Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Hygiena vody Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Voda Základní podmínka života Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_22_4_RISKUJ_VODA, VZDUCH, OHEŇ Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Den vody Prchalová Zdeňka 2. stupeň Základní školy speciální
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Voda Základ života.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Změny skupenství látky
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
HYDROSFÉRA pevninská voda
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_13_05_vodstvo na Zemi
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Autor: Stejskalová Hana
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Neživá příroda vzduch a voda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Prezentace – výklad učiva
Mineralogický systém II. Halogenidy
Země a život, vývoj života
Skupenství látek.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Čistírna odpadních vod
Vzduch.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vzduch - opakování Vysvětli pojem atmosféra a popiš složení vzduchu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Podzemní voda a prameny
Transkript prezentace:

Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková

Obsah 1.Druhy vod 2.Obsah 3.Dělení vod 4.Pitná voda 5.Užitková voda 6.Destilovaná voda 7.Minerální voda 8.Slaná voda 9.Měkká voda 10.Tvrdá voda 11.Odpadní voda 12.Mapy + Obrázky 13.Otázky 14.Zdroje

Dělení vody Způsob použití Pitná, Užitková, Destilovaná, Minerální, Odpadní Podle slanosti Sladká, slaná Podle obsahu minerálních látek Měkká, tvrdá Podle výskytu Povrchová, podzemní Podle skupenství Voda, led, pára

Pitná voda Výroba pitné vody je průmyslový proces, na který jsou kladeny přísné kvalitativní požadavky. Srovnání s jinými průmyslovými procesy ukazuje, že výroba pitné vody je zdaleka největším odvětvím co do množství produkce výrobku v tunách. Zdroji pitné vody jsou buď povrchové vody (vodní toky, nádrže, jezera) nebo vody podzemní.Podzemní vody jsou často tím nejlepším zdrojem pitné vody, protože byly přirozeným způsobem filtrovány. V závislosti na kvalitě zdroje surové vody je nezbytné i podzemní vodu různými způsoby upravovat a čistit.

Destilovaná voda Destilovaná voda je čirá, bezbarvá, bez chuti a zápachu. Používá se především v laboratořích. Neobsahuje minerální látky.

Minerální voda Minerální voda obsahuje značné množství minerálních látek, rozpuštěných plynů, zejména oxidu uhličitého. Má léčebné účinky.

Užitková voda Užitková voda se čerpá z podzemních i povrchových zdrojů, neobsahuje látky poškozující zdraví. Nesmí se používat k pití, přípravě potravy a k mytí nádobí. Můžeme ji použít k mytí, koupání, praní a napájení zvířat.

Minerální ložiska v ČR

Odpadní voda Odpadní voda je voda vypouštěná z domácností a z průmyslových podniků. Voda je po použití více či méně znečištěná. Městské odpadní vody se liší stupněm znečištění a svým složením a to především v závislosti na typu sídla, druhu průmyslu a rovněž stupně naředění srážkovými vodami, které vstupují do systému. Objem a složení odpadních vod ve stejném místě se liší v průběhu času a to jak v průběhu dne, týdne, tak i let.

Měkká voda Měkká voda je voda dešťová a voda v potocích, která obsahuje jen málo rozpuštěných látek.

Tvrdá voda Tvrdá voda je voda která prochází vrstvami zemské kůry a obsahuje větší množství rozpuštěných látek.

Tvrdost vody v ČR

Slaná voda Slaná voda tvoří většinu hydrosféry. Obsahuje průměrně 3,5 % rozpuštěných látek, hlavně sodné a hořečnaté soli.

Otázky Co je to destilovaná voda? Jaká je tvrdost vody v Olomouckém kraji? K čemu se využívá užiková voda? Co je to odpadní voda?

Zdroje vody.jpghttp:// vody.jpg vodyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Voda#Rozd.C4.9Blen.C3.AD_ vody sklenice_vody.jpghttp:// sklenice_vody.jpg thailand.jpghttp:// thailand.jpg tnimProstredi/Voda/Miner%C3%A1ln%C3%AD%20pram eny%20v%20%C4%8CR.jpghttp://zelenykompas.cz/portals/0/Images/InformaceOZivo tnimProstredi/Voda/Miner%C3%A1ln%C3%AD%20pram eny%20v%20%C4%8CR.jpg