Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneb jak se ho učíme Jan Prousek 3. ročník březen 2012
Advertisements

Socioekonomická geografie
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Krajina, krajinné složky
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
PEDOSFÉRA.
STAVBA ZEMĚ.
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajinná sféra a její části
zaměřují se také ochranou neživé přírody
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Socioekonomická geografie
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Geografie jako věda Jan Dušek.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vztahy geografie k ostatním vědám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
LITOSFÉRA VY_32_Inovace_05 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
PEDOSFÉRA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název školy: Základní škola T. G
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLANETA ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Charakteristika zeměpisu CR
LITOSFÉRA zemětřesení
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_10_Litosféra
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová aktivita III/2) Téma Úvod do studia geografie Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Prezentace seznamuje žáky s úvodní látkou učiva zeměpisu naší střední školy. Jsou v ní vymezeny základní geografické pojmy, rozdělení geografických disciplín, vymezení předmětu studia geografie atd. Datum tvorby

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE © Dušan Kráčmar 2013

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE ZÁKLADNÍ POJMY geografie slovo pochází z řečtiny (geos – zemský, grafein – psát, popisovat) věda, která se zabývá studiem tzv. krajinné sféry krajinná sféra - výsek zemského tělesa sahající od astenosféry po ozonosféru (O 3 ) zeměpis – doslovný český překlad výrazu geografie, bývá tak označován školní předmět, v němž se vyučují převážně geografické poznatky

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE ZÁKLADNÍ POJMY GEOGRAFIE = VĚDA ZEMĚPIS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚT

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE CHARAKTERISTIKA A ČLENĚNÍ GEOGRAFIE geografie původně se geografie zabývala studiem celé planety Země, jak se postupně poznatky rozšiřovaly, odštěpovaly se z ní nové vědy (např. geologie) a objekt jejího studia se zúžil na krajinnou sféru geografie leží na pomezí přírodních, společenských a technických věd = ˃ jde o vědu syntetickou a komplexní, spojuje všechny tyto složky a vyvozuje pravidla na základě poznatků z nich získaných při svém zkoumání se geografie čím dál tím více zaměřuje na člověka, jeho činnost a na faktory, které ji ovlivňují

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE CHARAKTERISTIKA A ČLENĚNÍ GEOGRAFIE Členění geografie fyzická geografie (FG sféra) - zkoumá přírodní složky krajinné sféry litosféra - studuje složení zemské kůry a svrchního zemského pláště atmosféra – plynný obal Země hydrosféra – vodní obal Země pedosféra – půdní obal Země biosféra – zkoumá živé organismy v krajinné sféře

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE CHARAKTERISTIKA A ČLENĚNÍ GEOGRAFIE Členění geografie socioekonomická geografie (SE sféra) – zaměřuje se na činnost člověka a jeho výtvory, patří sem: geografie obyvatelstva a sídel – zkoumá strukturu a rozmístění obyvatelstva a sídel na Zemi geografie zemědělství – studuje zemědělskou činnost člověka ve vazbě ke krajinné sféře geografie průmyslu – studuje průmyslovou činnost člověka ve vazbě ke krajinné sféře geografie služeb – všímá si nevýrobních aktivit člověka (služeb)

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE CHARAKTERISTIKA A ČLENĚNÍ GEOGRAFIE Další členění geografie obecná geografie – zkoumá jevy v krajinné sféře bez vtahu ke konkrétnímu regionu, vyvozuje obecně platné závěry regionální geografie – zkoumá jevy v krajinné sféře vždy v konkrétním regionu (oblasti), vyvozuje závěry platné jen pro něj (region může být různě velký – např. okres i světadíl)

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE DĚKUJI ZA POZORNOST.

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE ZDROJE AUTOR NEUVEDEN. cz-maturita.tym.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: maturita.tym.cz/zemepis/geografie.php AUTOR NEUVEDEN. oze.tzb-info.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: environmentalnich-ekonomu-eaere-prague-2012 AUTOR NEUVEDEN. igc2012.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DOBI. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEZROUKOVÁ, Jana. zsprosimerice.estanky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. muzeum-umeni-benesov.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: graf-komunikace/cz/symboly_pro_verejnou_informaci.html AUTOR NEUVEDEN. geocaching.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cache?guid=9c1833f7-260d-4cb3-a2ae-ea113068df18 AUTOR NEUVEDEN. eu.slovaktual.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. korsika-ostrov.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. zsnastrani.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. oci-sveta.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. necyklopedie.wikia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. stetronic.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Massey university [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: massey/news/article.cfm?mnarticle_uuid=30AE684E-A3CC-B623-EF02-90F716670B33 AUTOR NEUVEDEN. inforse.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: