Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba patentových nároků (b) Topné těleso pro pračku
Advertisements

Stavba patentových nárokům (f) Lék na léčbu rakoviny
Stavba patentových nároků (a) Míček. Pod-modul CStavba patentových nároků - (a) Míček 2/15 Vynález Míček pro zábavu, snadno se chytá a má hezký vzhled.
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Porozumění patentovým nárokům (e) Měnič elektrické energie.
FORMULACE PATENTOVÝCH NÁROKŮ PRO NOVÉ LÁTKY
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
„Příprava podkladů pro přihlášku vynálezu / užitného
Nezaměstnanost.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
PATENTY, PATENTOVÉ DATABÁZE, SPOLUPRÁCE S PRŮMYSLEM Synergie, Pavlov Kamil Mareš.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Databáze Espacenet Využití bibliografických údajů u patentových dokumentů  právo přednosti  datum zveřejnění  patentová rodina  rešerše patentovatelnosti.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Psaní právních dokumentů
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Ekonomika malých a středních podniků
Patentové rešerše. Rešeršní a vyhledávací systémy a databáze.
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
CIRKUS od nejmenšího.
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Hrášek – počítání kuliček
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Národní databáze patentů a užitných vzorů
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
ZVÍŘATA VE VODĚ, NA ZEMI A VE VZDUCHU
Rýmy Jazykový cit.
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
BALONKY pracovní listy.
Prostorová orientace,vnímání, počet
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Nezaměstnanost.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Elektřina pomáhá, ale pozor!!!
POVOLÁNÍ Složky integrovaného záchranného systému
Šedá literatura - patenty
GEOMETRICKÉ TVARY Poznáš je?.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Patentová přihláška  Patentovatelný vynález:  Nový  Inventivní  Patentová přihláška  Popis stavu techniky  Popis vynálezu  Příklady  Nároky

Přihláška užitného vzoru  Chranitelné technické řešení:  Nové  Překračující rámec odborné dovednosti  Věc (ne způsob, postup, použití)  Přihláška užitného vzoru  Popis stavu techniky  Popis technického řešení  Příklady  Nároky

Příklady nároků  Sloučenina X.  Použití sloučeniny X jako hnojiva.  Způsob zvýšení odolnosti rostlin vůči škůdcům, spočívající v podávání látky X.  Hnojivo, které je směsí látek X, Y a Z v poměru 1:1:1 až 1:3:3.  Pozn.: nároky obsahují konkrétní řešení, nikoliv nápady.

Řízení o přihlášce  Patentová přihláška Splnění formálních náležitostí Splnění věcných podmínek patentovatelnosti Jasnost nároků, podloženost nároků  Přihláška užitného vzoru Splnění formálních náležitostí Jasnost nároků

Řízení o patentové přihlášce  Rozsah ochrany je stanoven nároky  Posuzuje se novost a inventivnost předmětu vynálezu definovaného v nárocích  Popis vynálezu pomáhá vyjasnit pojmy a jejich rozsah a obsah  Z popisu vynálezu lze v průběhu řízení převzít některé znaky do nároků.

Novost  Novost je zpochybněna, najde-li se řešení (sloučenina, postup) spadající do rozsahu nároků  Např. z 30 sloučenin spadajících do rozsahu nároku 1 není nová – je zpochybněna novost celého nároku  Řešení: odstranit kolizní obsah, např. vymazat sloučeninu.

Inventivnost  Inventivnost je zpochybněna, když kombinace dokumentů jednoznačně vede k vynálezu, bez vynaložení vynálezeckého úsilí  Snaha o objektivizaci posuzování – EPO: Problem-Solution-Approach

Problem-Solution-Approach  1. dokument, který popisuje nejbližší řešení (např. strukturně nejbližší sloučeninu)  Určí se rozdíl mezi vynálezem a nejbližším řešením (např. jeden substituent)  Určí se efekt tohoto rozdílu (např. snížení toxicity). Dosažení tohoto efektu je vlastně řešeným problémem.

Problem-Solution-Approach II  Hledá se 2. dokument, který by popisoval dosažení stejného efektu stejným způsobem  Je třeba také najít motivaci pro odborníka v oboru, aby tyto dokumenty zkombinoval (např. se jedná o strukturně obdobné sloučeniny)

Inventivnost II  Inventivnost musí být prokázána pro celý nárokovaný rozsah (např. účinnost pro reprezentativní vzorek sloučenin)  Dostatek příkladů  Zlepšená vlastnost musí být opravdu lepší než kontrola (či srovnávací látka) u všech sloučenin v příkladech

Dodatečné podání dalších příkladů  Příklady se nepřidají do přihlášky, jen do spisu na úřadu  Mohou jen prokazovat lépe či pro větší rozsah sloučenin vlastnosti, které byly uvedeny v původním podání  Nemusejí být vždy vzaty úřadem v úvahu

Úpravy přihlášky Obecný princip: Úpravy přihlášky nesmějí přesahovat rozsah původního podání přihlášky.

Úpravy nároků  Do nároků lze doplňovat informace a znaky z popisu vynálezu  Nelze doplňovat nové informace a znaky, které nebyly původně obsaženy v přihlášce  Je problematické doplňovat informace a znaky z příkladů – jedná se pak o zobecnění

Úpravy nárokůII  Vymazání informace/znaku z nároku – problematické, může se tím rozšířit rozsah nároku  Náhrada znaku jiným znakem – problematické, může se měnit rozsah

Úpravy nárokůIII  Číselné parametry a jejich rozmezí: rozmezí nelze rozšiřovat; při zúžení lze používat jen hranice obsažené již v původním podání, tyto hranice však lze kombinovat  Např: v původním nároku rozmezí V původním popisu rozmezí , ,  Lze zužovat jen na , , , , , , , , …  Nelze zužovat např. na , byť toto rozmezí matematicky spadá do původního

Výběr z několika delších seznamů  Např. v obecných vzorcích, kde je na základní kostře několik substituentů, pro každý substituent je mnoho možností  Výběr konkrétní kombinace substituentů nepodložený původním podáním je nový, a tedy přesahuje rozsah původního podání!

Úpravy popisu  V míře nezbytně nutné pro to, aby si nároky, popis a příklady neprotiřečily  Někdy je požadováno doplnění relevantních dokumentů do stavu techniky

Vliv na psaní přihlášek  Do nároků přesné a jednoznačné pojmy  Pojmy vysvětlit a konkretizovat v popisu  V popisu mít dostatek podkladů pro omezení  Závěry z příkladů zobecňovat do popisu  Podávat přihlášky až tehdy, kdy je jasné, která část vynálezu (např. které sloučeniny) je zásadní

Děkuji za pozornost. Otázky? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projekt OP VK - CZ.1.07/2.3.00/