Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna 2014. Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Revize Nového přístupu
1 Česká asociace farmaceutických firem Léky, věc veřejná: Hrozba padělků Praha 22. března 2010.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Centrová léčba roku několik poznámek
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Dostupnost léčiv pro pacienty
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
3.ročník technické lyceum
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
LÉKOVÁ POLITIKA A PŘÍPADNÉ ZMĚNY POHLEDEM PLÁTCE VZP ČR.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
Novela seznamu zdravotních výkonů
Přínosy inovativní léčby seminář
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrady
(přednáška k předmětu Základy práva)
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Máme se bát biosimilars?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Poskytovatelé ambulantních gynekologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Dělá reklamu na léčiva jen výrobce nebo prodejce
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna 2014

Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP

Současná situace v ČR Předepisování, výdej a používání biologických léčiv a biosimilars v některých členských zemích Evropské upravují konkrétní směrnice. V ČR tato problematika prozatím specificky legislativně upravena není, tj. legislativa ani rozhodovací praxe SŮKL nerozlišují mezi biologickými a klasickými léčivy – pravidla pro stanovení úhrady jsou stejná. Biologika jsou zařazována do ATC referenčních skupin se svými biosimilars i s jinými molekulami, bez ohledu na to, že existují významné rozdíly v indikacích, způsobu podání a především v mechanismu účinku. A to i přes skutečnost, že WHO Guidelines na hodnocení biosimilars (2010) stanovila, že biologika a biosimilars nejsou zaměnitelné a nelze je posuzovat dle pravidel pro klasické léky.

Důsledky současného systému v ČR Česká republika jako jediná země v EU zařazuje biologika do ATC referenčních skupin. Biologika si tak vzájemně ovlivňují cenu a úhradu, přestože nejsou vzájemně terapeuticky zaměnitelné. Ceny biologik v ČR jsou neúměrně snižovány i před vypršením patentové ochrany, což vede k paralelnímu exportu a jejich nedostatku na českém trhu.

Konkrétní příklad Referenční skupina č. 70/2 – sdružuje biologická léčiva k terapii revmatických, kožních nebo střevních onemocnění (např. revmatoidní artritida, psoriáza, Crohnova choroba, ankylozující spondylitida). Léky nejsou vzájemně zaměnitelné. Následky mohou být v rovině terapeutické, ale i v rovině nedostupnosti léčby pro některé skupiny pacientů.

Budoucnost Je nutné vytvořit regulační rámec, který bude odrážet komplexní charakter biologických léčiv a biosimilars. PRVNÍ KROK: Změna současného nastavení referenčních terapeutických skupin pro biologické přípravky. Tj. změna 20 let starého systému, který vznikal v době, kdy v ČR ještě biologické přípravky nebyly dostupné. 2 návrhy řešení: Změnit systém pro biologická léčiva. Inspiraci lze najít například na Slovensku. Pokud bude zachován stávající systém referenčních skupin, navrhujeme aby všechna biologická léčiva, včetně biosimilars, byla posuzovaná individuálně nikoli s jinými nezaměnitelnými molekulami

Děkuji za pozornost