Česká ekonomika po světové krizi a během evropské krize Tomáš Holub IES FSV UK 17. května 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Hospodářské cykly a ekonomický růst
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Dluhová krize v eurozóně a česká ekonomika
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
GLOBÁLNÍ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ A JEHO RIZIKA Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Restrukturalizační fórum roku 2013 Turnaround Management.
Česká ekonomika ve víru globálního napětí. Jan Bureš l Výhled české ekonomiky l 2 Scénář W opět v centru pozornosti ?
Agregátní poptávka a nabídka
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Monetární a fiskální politika
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Jak předpovídat propady cen nemovitostí?
Rok po FX intervenci ČNB
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Měnový kurz.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Nekonvenční měnová politika: stylizovaná fakta Tomáš Holub 1 VS ČSE 26. listopadu 2015.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Česká ekonomika během světové krize Tomáš Holub IES FSV UK 8. dubna 2010.
Vývoj české ekonomiky, její srovnání se zeměmi Visegradu, prognóza ČNB a budoucí exit z kurzového závazku Mafra – Budoucnost V4 Praha, 26. září 2016 Jiří.
Aktuální otázky měnové politiky: příklad ČNB Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Hradecké ekonomické dny Univerzita Hradec Králové 2. února.
Devizové intervence Měnové právo.
Tisková konference ČMKOS
MONETÁRNÍ POLITIKA.
OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 %
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Česká ekonomika po světové krizi a během evropské krize Tomáš Holub IES FSV UK 17. května 2012

2 Dvě vybrané otázky Vývoj po trajektorii nesouměrného „W“ – jaké byly a jsou jeho příčiny? Co činila měnová politika, jaký měla vliv na ekonomiku, a jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

3 Dvě vybrané otázky Vývoj po trajektorii nesouměrného „W“ – jaké byly a jsou jeho příčiny? Co činila měnová politika, jaký měla vliv na ekonomiku, a jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

4 Vývoj HDP v ČR a EA Vývoj HDP od vypuknutí krize je silně synchronizován s eurozónou i celkou EU. Tempo růstu reálného HDP, mzr. v %

5 Korelace vývoje HDP v ČR a EA V posledních letech je korelace téměř 100% (nejen pro ČR).

6 Vývoj vývozu a dovozu Primárním důvodem recese v roce 2009 propad zahraničního obchodu, pak oživení a nyní opět útlum. Reálný vývoz a dovoz meziročně v %, meziroční změny v mld. Kč, sezonně očištěno

7 Příspěvky k vývoji HDP Celkově profil nesouměrného „W“. Čistý vývoz přispíval negativně jen na začátku recese. Výrazný útlumu domácí poptávky v časové sekvenci investice – spotřeba domácností – spotřeba vlády. Příspěvky jednotlivých složek poptávky do meziročních změn HDP, v p.b.

8 Prognóza složek HDP

9 Příspěvky odvětví k vývoji ekonomiky Nejvýrazněji se na poklesu ekonomiky v roce 2009 i na následném oživení podílel zpracovatelský průmysl. Příspěvek sektoru služeb je nyní opět negativní. Příspěvky odvětví do meziročních změn HPH, v p.b.

10 Průmysl Průmysl byl hlavním „tahounem“ propadu i následného oživení ekonomiky. Produkce ale již delší dobu stagnuje zhruba na úrovni poloviny roku 2007.

11 Průmysl – bariéry růstu Dominantní bariérou byla a je slabá poptávka. Ostatní faktory (včetně například dostupnosti úvěrů) jsou méně významné.

12 Stavebnictví a maloobchod Stavebnictví zůstává extrémně utlumené vlivem slabých vládních investic i situace na trhu s bydlením. Rovněž maloobchod čelí již několik let slabé spotřebitelské poptávce.

13 Trh práce Vývoj ekonomiky ve tvaru nesouměrného „W“ se s obvyklým zpožděním promítá i do situace na trhu práce.

14 Míra nejistoty je veliká, všechny odhady však ukazují zpomalení tempa růstu potenciálního produktu a profil „W“ u mezery výstupu. Odhady růstu potenciálu a mezery výstupu Potenciální produkt (v % meziročně) Mezera výstupu (v %)

15 Fiskální politika je po většinu času procyklická. Jednou z výjimek byl rok 2009 – protikrizový balíček. Konsolidace od roku 2010 (s cílem zajistit dlouhodobou udržitelnost) tlumí oživení ekonomiky. Fiskální politika

16 Alternativní scénář prognózy Alternativní scénář odráží konsolidační záměry vlády a vede k pomalejšímu oživení v roce 2013.

17 Dvě vybrané otázky Vývoj po trajektorii nesouměrného „W“ – jaké byly a jsou jeho příčiny? Co činila měnová politika, jaký měla vliv na ekonomiku, a jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

18 Úrokové sazby ČNB 2T repo sazba od srpna 2008 celkově klesla z 3,75 % na 0,75 %. V roce 2011 ČNB nenásledovala zvyšování sazeb ECB.

19 Inflace Výkyvy inflace směrem nahoru způsobené převážně cenami komodit a administrativními vlivy, směrem dolů zejména utlumenou ekonomickou aktivitou. Meziročně v %

20 Riziková prémie na mezibankovním trhu Během krize ČNB částečně „přetlačovala“ nárůst rizikové prémie na peněžním trhu i klientských rizikových prémií (viz dále). Od r však je již prémie na peněžním trhu stabilní.

21 Klientské riziková prémie Nárůst klientské rizikové prémie zejména u hypoték s krátkodobou fixací a v menší míře u malých podnikových úvěrů. Do značné míry odraz vývoje hospodářského cyklu.

22 Proč jsme se vyhnuli použití nekonvenčních nástrojů MP? V ČR je dlouhodobě přebytek likvidity v bankovním sektoru. Nebylo dosaženo nulové úrovně úrokových sazeb. Přenos změn sazeb do ekonomiky měl poruchy, ale stále fungoval. Finanční systém zůstal stabilní. K uvolnění měnových podmínek došlo mj. oslabením kurzu.

23 Výhled úrokových sazeb S aktuální prognózou a jejími předpoklady je v souladu pokles tržních úrokových sazeb ve zbývající části letošního roku a jejich následný nárůst od druhé poloviny roku M PRIBOR, v %

24 Vývoj kurzu koruny Kurz se v posledních letech pohyboval „správným“ směrem. Posílení v letech tlumilo inflaci a přehřátí ekonomiky, oslabení v období a koncem roku 2011 pomáhalo tlumit dopady krize.

25 Prognóza kurzu koruny Prognóza ČNB počítá s pozvolným posilováním kurzu koruny. CZK/EUR

26 Vývoj reálného kurzu vůči euru v zemích regionu Posilující trend je zřetelný nezávisle na kurzovém režimu, k výraznému reálnému oslabení během krize ale došlo jen při floatingu (+ v menší míře i v SK a LV díky nižší inflaci).

27 Rozklad vývozu na faktory Oslabení kurzu v roce lehce ztlumilo vliv propadu zahraniční poptávky (a zvyšovalo příjmy exportérů v korunách). Rezidua od poloviny r – mj. vliv šrotovného.

28 Země s cílování inflace během krize – vývoj HDP Zdroj: Irineu E. de Carvalho Filho (2011) Rychlejší oživení ekonomiky než země s jinými MP režimy.

29 Země s cílování inflace během krize – vývoj úrokových sazeb Zdroj: Irineu E. de Carvalho Filho (2011) Výraznější snížení sazeb v zemích s cílováním inflace.

30 Země s cílování inflace během krize – reálný kurz Zdroj: Irineu E. de Carvalho Filho (2011) Oslabení reálného kurzu v zemích s cílováním inflace.

31 Euroizace ekonomiky Zdroj: ČNB, ZFS 2008/2009 Úvěry v cizí měně ve vybraných zemích EU (v % celkových úvěrů danému segmentu, 2008) Země s pevným/plovoucím kurzem se vyznačují větší/menší mírou spontánní euroizace ekonomiky.

32 Euroizace ekonomiky a CDS spready během krize Zdroj: IMF, WEO, duben 2009 Dle analýz IMF byla větší míra euroizace spojena s vyšším nárůstem CDS spreadů vládních obligací (přinejmenším během nejhoršího období krize).

33 Euroizace ekonomiky a boom- bust cyklus Zdroj: Harnych, IES (draft bakalářské práce) Figure 8: GDP growth and FC real credit growth for the period Figure 9: Credit euroization and economic decline in 2009 Větší přehřátí a následně hlubší propad v zemích s větší mírou euroizace (a pevným měnovým kurzem).

34 Shrnutí Vývoj v ČR ve tvaru nesouměrného „W“ souvisel zejména s výkyvy zahraniční poptávky a v menší míře s domácí fiskální politikou. Měnová politika reagovala na krizi výrazným snížením sazeb. Pokles MP sazeb z části přetlačoval nárůst rizikových prémií. ČNB nebyla nucena použít nekonvenčních nástrojů měnové politiky. K uvolnění měnových podmínek došlo mj. oslabením kurzu. Plovoucí kurz přispěl k prevenci vzniku makro-finančních nerovnováh.

35 Literatura ČNB, Zprávy o inflaci ČNB, Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou 2011, _dokumenty/download/analyzy_sladenosti_2011.pdf. _dokumenty/download/analyzy_sladenosti_2011.pdf IMF, World Economic Outlook, April Irineu E. de Carvalho Filho (2011): ”28 Months Later: How Inflation Targeters Outperformed Their Peers in the Great Recession,” The B.E. Journal of Macroeconomics: Vol. 11: Iss. 1 (Topics), Article 22,

Děkuji za pozornost Tomáš Holub