Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Peníze a cena Milena Tichá
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Důležité ekonomické ukazatele
Makroekonomie a hospodářská politika
Světové hospodářství.
Stupeň rozvoje států světa
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Hodnota proměnné Příprava na lomené výrazy
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Hospodářské cykly ekonomiky
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Konstrukce tečen pomocí Thaletovy kružnice
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Německý jazyk slovesa pravidelná časování – malen - préteritum pasivně 1 sekunda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav.
Německý jazyk předložky se 3. pádem nácvik pasivně i aktivně 2 sekundy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Pěnička.
KDE JSOU MÍČE – NA, POD, ZA, PŘED aktivita
Komplexní čísla Grafický součet komplexních čísel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Konstrukce trojúhelníku podle věty sss vytvořená v Zoneru Callisto Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné.
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Soutěž RISK Jižní Amerika Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Hodnota proměnné Příprava na lomené výrazy
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Rozcvička Urči typ funkce:
Hodnota proměnné Příprava na lomené výrazy
Příprava na lomené výrazy
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Mezinárodní ekonomická integrace
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Makroekonomie a hospodářská politika
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soudobé světové hospodářství souhrn národních ekonomik vzájemně propojených mezinárodními ekonomickými vztahy.

Národní ekonomika ekonomika vymezená státními hranicemi jednotlivých zemí.

Úkol uveď konkrétní příklady jednotlivých národních ekonomik, které tě něčím zaujaly, uveď, čím tě zaujaly, uveď, v jaké souvislosti a kde jsi se o nich něco zajímavého dozvěděl.

Mezinárodní ekonomické vztahy vazby, které vzájemně propojují národní ekonomiky. Založeny na: mezinárodním obchodu zbožím, službami, mezinárodním pohybu kapitálu a pracovních sil, existenci mezinárodních a nadnárodních korporací, mezinárodní ekonomické integraci, globalizaci SH.

Úkol uveď konkrétní příklady jednotlivých forem mezinárodních ekonomických vztahů, se kterými ses setkal, uveď, jak se promítají do tvého života.

Struktura světového hospodářství různorodá: SH zahrnuje různé národní ekonomiky. tvořena dvěma segmenty SH: představují: rozvinuté ekonomiky, rozvojové ekonomiky.

Úkol charakterizuj jednotlivé segmenty SH a vymez, čím se konkrétně vyznačují: rozvinuté ekonomiky, rozvojové ekonomiky.

Postavení jednotlivých segmentů SH se ve světovém hospodářství liší. úkol: uveď konkrétní příklady rozdílů v postavení jednotlivých segmentů SH.

Mění se postavení jednotlivých zemí ve SH oslabuje se ekonomická pozice USA, evropských zemí a Japonska (zemí tzv. G7), roste ekonomická úloha zemí jihovýchodní Asie, Latinské Ameriky, Indie a Číny.

Úkol uveď, jak se konkrétně projevuje rostoucí ekonomická úloha zemí jihovýchodní Asie, Latinské Ameriky, Indie a Číny ve SH, uveď, jak se tyto změny dotýkají tebe osobně.

Rozhodující postavení ve SH si stále udržují rozvinuté ekonomiky, USA, Japonsko, Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Kanada (země tzv. G7).

Dynamika ekonomického vývoje se přesouvá do nově se rozvíjejících ekonomik: Číny a Indie, zemí Latinské Ameriky, jihovýchodní Asie a Ruska, vznikají nová ekonomická centra.

Úlohu motoru SH přebírá skupina zemí BRIC: Brazílie, Rusko, Indie, Čína. dynamické ekonomiky s velkým ekonomickým potenciálem.

Čína – ekonomický růst v roce200610,7 % ,0 % ,0 % ,2 % ,3 % vysoká dynamika ekonomického růstu. (Ta zůstala velmi vysoká i v letech 2008 až 2010, v období celosvětové ek. krize.)

Čína novým tahounem ekonomického růstu světového hospodářství.

Čínské firmy expandují rostou přímé zahraniční investice Číny, cíl: získat znalosti, technologie, zavedené značky.

Čína – podle HDP v USD V roce 2005 (přepočet dle měn.kurzů) na 4. místě na světě: 1. USA, 2. Japonsko, 3. Německo, 4. Čína (předstihla Velkou Británii), 5. Velká Británie.

Čína – podle HDP v USD V roce 2007 (přepočet dle měn.kurzů) na 3. místě na světě: 1. USA, 2. Japonsko, 3. Čína (předstihla Německo), 4. Německo, 5. Francie.

Čínské hospodářství předstihlo v roce 2011 svou velikostí Japonsko, V roce 2011 HDP Číny 5,88 bilionu USD (v přepočtu podle měnového kurzu), Čína se stala v roce 2011 druhou největší ekonomikou světa (za USA).

Čína, Indie, Brazílie mají před sebou pravděpodobně období dalšího dynamického rozvoje, ale dosud se stále řadí mezi chudé, rozvojové země (měřeno podle hrubého domácího produktu vytvořeného na jednoho obyvatele). jedná se o lidnaté země s velkou rozlohou a rozdílnou ekonomickou úrovní jednotlivých regionů.

LITERATURA KONEČNÝ, Bronislav; SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha : Libri, ISBN VLČEK, Josef a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha : ASPI, ISBN VLČEK, Josef a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha : Codex Bohemia,1998. ISBN