Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
Úzkostné poruchy DAVID BERNARD. Volba tématu  Téma bylo zvoleno na základě:  zájmu o danou problematiku  pohybu v oblasti úzkostných poruch  osobních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Základy Auditory-Verbal Therapy. Foundations of Auditory-Verbal Therapy and Practice Waren Estabrooks Toronto, Ontario, Canada.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Panická porucha Vypracovala: Agatha Račuchová Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Reklamština Jak ji pochopit..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Cena (druhy, změny) Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu.
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
FSS MUNI, katedra SPSP Kvantitativní výzkum x118 Téma 11: Korelace
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.
Speciální psychiatrie – MKN 10
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Panická porucha.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie test.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Speciálně pedagogická diagnostika
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Reklamština Jak ji pochopit..
Transsexualita.
Organické duševní poruchy
Centra kolegiální podpory
Kognitivní (poznávací) procesy
Návykové látky Alkohol
Transkript prezentace:

Schizofrenie

Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým člověk prožívá sám sebe.

Schizofrenie je... … onemocnění mozku, které lze léčit … relativně častá - 1 z 100 lidí … “schizo” = štěpit … “phren” = rozum a myšlení ➢ Rozštěpení mezi myšlením, emocemi a chováním. Nejčastěji se vyskytuje schizofrenie paranoidní.

Život se schizofrenikem... „Pokaždé to začínalo návalem energie a nespavostí. Nedokázal být v klidu na jednom místě a nesoustředil se. Celou noc myl třeba nádobí. Pořád dokolečka, každý talíř, každou sklenici…, nebo trhal papírky na miniaturní kousky – viděl v tom smysl a symboliku. Po bytě jsem také nacházela různé figurky a podivné předměty donesené z ulice... Seděli jsme například v restauraci a jemu se náhle začal měnit pohled. Také se jinak choval, jinak odpovídal a byl třeba agresivnější.“

Příčiny schizofrenie a)Vrozené a zděděné b)Události, se kterými se nemocný setkal. c)Vliv prostředí, ve kterém nemocný žije. Dědičnost 1 z rodičůoba rodičejednovaječná dvojčata dvojvaječná dvojčata riziko10%30-40%30-40% (38-58%)10%

Příznaky schizofrenie a)Pozitivní - nadměrné nebo zkreslené vyjádření normálních funkcí. b)Negativní - oslabení nebo ztráta normálních funkcí. c)Kognitivní - potíže s pamětí, soustředěním. d)Afektivní (citové) - deprese, úzkost, ztráta morálních zábran.

Pozitivní příznaky Halucinace - nejčastěji sluchové, ale i zrakové, čichové, tělesné, a také intrapsychické. Bludy - jsou poruchy myšlení mylných, nevývratných přesvědčení, která nemocnému připadají zcela pravdivá a reálná. Extrapotenční bludy Poruchy chování - chování podle halucinací a bludů. Poruchy formy myšlení - mluva bez logických souvislostí, nesrozumitelnost (slovní salát).

Negativní příznaky Snížení a ochuzení citového prožívání - snížení mimiky obličeje. Porucha koncentrace pozornosti Oslabení nebo úplná ztráta vůle Tělesná ztuhlost (v extrémních případech) Poruchy nálady

Kognitivní příznaky Snížená schopnost soustředit se, pamatovat si, plánovat, řešit problémy. Potíže s přímým uvažováním.

Louis Wain - anglický malíř

Onemocnění Příznaky se mohou rozvíjet po dobu několika měsíců ale i let. Schizofrenií onemocní asi 1 až 1,5% populace. Vyskytuje se stejně často u mužů i u žen. Začíná nejčastěji během dospívání. Muži: 16 až 25 let Ženy: 25 až 35 let

Léčba Podle fáze onemocnění. Diagnostika není snadná, především proto, že se nemoc postupně mění a vyvíjí. Antipsychotika - chrání oblasti mozku proti chemické nerovnováze. Jsou specifické. Užívání je nutné i po uzdravení. Většina léčených lidí může vést klidný a uspokojující život.