Výběr z tvorby Viktora Hartmanna….   Spojit dnes všechny části hudebních „Obrázků z výstavy“ s původními kresbami a malbami Viktora Hartmanna je prakticky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umění raného středověku
Advertisements

Rok s kocourkem Matyášem
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Po celá staletí, papežové, v případě ohrožení svého života, mohli uprchnout z vatikánských paláců přes tajnou chodbou 800 m dlouhou, která je odvedla.
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
Románský sloh.
Druhy výtvarného umění
Egyptské pyramidy.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Evropa před 1. světovou válkou
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Historické prameny.
Byla 4, která se uskutečnila v Paříži Konala se od 6. května až do 31. října Jejím tématem byla Velká francouzská revoluce (100. výročí) Výstava se rozkládala.
Život ve stínu středověkých hradeb projekt ZŠ Nové Hrady.
Vojtěch Hynais.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I. světová válka – konec války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_347_Tanec, balet AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Vincent van Gogh.
Zuzana Ságlová a její výstava
Konzervace a restaurování sbírkových předmětů, stav před a po zásahu.
Plán bytu Co je perspektiva, byla známa vždy?.
Evropský den v 5.A Projektový den Comenius
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 6 Ochránce zahrady Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 6) Možnosti využití.
Znáš Brno? Part II. Na obrázku je jedna z pěti městských bran, kterými se vstupovalo do města. Oproti ostatním měla i jednu zvláštnost, co se týkalo lidí,
Původ hudby, pravěk, starověk
Zápis = tučně vyznačené
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 6 Ochránce zahrady Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Ruští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_03_RUŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
VERONIKA BRYCHTOVÁ 10/2015 Balet. Základní informace Scénická forma tance, využívající choreografii Může být součástí opery nebo operety Vznik
Aktualizace uměleckého díla
INSPIRAČNÍ ZDROJE KNIHY A ČASOPISY.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_02_07_Česká Lípa.
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Romové a výtvarné umění
Mateřská škola Kyjovice
Rok s kocourkem Matyášem
Carl ORFF ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Alexandr Sergejevič Puškin
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
CESTA Z PRAVĚKU ČESKÝ KLASICISMUS
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 6 Ochránce zahrady Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
Ovládání Posun tlačítkem Vrácení Hlasitost
Datové referáty Apstr4.
Královské město Rakovník
ALFONS MARIA MUCHA.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

výběr z tvorby Viktora Hartmanna…

  Spojit dnes všechny části hudebních „Obrázků z výstavy“ s původními kresbami a malbami Viktora Hartmanna je prakticky nemožné. Z celkového počtu asi 400 děl, která mohl Musorgskij vidět na Hartmannově výstavě roku 1874, se část ztratila nebo jednoduše zanikla, další kusy jsou rozprášeny po větších i menších muzeích a soukromých sbírkách, a to včetně těch, které Musorgskij zpracoval ve své hudební poctě V. Hartmannovi. Musorgskij (většinou v korespondenci s V. Stasovem) používá konkrétní názvy hudebně zpracovávaných námětů, jenže v některých případech nejde o původní tituly obrázků. Teoretikům tak nezbývá než hádat, případně se spoléhat na kusé popisy V. Stasova. „Obrázky Viktora Hartmanna“

Skřítek Inspirující obrázek k této hudební pasáži není jednoznačný. Je to skutečně tento? A co je na kresbě zachyceno? Podle Stasova by mělo jít o náčrt dřevěné hračky – louskáčku, která se těžkopádně kolébá na deformovaných nožkách.

Postava kouzelníka Černomora, jehož kostým navrhl Hartmann pro Glinkovu operu Ruslan a Ludmila, sice nebyla vzorem pro žádný z hudebních „obrázků“, nicméně vzdáleně skřítka připomíná …

Starý hrad Podle Stasova byla předobrazem k části Starý hrad malba středověkého hradu se zpívajícím trubadúrem před branami. Žádný takový Hartmannův obraz se však nezachoval. Mohlo by jít o tento návrh scény pro operu Ruslan a Ludmila?

 Nebo o některou ze skic z cest po Itálii či Francii?

 Není co dodat. Hrající si děti … a jejich chůvy v zahradách pařížskýchTuillerií.

Bydlo Nenechme se mýlit! Tento název není český. Pro hudební partii, označenou polským pojmem pro dobytek, opět nemáme k dispozici žádný konkrétní obraz. Stasov hovoří o polském povozu s mocnými koly, který je tažen volským spřežením. Některé zdroje však k Bydlu připojují tuto skicu vojáků před jistým polským kostelem… Dobře si kresbu prohlédněte.

Tanec kuřátek Hartmannův návrh kostýmu líhnoucího se kanára, který byl původně určen pro balet Trilby J. Gerbera, inspiroval Musorgského k Tanci kuřátek.

Samuel Goldenberg a Schmuyle Malby, které Hartmann vytvořil během svého pobytu v Polsku, jsou známé pod názvy Chudý a Bohatý žid. Staly se zřejmě předobrazem pro část Samuel Goldenberg a Schmuyle.

  Výchozí výtvarné dílko není zachováno. Trh v Limoges

Catacombae Sepulcrum romanum Během cesty do Francie navštívil Hartmann společně s dalším architektem toto pohřebiště v Paříži.

Baba Jaga Hodiny s jasnými motivy ruského lidového umění mají současně zobrazovat světnici ruské obdoby čarodějnice – baby Jagy. Jedná se o návrh designu, Hartmann takových návrhů vytvořil hned několik.

Také tento projekt vstupu do Mořského oddělení Ruského pavilonu na Světové výstavě ve Vídni z roku 1873 dokazuje Hartmannovu zálibu v ruském folkloru.

Velká brána Kyjevská Plán městské brány v Kyjevě podle zadání cara Alexandra II.