DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

autor Mgr. Alena Marková
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Přílohy k hlavním pokrmům Číslo DUM: VY_52_INOVACE_118_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Zelenina.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Strava při zánětu jater
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Hrachová 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
BE soup 1 Slepičí vývar s rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
Ivana Francová, SOU LIběchov
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uzeninou 10,60 Kč / 16,- Kč Pátek.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
Zeleninový vývar s hvězdičkami
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Příprava drůbeže vařením, dušením
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
10. – 14. října PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
DUM - Digitální Učební Materiál
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_53 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta č. 4 - s omezením tuku, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Dieta č.4 – S OMEZENÉM TUKŮ podává se dlouhodobě nebo celoživotně měla by být nenadýmavá, pestrá, lehce stravitelná strava je vhodná v menších dávkách, 5x denně, nepřejídat se při chronickém onemocnění žlučníku, slinivky, jater vhodná úprava jídla: vaření v páře, dušení, pečení všechna jídla připravujeme bez tuku a teprve do hotových jídel přidáváme povolené tuky maso můžeme opékat nasucho a podlévat nemastným vývarem nebo vodou vejce jako samostatný pokrm nezařazujeme, pouze k přípravě pokrmů nevhodná úprava jídla: smažení, fritování, opékání na tuku

vhodné potraviny: tuky máslo, slunečnicový olej, rostlinné tuky maso hovězí, vepřové, kuřecí, králík, ryby sladkovodní uzeniny šunka, drůbeží šunka, drůbeží dietní salám zelenina množství je omezené pro možnost nadýmání mrkev, petržel, celer, hlávkový salát, rajče, červená řepa, špenát ovoce jablka, meruňky, broskve, pomeranče, banány, grepy, kompoty přílohy brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky, rýže, těstoviny, noky

nevhodné potraviny: maso tučná masa, uzeniny, smažená masa, vnitřnosti tuky sádlo, slanina, přepálené máslo, smetana, žloutky zelenina zelí, kapusta, hrách, fazole, čočka, papriky ovoce rybíz, angrešt, jahody, maliny, borůvky, hrušky, švestky moučníky čerstvé kynuté pečivo a moučníky, linecká a listová těsta, máslové krémy tučné a kořeněné sýry, koření, čokoláda, alkohol, káva

Zdroje Obrázky: 1) BAUER, Scott. Commons.wikimedia.org: Enriched bread flour cornmeal rice and pasta.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na [cit ]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN