Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Reakce anorganické Chemie I
SOLI RZ
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Elektrolýza
Jak vznikají soli.
Neutralizace.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Hydroxidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
NÁZVOSLOVÍ. Názvosloví Oxidační číslo  formální náboj, který by byl na atomu, pokud bychom elektrony vazeb přiřadili atomu s vyšší elektronegativitou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Halogenidy FeCl 3 NH 4 Cl KI AgBr CCl 4 NaCl IF 7.
Urči druh směsi OPAKOVÁNÍ. ROZTOKY Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
DUSÍK Zapiš vzorcem a názvem chemické látky pod písmeny A – G. F E D N2N2 A B C G +NH 3 +O 2 -H 2 O +NaOH + +H 2 +O 2 +H2O+H2O - NO.
Sulfidy.
Chemická reakce a její rovnice
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Zinek Barbora Malinová
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
II. Karboxylové kyseliny
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Chemické názvosloví dvouprvkových sloučenin
SOLI.
17 skupina.
Opakování 8.ročník - pojmy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
CHEMIE - Chemická vazba
Dělení solí Halogenidy (fluoridy, chloridy, bromidy, jodidy) sulfidy
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Roztoky Acidobazické děje
Základní chemické veličiny
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Transkript prezentace:

Soli

Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.

Výskyt a vlastnosti solí: Krystalické látky Jsou v nich iontové vazby (pevné) Mají vysoké teploty tání a varu Jejich roztoky vedou el. proud

Vznik solí 1. Neutralizace 2. Reakce kovu s kyselinou 3. Reakce kovu s nekovem (=přímé slučování) 4. Srážecí reakce

Názvosloví solí a rozdělení solí Soli bezkyslíkatých kyselin (halogenidy, sulfidy- viz. dříve) Soli kyslíkatých kyselin (hydrogensoli, hydráty solí, podvojné soli)

1.) Neutralizace = reakce kyseliny s hydroxidem za vzniku soli a vody Př.: zapište reakci hydroxidu sodného s kyselinou chlorovodíkovou, při které vzniká chlorid sodný a voda.

2.) Reakce kovu s kyselinou Při reakci kovu s kyselinou vzniká vodík a sůl příslušné kyseliny (většinou) Př.: zapiš reakci hořčíku s kyselinou chlorovodíkovou, při které vzniká vodík a chlorid hořečnatý.

3.) Reakce kovu s nekovem = přímé slučování Př.: Zapiš reakci: a)síry se zinkem, při které vzniká sulfid zinečnatý b)sodíku s chlorem, při které vzniká chlorid sodný

4.) Srážecí reakce Je reakce dvou roztoků solí. Vzniká při ní nerozpustná pevná látka = sraženina Př.: Zapiš rovnici reakce dusičnanu stříbrného (AgNO 3 ) s chloridem sodným, při které vzniká chlorid stříbrný (=sraženina) a dusičnan sodný (NaNO 3 )