.V (Shakespeare) tragédii uškrtí Othello svou manželku. 4.Byli jsme v (Reykjavík), hlavním městě Islandu. 5.Četl jsem román od (Jack London). 6.Moje kamarádka jezdí za babičkou do (Prievidza). 7.Z letadla jsem viděl posvátnou horu (Olymp). 8.Za jednoho z nejvýznamnějších vynálezců považuji (Albert Einstein). 9.(Guinea) bychom hledali na západním pobřeží Afriky. 10.Máma vlčice se starala o (Mauglí) jako o vlastní vlčata.

Řešení Parida 1.Trojská Helena milovala mladíka Parida. Monte Carla 2.Do Monte Carla jezdí bohatí lidé. Shakespearově 3.V Shakespearově tragédii uškrtí Othello svou manželku. Reykjavíku 4.Byli jsme v Reykjavíku, hlavním městě Islandu. Jacka Londona 5.Četl jsem román od Jacka Londona. Prievidzy 6.Moje kamarádka jezdí za babičkou do Prievidzy. Olymp 7.Z letadla jsem viděl posvátnou horu Olymp. Alberta Einsteina 8.Za jednoho z nejvýznamnějších vynálezců považuji Alberta Einsteina. 9.Guineu 9.Guineu bychom hledali na západním pobřeží Afriky. Mauglího 10.Máma vlčice se starala o Mauglího jako o vlastní vlčata.

Zdroje Obrázek Mony Lisy: a,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_reto uched.jpg Obrázky:Klipart Microsoft Office MARTINCOVÁ, O. a kol. Pravidla českého pravopisu. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN