Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

NĚKTERÉ VÝZNAMNÉ OXIDY
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování vlastností oxidů Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Opakovací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_13_Vzduch Téma: Chemie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Oxidy (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Autor: Stejskalová Hana
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Prezentace je určena k výkladu a procvičování učiva Oxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Žáci budou vědět, které látky se nazývají oxidy, kyslík má v oxidech vždy oxidační číslo –II. Vyjmenují, které oxidy mají škodlivý vliv na životní prostředí, co způsobují, jak vznikají, kde se využívají. Popíší vlastnosti, výrobu a využití oxidu vápenatého a hlinitého. Budou znát vlastnosti a použití oxidu titaničitého a křemičitého. Určeno pro interaktivní výuku.

Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku. Atomy kyslíku mají v oxidech oxidační číslo –II. Názvy jsou dvouslovné – tvořeny z podstatného a přídavného jména.

Obr. 1 Oxid siřičitý – SO 2 Bezbarvý, zapáchající plyn. Je toxický, žíravý, dráždí ke kašli. Vznik: meziprodukt při výrobě kyseliny sírové. Vzniká při hoření síry. Do ovzduší se dostává při hoření paliv obsahující sloučeniny síry. S oxidy dusíku způsobuje kyselé deště. Použití: výroba celulózy, papíru ze dřeva, bělení, dezinfekci sudů, sklepů, úlů.

Oxid dusnatý – NO Bezbarvý. Do ovzduší se dostává činností spalovacích motorů. V přírodě vzniká podél dráhy blesků reakcí kyslíku a dusíku. Výroba: meziprodukt při výrobě kyseliny dusičné. Způsobuje kyselé deště. Je škodlivý pro organismus. Obr. 2

Obr. 3 Oxid dusičitý – NO 2 Hnědočervený. Do ovzduší se dostává činností spalovacích motorů. V přírodě vzniká podél dráhy blesků reakcí kyslíku a dusíku. Výroba: meziprodukt při výrobě kyseliny dusičné. Způsobuje kyselé deště. Je škodlivý pro organismus (je jedovatý a má leptavé účinky).

Obr. 4 Oxid uhelnatý – CO Bezbarvý. Jedovatý plyn (váže se na červené krevní barvivo -> to poté nemůže přenášet kyslík v organismu). Vznik: buď hořením uhlíkatých látek za nedostatku kyslíku, nebo reakcí oxidu uhličitého s uhlíkem. Důležitá složka plynných paliv vyráběných z uhlí (svítiplyn). Je složkou kouřových plynů, výfukových plynů, cigaretového kouře…

Obr. 5 Oxid uhličitý – CO 2 Bezbarvý, nedýchatelný plyn. Je součástí vzduchu (0,03% objemu). Částečně rozpustný ve vodě. Vznik: při dýchání organismů, hoření uhlíkatých látek při dostatečném přístupu kyslíku. Výchozí látka pro tvorbu sloučenin, které vznikají při fotosyntéze. Použití: chladicí zařízení, výroba sody, plnění hasicích přístrojů… Způsobuje skleníkový efekt.

Oxid vápenatý – CaO Bílý, práškový nebo kusový. Výroba: ve vápenkách tepelným rozkladem uhličitanu vápenatého (vápence). Je známý jako pálené vápno. Použití: hašené vápno, přísada při výrobě kovů a skla, vápnění půdy. Obr. 6

Oxid hlinitý - Al 2 O 3 V přírodě jako tvrdý nerost (korund), odrůdy – safír, rubín. Výroba: z bauxitu -> vzniká bílá prášková látka. Použití: výroba porcelánu, zubního cementu, hliníku… Uměle vyrobený jako brusivo. Obr. 7

Oxid křemičitý – SiO 2 Chemicky stálá látka, pevná, těžká. Použití: stavebnictví (malta, beton), sklářství (křemenný písek), hutnictví (žáruvzdorné materiály). Obr. 8

Oxid titaničitý – TiO 2 Bílý, bez chuti a zápachu. Zdraví neškodný, nejedovatý prášek. Použití: titanová běloba jako pigment (stálá barva, nerozpouští se ve vodě ani jiných rozpouštědlech), tmely, barvy, plasty, lepidla, kancelářský papír, guma, keramika, léky, zubní pasta, kosmetika... Má vysoký jas a krycí schopnosti. Obr. 9

 K čemu se využívá oxid uhličitý v běžném životě?  Náplně hasicích přístrojů, součást perlivých nápojů, v chladicích zařízeních.  Vysvětli škodlivost oxidu siřičitého.  Způsobuje kyselé deště. Účinkem vlhkosti z něj vznikají v atmosféře kyseliny siřičitá a sírová, ty pak okyselují dešťovou vodu.  K čemu se používá titanová běloba?  Jako bílý pigment s vysokým jasem a krycími schopnostmi, barvivo v lécích, potravinách, zubních pastách, kosmetice…

Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Učebnice chemie pro 8. ročník ZŠ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 AUTOR NEUVEDEN. Vítaný recordum.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2-N2O4.jpg/250px-NO2-N2O4.jpg

Obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. Ošetření zubů - OšetřeníZubů.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 AUTOR NEUVEDEN. Voda [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 6 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: rbonate.jpg Obr. 7 MANGL, Ondřej. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %C3%BD.PNG

Obr. 8 AUTOR NEUVEDEN. Zajímavé Šutry [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: tz_ny_state_museum.jpg Obr. 9 MANGL, Ondřej. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %8Dit%C3%BD.PNG ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN BENEŠ, Pavel; PUMPR, Václav; BANÝR, Jiří. Základy chemie 1 pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, 1993, ISBN