Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Norimberské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Hitlerova diktatura v Německu
Nacismus.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Nástup nacismu v NĚMECKU
Holocaust českých Židů a Romů
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Protektorát Čechy a Morava
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
PŘÍPRAVY NA VÁLKU Hilter zbrojil – bylo nutné vybudovat armádu ZAČAL PORUŠOVAT VERSAILLSKOU MÍR.SMLOUVU: r obnovil všeobecnou branou povinnost.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Nacismus Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize – 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % → situace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cesta k Mnichovu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Nacismus NACISMUS V NĚMECKU árijec = příslušník „vyšší rasy“ (Němci)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Postavení Židů v Evropě 5
Porušování lidských práv
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nástup Hitlera k moci 1932 – NSDAP nejsilnější strana v Německu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Norimberské zákony Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Antisemitismus a holocaust Ročník třetí Datum tvorby AnotaceNorimberské zákony, antisemitismus Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Norimberské zákony základní dokument, který právně zaštítil diskriminaci a následnou genocidu židovského obyvatelstva v Německu a jím okupovaných zemích před 2. světovou válkou a během ní. již od dubna 1933 docházelo k omezování činnosti a bojkotu židovských obchodníků, lékařů, bankéřů, advokátů. byla také provedena rasová očista státního aparátu. Bylo ale třeba tyto kroky právně podepřít, a proto je připravována komplexní zákonná úprava nápis na židovském obchodě z roku 1933: Němci! Braňte se! Nenakupujte u Židů!

semitic_signs.jpeg Nápis hlásá: „Němci, varujte se zde nakupovat. Nakupující budou vyfotografováni. Žádný slušný Němec nenakupuje u Žida!“ V pozadí muži v uniformách SA. Štítek na berlínské ordinaci: „Oprávněn výhradně k lékařské péči pro Židy“ juedischeAerzte.jpg

jedná se o dva ústavní zákony, který přijal Říšský sněm 15. září 1935 v Norimberku 1. Zákon o říšském občanství 2. Zákon na ochranu německé krve a německé cti platily ve všech okupovaných zemích, v Protektorátu Čechy a Morava byly poprvé použity v červnu 1939 S vyhlášením Norimberských zákonů přestaly také platit různé výjimky z předchozích protižidovských opatření (např. pro veterány z 1. světové války).

ke dvěma základním zákonům můžeme řadit i další zákonná opatření, která omezují práva "rasově méněcenného" obyvatelstva - např. zákon o vlajce, zákon o zdravém manželství... zákon byl doplněn o 13 prováděcích nařízení, první z nich stanovilo, kdo je považován za Žida a kdo za židovského míšence Rozhodovalo přihlášení se k judaismu (současné i dřívější), a to nejen u jedince samotného, ale jeho rodičů či prarodičů. Pokusy některých Židů vyhnout se pronásledování tím, že přestoupí např. ke katolické víře, byly neúspěšné.

Žid člověk pocházející nejméně ze tří židovských prarodičů míšenec 1. stupně ten, kdo měl dva židovské prarodiče a k datu přijetí zákonů nebyl členem židovské obce nebo nežil v namželství se Židem. Pokud některou z těchto podmínek nesplňoval, byl považován za plného Žida. Na míšence 1. stupně se vztahovala některá další omezení, např. při vstupu do manželství. míšenec 2. stupně ten, kdo měl 1 židovského prarodiče. I na ně se vztahovala některá omezení, ale obecně se počítalo s jejich zapojením do německé společnosti V řadě povolání (hlavně státních) museli zájemci dokazovat svůj nežidovský - árijský původ

oad.wiki media.or g/wikiped ia/comm ons/7/7d /Nuremb erg_laws. jpg

politická a jiná práva mají pouze Němci a státní příslušníci s příbuznou krví židé již nejsou německými občany a jsou postupně zbaveni všech občanských práv. § 2 stanovil, že „říšským občanem je jen státní příslušník německé krve nebo krve podobného charakteru“. Říšské občanství se získávalo udělením dekretu o říšském občanství. d.wikimedia.org/wikipe dia/commo ns/a/ad/Bu ndesarchiv_ Bild_183- B04490A%2 C_Berlin%2 C_%C3%84lt ere_Frau_m it_Judenster n.jpg

zakazuje manželské i mimomanželské vztahy mezi Židy a ne- Židy uzavírání sňatků v zahraničí je nelegální Židé nesmí zaměstnávat ne-Židy § 1: Sňatky mezi Židy a státními příslušníky německé krve nebo krve podobného charakteru jsou zakázány. Uzavřená manželství jsou neplatná, i když byla uzavřena v zahraničí. Muži v uniformách SA hlídají před obchodem židovského majitele. Nápis na ceduli: „Pozor Němci! Tento židovský majitel obchodu 5P je škůdce a hrobař německého řemesla. Platí německým zaměstnancům žebráckou mzdu. Hlavním majitelem je Žid Nathan Schmidt.“ a.org/wikipedia/commo ns/b/b0/Boycot_of_Jew ish_shops_april_1_1933.jpeg

§ 2: Mimomanželský styk mezi Židy a státními příslušníky německé krve nebo krve podobného charakteru je zakázán. § 3: Židé nesmějí zaměstnávat ve své domácnosti ženské státní příslušnice německé krve nebo krve podobného charakteru mladší 45 let. § 4: Židům je zakázáno vyvěšovat říšskou státní vlajku či užívat jejích barev. V dalších paragrafech byly uvedeny přísné tresty v případě porušení těchto nových zákonů. Německý advokát židovského původu Dr. Michael Siegel pochoduje za trest bos ulicí Mnichova s nápisem: „Nebudu už víckrát obtěžovat policii.“ R99542%2C_M%C3%BCnchen%2C_Judenverfolgung%2C_Michael_Siegel.jpg

a.org/wikipedia/comm ons/a/ab/Blutschutzge setz_v _- _RGBl_I_1146gesamt.j pg a.org/wikipedia/comm ons/f/f5/RGBL_I_1935_ S_1333.png

Otázky Kdy začaly platit Norimberské zákony? Ve kterých státech platily? Vysvětlete 1. zákon. Jaké měl důsledky? Vysvětlete 2. zákon. Jaké měl důsledky? Kdo to byl míšenec?

Zdroje použitých obrázků citovány přímo v textu Informace jsem čerpala ze vzdělávacích seminářů pořádaných Památníkem Terezín a Židovským muzeem v Praze Materiál stažen Zdroje: