DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_53 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ
DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta č. 4 - s omezením tuku, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:
Dieta č.4 – S OMEZENÉM TUKŮ podává se dlouhodobě nebo celoživotně měla by být nenadýmavá, pestrá, lehce stravitelná strava je vhodná v menších dávkách, 5x denně, nepřejídat se při chronickém onemocnění žlučníku, slinivky, jater vhodná úprava jídla: vaření v páře, dušení, pečení všechna jídla připravujeme bez tuku a teprve do hotových jídel přidáváme povolené tuky maso můžeme opékat nasucho a podlévat nemastným vývarem nebo vodou vejce jako samostatný pokrm nezařazujeme, pouze k přípravě pokrmů nevhodná úprava jídla: smažení, fritování, opékání na tuku
vhodné potraviny: tuky máslo, slunečnicový olej, rostlinné tuky maso hovězí, vepřové, kuřecí, králík, ryby sladkovodní uzeniny šunka, drůbeží šunka, drůbeží dietní salám zelenina množství je omezené pro možnost nadýmání mrkev, petržel, celer, hlávkový salát, rajče, červená řepa, špenát ovoce jablka, meruňky, broskve, pomeranče, banány, grepy, kompoty přílohy brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky, rýže, těstoviny, noky
nevhodné potraviny: maso tučná masa, uzeniny, smažená masa, vnitřnosti tuky sádlo, slanina, přepálené máslo, smetana, žloutky zelenina zelí, kapusta, hrách, fazole, čočka, papriky ovoce rybíz, angrešt, jahody, maliny, borůvky, hrušky, švestky moučníky čerstvé kynuté pečivo a moučníky, linecká a listová těsta, máslové krémy tučné a kořeněné sýry, koření, čokoláda, alkohol, káva
Zdroje Obrázky: 1) BAUER, Scott. Commons.wikimedia.org: Enriched bread flour cornmeal rice and pasta.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na [cit ]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN