OMÍTKOVÉ SYSTÉMY SANAČNÍ Ing. Miloslava Popenková, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
s dopravní infrastrukturou
Advertisements

POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Název operačního programu:
Název operačního programu:
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Materiály Materiály pro staveništní omítky Voda - Druhy omítek Výztuž, nosné konstrukce a lišty Upevňovací prostředky - Podložky.
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Úpravy krmiv.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
s dopravní infrastrukturou
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:26.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
TDS Obklady Kamil Buchtík 2010/ INZ.
Školení Ošetření zdiva proti stoupající (vzlínající) vlhkosti:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Varianty řešení dodatečné hydroizolace stěn se vzlínající vlhkostí ve stávajících objektech a jejich použitelnost pro různé materiály zdiva.
Velkoplošné aglomerované materiály.
Dodatečné provádění svislých izolací
Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STĚN_S4
Příprava lepících směsí
TDS HYDROIZOLACE PLOCHÝCH STŘECH – FÓLIOVÉ SYSTÉMY
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 4: Hydrostatická nivelace.
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Lepení dřeva Teorie lepení
Epoxidová podlaha Epotec Pu System - pro parking
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ZATEPLOVACÍ SYSTÉM QUICK-MIX S POVRCHOVOU ÚPRAVOU CIHLOVÝMI PÁSKY
Koroze Povlaky.
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Technologie provádění CB krytů
Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_MATERIÁL HYDROIZOLACE_Z1
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dlažeb.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky oprav obkladů a dlažeb.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-20 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-06 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie zateplování staveb a povrchových.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad pracovního postupu venkovních omítek.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:
Speciální konstrukce –
Digitální učební materiál
Speciální izolace BJ13.
Povrchové úpravy vnějších omítek
Další způsoby izolací proti zemní vlhkosti
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_OPRAVA PILÍŘŮ_S4
OMÍTKOVÉ SYSTÉMY TEPELNĚ IZOLAČNÍ
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

OMÍTKOVÉ SYSTÉMY SANAČNÍ Ing. Miloslava Popenková, CSc.

1.voda srážková 2.voda vzlínající-kapilární 3.difúze vodních pár a voda kondenzovaná 4.voda s hydrostatickým tlakem 5.hydroskopicita materiálu 6.vadné sanitární instalace 7.narušené zdivo vodou a mrazem OMÍTKOVÉ SYSTÉMY SANAČNÍ Průnik vlhkosti do objektu

ÚVOD Úvodem je nutno důrazně upozornit, že sanační omítkové systémy samy o sobě zdroje vlhnutí konstrukcí neodstraňují a tudíž ani tyto konstrukce nevysušují. Funkce sanačního systému je charakterizována schopností kapilárního odvodu pár a vlhkostí a zadržováním krystalických solí. Sanační omítka se vyznačuje vodoodpudivou úpravou a porézní strukturou (umožňuje rychlejší odpařování vody, nezvyšuje se zóna vlhnutí, krystalky solí se ukládají v pórech omítky).

Princip působení sanační omítky OMÍTKOVÉ SYSTÉMY SANAČNÍ FUNKCE

VHODNOST POUŽITÍ Sanační omítky jsou vhodné pro aplikaci pouze do 8 % (hmotnostní %) vlhkosti podkladní konstrukce (v nenáročných prostorách 11%-15%). Pro odstranění vlhkosti z objektu je nutno použít některou ze základních sanačních metod (injektážní, elektrofyzikální, elektrochemické, mechanické apod.) v kombinaci s doplňkovým sanačním systémem.

PRŮZKUM OBJEKTU (1/3) Před realizací sanace vlhkého zdiva je nutno provést tzv. sanační průzkum, který (dle rozsahu sanace) má obsahovat (dle ČSN P ):  posouzení technického stavu konstrukcí objektu z hlediska statické bezpečnosti celé stavby nebo těch jejich částí, na kterých se sanace vlhkého zdiva realizuje a z hlediska vhodnosti podkladu pro omítání,

PRŮZKUM OBJEKTU (2/3)  průzkum podzemního a nadzemního zdiva objektu na vlhkost, druhy a obsahy solí tvořících výkvěty, chemickou analýzu event. podzemní vody pokud je v kontaktu s objektem, druhy biologických škůdců a event. výskyt radonu,  posouzení inženýrskogeologických a hydrogeolo- gických poměrů objektu a jeho blízkého okolí, posouzení základových poměrů stavby ve vztahu k uvažovanému sanačnímu zásahu

PRŮZKUM OBJEKTU (3/3)  a příp. speciální druhy průzkumů (měření elektrického potenciálu ve zdivu a zeminách, zjišťování elektrolytické vodivosti zdiva, kyselosti zdiva apod.). Pozn.: Výsledky takovéhoto průzkumu je nutno odborně zpracovat a vyhodnotit z hlediska návrhu sanačního systému.

Používané hmoty pro sanační omítky Sanační omítkové systémy členíme:  na sanační suché maltové směsi a  sanační přísady. Podle druhu použitého pojiva se připravují jako vápenné, vápenocementové, vápenoperlitové, cemento perlitové a cementové (některé druhy obsahují i určité podíly trasu nebo pemzy) s přesným dávkování plniv a dalších přísad. Připravují se buď ve výrobnách (průmyslově vyráběné) nebo na stavbě přidáním tekutých modifikačních přísad do omítkové malty.

Příprava podkladu pro omítání (1/2) Před prováděním sanačních omítek je třeba: - starou omítku otlouci cca 1 m nad nejvyšší hranicí zóny vlhkosti, - spáry ve zdivu vyškrábnout do hloubky 20 mm – 30 mm (dle použitého sanačního systému), - poškozené zdící prvky vyměnit, event.vyplnit a spojit pomocí sanační izolační omítky, - plochu dokonale očistit (tlakem vzduchu, ocelovým kartáčem apod.), event. vysušit.

Příprava podkladu pro omítání (2/2) V případě nestabilního podkladu: - podklad zpevnit, - podklad silně nasákavý opatřit sanačním podhozem - při větší nerovnosti v podkladu se používá sanační armovací skelná tkanina.

Realizace sanačních omítek (1/3) Nejběžněji používaný sanační omítkový systém se provádí ve dvou – čtyřech vrstvách, a to jako : - sanační podhoz – obvykle v tloušťce do 5 mm (lze jej dle firemních podkladů vynechat), - sanační omítková vrstva vyrovnávací – obvykle v tl. 10 mm – 20 mm (lze ji dle firemních podkladů vynechat), - základní sanační omítka – obvykle v tl. 10 mm – 30 mm a - lícní sanační povrchová úprava v tl. 1 – 4 mm.

otlučení omítky vč.vyškrábání spár Kontinuální míchačka vyčištění plochy, podkladní vrstva ruční míchání malty Realizace sanačních omítek

Realizace sanačních omítek (2/3) Mezi nanášením jednotlivých vrstev je nutno dodržet časové odstupy – orientačně (firemní podklady upřesňují) 1 mm tl. omítky vysychá 1 den. Spodní vrstvu sanačního systému je vždy zapotřebí zdrsnit (lepší mechanické spojení s další vrstvou omítky). Omítky v sanačním systému musí po nanesení na zdivo rychle a dostatečně zreagovat, svých vlastností musí dosáhnout co nejdříve (jinak, v příp. ponechání omítky delší dobu vlhké dochází k jejímu rychlému zasolení).

Postup sanačních prací na objektu Realizace sanačních omítek

Realizace sanačních omítek (3/3) Sanační omítky zejména při suchém, větrném počasí a přímém oslunění vyžadují ošetřování (zastínění event. zvlhčování). Při vnitřní aplikaci nesmí být místnost krátkodobě vytápěna (nutnost doby vytápění před omítáním, po dobu omítání a po ukončení omítání stanoví technické listy výrobce).