Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
HYGIENA Kontroluje všechny vlivy, které působí na zdraví lidí Zdravotně nezávadné výrobky lze vytvářet pouze v čistém, zdravém a nezávadném prostředí
SANITACE Opatření, která pomáhají udržovat hygienické prostředí Úklid, čištění, dezinfekce, boj proti hmyzu Péče o čistotu ovzduší v provozovně Odstraňování, třídění a likvidace odpadků
Sanitace mytí a čištění úklid čistota ovzduší likvidace odpadků boj proti hmyzu dezinfekce
Rozdělení hygieny a sanitace Osobní Surovin, polotvarů, výrobků Pracoviště
OSOBNÍ HYGIENA Osobní hygiena a čistota pracovníka mají velký vliv na úroveň sanitace Povinností je absolvování lékařské prohlídky s vystavením zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství Nutností je dodržování zásad a pravidel osobní hygieny
POVINNOSTI PRACOVNÍKA Dodržovat zásady osobní hygieny Nosit čistý pracovní oděv a pokrývku hlavy Krátké nenalakované nehty Mytí rukou po použití WC Zákaz nošení prstýnků, řetízků, náramků Zákaz kouření Zákaz vstupu nepovolaným osobám na pracoviště
HYGIENA SKLADU Sklady musí být suché, čisté, dobře větratelné Suroviny řádně uloženy v regálech a na paletách (40 cm od zdi) Kontrolujeme záruční lhůty, datum spotřeby Pro výrobky podléhající rychlé zkáze používáme chladicí boxy a lednice Pokud ve skladu zjistíme škůdce, provádíme jejich likvidaci
Provádí se pomocí postřiků, chemických prostředků, granulačních jedů nebo nástrah Druhy: dezinfekce dezinsekce deratizace Likvidace škůdců:
DEZINFEKCE: Ničení mikroorganismů Provádí každý poučený pracovník pomocí chemických dezinfekčních prostředků
DEZINSEKCE: Hubení hmyzu Použití chemických prostředků a postřiků Provádí proškolený pracovník mravenci broucimoli
DERATIZACE: Hubení hlodavců Použití granulačních jedů a nástrah Provádí jedině pracovník deratizační služby myši potkani
HYGIENA PRACOVIŠTĚ Nádobí a náčiní umýváme teplou vodou, používáme čisticí prostředky a oplachujeme Denně odstraňujeme odpadky Vejce vytloukáme ve zvlášť určené místnosti Pracovní stoly musí být s hladkou, lehce omyvatelnou plochou K mytí rukou používáme umyvadlo s teplou vodou
Umyvadlo s bezdotykovou baterií používáme k mytí rukou při práci Dále provádíme hygienické osušení rukou
Opakování: Jak rozdělujeme hygienu a sanitaci? Charakterizuj osobní hygienu a povinnosti pracovníka. Popiš dodržování hygienických podmínek skladů a výrobních místností.
Využité zdroje: Literatura : MĚSÍČKOVÁ, V.; SEMRÁDOVÁ, H. Cukrářské práce technologie. Praha : PARTA,2003. ISBN