Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XI_1_10 : Slova přejatá - opakovací test Šablona číslo: XI Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 10 Autor: Mgr. Martin Beneš

2 Anotace: opakovací test z učiva o slovech přejatých a jejich praktickém použití
Očekávaný výstup: žáci si formou testu zopakují a upevní učivo o slovech přejatých a dovedou je správně použít ve své jazykové praxi Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 13 – 14 let Klíčová slova: slova přejatá, slova domácí Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, písemná forma testu Potřebný čas pro výuku DUM: 30 – 35 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žáky seznámí na interaktivní tabuli se zadáním jednotlivých úkolů a vysvětlí postup při jejich plnění. Žáci potom samostatně vypracují testové otázky. Možno použít i pro společné zopakování a procvičení.

3 SLOVA PŘEJATÁ – opakovací test
1)Podtrhni v textu slova cizího původu: Jedním z pozitivních projevů demokracie jsou volby. V naší republice letos proběhnou přímé volby prezidenta. Zvítězí ten kandidát, který získá ve 2. kole absolutní většinu hlasů. Nový prezident potom bude instalován do svého úřadu na slavnostní inauguraci. Náš stát bude reprezentovat po dobu šesti let.

4 2)Nahraď vyznačená slova přejatá domácími:
Tvoje odpověď je absolutně/……………… špatná. V centru/…………. města se nachází stará kašna. Pobyt u moře již není žádný luxus/………………… . Hráč vstřelil vítězný gól/…………………… . Máš zcela nesprávné informace/…………………… . Stal se svědkem sousedského konfliktu/……………. Transport/……………. nákladu byl velice obtížný. Dostal jsem k svátku bicykl/……………….

5 3)Vysvětli význam přejatých slov:
emigrant = suplovat = epidemie = demokracie = idea = dezert = subjektivní = aktuality =

6 4)Užij uvedená slova ve větách:
inzerát koncert hospitalizovat exkurze

7 5)Znáš tyto sporty? basketbal = volejbal = handbal = baseball = curling = fishing = pentatlon = fotbal =

8 6)Utvoř sousloví: filmový …………………….. absolutistický ……………………… fotbalová …………………………. chemická ………………………… evropská ……………………… chirurgická …………………….. digitální ………………………. americký ……………………………..

9 7)Zapiš do hranatých závorek výslovnost
těchto slov: praxe diktát literatura dieta existence diskuse akvárium

10 8)Doplň jména osobností:
Knihu Robinson Crusoe napsal D………… D………… Autorem tragédie Romeo a Julie je anglický dramatik W……………… S………………………….. V trójské válce bojoval i hrdinný A…… Zakladatelem sci-fi literatury je francouzský spisovatel J…………. V……………. Ke skále byl přikován bájný P………………….. Autorem matematické věty je P…………………

11 Zdroje: http: //office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170"

Podobné prezentace


Reklamy Google