Platina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Přehled citací a odkazů:
Platinové kovy.
ZLATO.
Zlato-Au Matěj Čonka 4.B
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Zlato
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
NIKL Klára Procházková.
REDOXNÍ DĚJ RZ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Měď, stříbro, zlato.
D-prvky.
VY_32_INOVACE_G Drahé kovy.
15. skupina.
11. skupina.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
Chrom.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
REDOXNÍ DĚJ.
Výroba kyseliny dusičné
HALOGENY.
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
bezkyslíkaté, kyslíkaté
KOVY.
Redoxní děje Elektrolýza
Dusík, N.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Rtuť Hg.
Kyseliny.
Wolfram.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Rhenium. Poloha v periodické tabulce VII.B skupina.
Nikl.
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
CZ.1.07/1.1.10/
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Zinek.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Molybden.
Elektrodový potenciál
Chrom.
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
Měď Cu.
Vanad.
VODÍK.
Prvky VIII.B skupiny – triáda těžkých platinových kovů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Chrom.
Drahé kovy VY_32_INOVACE_1A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Stříbro (Ag).
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rhodium, Ruthenium A.Růžková
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
Kateřina Nováková 2012, Praha
Kadmium.
Vanad.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Plutonium.
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Platina

Poloha v PSP

Elektronová konfigurace, oxidační čísla [Xe] 6s1 4f14 5p9 Oxidační čísla: II+, IV+

Výskyt V přírodě:většinou ryzí (v doprovodu In, Au, Ag) Ve sloučeninách: Niggliit PtS Braggit (Pt,Ni,Pd)S Ferronikloplatina Pt2NiFe Sperrylit PtAs2 Sperrylit PtAs2

Vlastnosti Ušlechtilý, odolný, kujný a tažný kov Elektricky dobře vodivý Rozpustný v Lučavce královské

Použití Výroba chirurgických nástrojů, šperků, elektrod Katalyzátor chemických reakcí( ex: Výroba HNO3 z NH3 )

Výroba Z anodických kalů Působením lučavky královské na rudu Postup výroby pomocí Lučavky Lučavkou královskou působíme na rudu. Kromě Os a In se všechny ostatní kovy rozpustí. Působením Ca(OH) 2 se vysráží rozpuštěné kovy s vyjímkou Pt a Pd. Roztok se odpaří do sucha . Zbytek se žíhá za vzniku houbové platiny. Po promytí se společně s HCl lisuje a vzníká PLATINA

Bezkyslíkaté sloučeniny Cis platina se pouýíva v onkologii a celkove na léčeni karcinomu. Vice méně se navazuje na DNA , kde se casem vystrihne ta spatna bunka.. Bohuzel mohou nastat vedlejsí ucinky a nektere organismi na cisplatinu vůbec nereaguji.. Rakovinotvorne bunky jsou usmrceny diky kovalentním můstkům, které cisplatina vytvari.. Teoreticky.. Kyslikate slouceniny jsou nestale.. Bezkyslíkaté sloučeniny H2PtCl6 Kyselina hexachloroplatičitá (NH4)2[ PtCl6] Hexachloroplatičitan amonný Cis [Pt(NH3)2Cl2] tzv.Cisplatina, cis-diamindichloroplatnatý komplex

Kyslíkaté sloučeniny Pt2O3 Oxid platitý PtO3 Oxid platinový

Poznámky a zajímavosti Do Evropy se dostala v 16.století Nejvíce platiny se těží v Jihoafrické Republice Platina má využití i v lékařství(viz.cisplatina) Patří mezi nejvzácnější kovy na světě Je schopna pohlcovat plynný vodík

Zdroje http://www.prvky.com/78.html http://www.zlatobezdph.cz/platina-vseobecne-udaje http://www.tabulka.cz/prvky/ukaz.asp?id=78 http://www.zlate-mince.cz/Platina.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Platina