. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Světová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
divadelní inscenace ze vzpomínek, veršů a Pohádek pro nehodné děti připomínající dávný svět Prévertova dětství, v němž mnozí z nás poznávají.
Advertisements

Antoine de Saint-Exupéry MALÝ PRINC
Citáty O LÁSCE.
Světová literatura po 1. svět. válce
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _16_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Sluneční soustava Slunce
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Úvahy v ranní mlze….
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Antoine de Saint - Exupéry
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : Antoine de Saint-Exupéry životopis.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Pro Lucku kterou z celého srdce miluji!
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bratři Čapkové.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1960_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Konference PNEU & BUSINESS 2014 Ezop, rybáři a (naše) budoucnost …. Golf & Spa Resort Kunětická hora
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Antoine de Saint-Exupéry
BAREVNÉ PRAVDY.
Obnovená přátelství potřebují větší péči než nepřerušená.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY
Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944)
Autor: Bc. Eva Doležalová
Přátelství v literatuře
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Albert Camus Barbora Vaňková.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
Citáty z knihy Malý princ
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Věnováno příteli... Už nesvítí pro Tebe slunce, už nevnímáš tento svět, byls na této planetě zázraků, něžný a převzácný květ.
Vypracoval: Petr Ponížil 2. ročník OTŽP. Knihy ze kterých jsem čerpal.
Meziválečná literatura
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Antoine de Saint-Exupéry Řekl: „pouhý rozum bez přispění srdce je bezcenný“ a taky: „ říše člověka je v jeho nitru“ Řekni své postřehy, souvislosti-jak.
Anotace Materiál je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo francouzského spisovatele.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.05_A NTOINE DE S AINT -E XUPÉRY N ÁZEV.
Malý princ (referát – český jazyk)
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Antoine de Saint - Exupéry
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Antoine de Saint - Exupéry
Pohádka. Před dávnými a dávnými časy,
Antoine de Saint - Exupéry
Transkript prezentace:

. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Světová literatura 1. pol. 20. st. Téma: Antoine de Saint – Exupéry – Malý princ Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

Antoine de Saint-Exupéry Malý princ

Antoine de Saint-Exupéry ( ) první pol. 20. století moderní literatura 1. pol. 20. stol. současníci: R. Rolland: Petr a Lucie, E. M. Remarque: Na západní frontě klid informace o životě: francouzský hrabě, letec v 2. světové válce, tragicky zahynul v létě 1944, patrně sestřelen německým letadlem dílo: Kurýr na jih, Noční let, Válečný pilot, Citadella

Malý princ Vznik: 1943 Doba a místo děje: Sahara + planetky, na které Malý princ cestoval, doba neznámá

Malý princ - osoby Malý princ - mladý, čistý, nevinný, roztomilý, nezkažený, citlivý, věrný, milující, křehký, hodný, upřímný, rozumný, má rád západy slunce a svoji květinu, o kterou se stará Autor - dospělý, letec, samotářský, snílek Princova květina - domýšlivá, marnivá Král - panovačný; myslí si, že je rozumný, potřebuje si dokazovat svou autoritu Domýšlivec - slyší jenom chválu, samolibý

Malý princ - osoby Pijan - nešťastný, osamělý Byznysmen - zaměstnaný, vážný, nebaví se o hloupostech, nemá čas, zaneprázdněný, přesný Lampář - pracovitý, věrný příkazu Zeměpisec - myslí si, že je nejdůležitější na světě Liška - trochu znuděná, potřebuje přítele Výhybkář, obchodník - postiženi spěchem a hektických způsobem života na Zemi, který nemá smysl

Malý princ – okolnosti vzniku Odraz nejniternější autorovy osobnosti. Malého prince začal Antoine de Saint-Exupéry psát v nejničivější době svého života, v době porážky a ztráty svobody nejen rodné země, ale i celého světa. V době, kdy v leteckých bojích o Francii zahynuli téměř všichni jeho kamarádi. Byl psán daleko za mořem v době, kdy musel nečinně sedět a tiše trpět. Kniha je věnovaná Léonu Werthovi.

Malý princ Příběh je vlastně fikcí o modré postavičce malého prince, ale na mnohé působí opravdově a příběhu věří (a nemusí to být jen děti, pro které byla kniha původně napsána). Malý princ se nikdy nenechá odbýt výmluvou či polopravdou. Lidské vlastnosti jsou v příběhu personifikovány v podobě různých postaviček - lišky, krále, opilce. Malý princ nepoučuje a neradí, ale sám je ze všech stran poučován, co je a není správné. fiktivní autobiografie ich-forma retrospektiva filosofická pohádka

Malý princ Poměrně jednoduchý příběh konfrontuje dnešní svět (snaha o ovládání přírody, materialismus, egocentrismus, závod s časem) s pohledem pohádkového dětského hrdiny, který nachází smysl v úplně jiných věcech - v přátelství, lásce. Střet dětského světa se světem "dospěláků" se tak v konkrétní rovině stává školou umění žít, obecně naznačuje východiska z krize pociťované v moderní společnosti.

Malý princ - děj Autorovo letadlo mělo poruchu a on přistál v poušti. Setkal se s malým princem, který přišel z jiné planety, a spřátelili se spolu. Malý princ po něm chtěl, aby mu nakreslil beránka. Byl spokojen, když mu letec nakreslil bedničku. Představoval si, že je beránek v bedničce. Princ mu vyprávěl svoje vzpomínky. Odešel ze své malinké planety, na které jsou tři sopky a jediná květina, protože se svou kytkou měl problémy. Navštívil sedm planet. Na první planetě byl král, který žil sám a chtěl někomu vládnout. Myslel si, že vládne celému vesmíru. Viděl v princovi svého poddaného.

Malý princ - děj Na druhé planetě žil domýšlivec, který v každém viděl svého obdivovatele. Na třetí planetě žil pijan. Na čtvrté byznysmen, který počítal hvězdy. Myslel si, že mu patří. Na páté planetě žil lampář, který rozsvěcoval a zhasínal lampu. Ale jeho planeta se točila tak rychle, že ji rozsvěcoval nebo zhasínal každou minutu. Na šesté planetě žil zeměpisec, který považoval svoji vědu za nejdůležitější, pouze zapisoval do knih a připadal si příliš důležitý na to, aby počítal města, řeky a hory. Čeká na badatele, kteří mu podají zprávu o okolí.

Malý princ - děj Sedmá planeta, kterou navštívil, byla Země. Setkal se tady s hadem, růžemi a liškou, která se stala jeho přítelkyní, protože si ji ochočil. Díky lišce pochopil, co je to přátelství, a objevil znovu svoji lásku ke své jediné růži, která je na jeho planetě. Setkal se s výhybkářem, který mu řekl, že lidé nevědí, proč jezdí sem a tam vlakem, a navíc tak rychle. Potkal také obchodníka, který vymýšlí pilulky, díky kterým člověk nepotřebuje pít, a tím si spoří čas.

Malý princ - děj Potom se setkal s letcem, který se stal jeho přítelem. Letec opravil své letadlo a našel s malým princem studnu s vodou. Duše malého prince opustila Zemi díky hadu, který ho uštknul. Malý princ nechal na Zemi svoje tělo a vrátil se ke své květině. Letec na něj bude celý život s láskou vzpomínat, hlavně když se podívá na hvězdy.

Použité zdroje exupery exupery celebrites.net/exupery/wallpaper-saint- exupery.htm celebrites.net/exupery/wallpaper-saint- exupery.htm