Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
Česká hymna a Státní symboly
Josef Kajetán Tyl
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Osobnosti národního obrození
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Státní symboly ČR 4. ročník
Česká státní hymna Kde domov můj?.
Josef Kajetán Tyl Vojtěch šimon.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Státní symboly České republiky
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
HYMNA ČR.
Česká republika.
Státní symboly ČR Autor: Arz, BY.
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Práce s papírem a barvami
Práce s papírem a drobným materiálem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ANOTACE: Určeno pro žáky 1.stupně ZŠ Motivace a nácvik státní hymny
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
ČESKÁ STÁTNÍ HYMNA ICT 2 –
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Horní Slavkov
Materiál slouží k výkladu učiva.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Česká hymna - více výukových souborů najdete na této adrese: emagister.eu
Transkript prezentace:

Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“

Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov

ANOTACE Anotace: Osobnost J.K.Tyla jako autora české státní hymny Autor: PaedDr. Jitka Mužíková Datum zhotovení: duben 2012 Jazyk: Český Očekávaný výstup: seznámení s osobností a dílem J.K.Tyla Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: národní obrození, národní hrdost, J.K.Tyl, divadlo, píseň Kde domov můj, státní hymna Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: výklad, aktivita žáků Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – 1.stupeň Typická věková skupina: 5.ročník Celková velikost: 1,6 MB

Josef Kajetán Tyl ( ) zakladatel moderního českého divadla herec, předkladatel, spisovatel, dramatik tvůrce národní hymny významná osobnost národního obrození

celým jeho životem se prolínala láska k divadlu

narodil se v roce 1808 v Kutné Hoře studoval v Praze a v Hradci Králové stal se hercem kočovné divadelní společnosti, později založil ochotnické divadlo v Praze na Malé Straně psal verše i prózu, divadelní hry a literární kritiky

byl také obratným novinářem v časopisech (např. Květy, Vlastimil, Pražský posel)

jeho náměty lze rozdělit do tří skupin: –dramatické báchorky –historické hry –dramata svými hrami se snažil probouzet lásku k vlasti a rodnému jazyku

samostatné místo v jeho tvorbě má hra „ Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka “ fidlovačka byla velikonoční veselice pražských ševců v této hře zobrazil rušný život tehdejší Prahy (30. léta 19. století)

hra byla poprvé uvedena ve Stavovském divadle zazněla v ní píseň „Kde domov můj“, kterou po jarní lidové slavnosti zpíval slepý houslista Mareš píseň zlidověla a začala se šířit mezi lidmi

píseň „Kde domov můj“ zhudebnil skladatel a dirigent František Škroup Původní Škroupův zápis

„Kde domov můj“ První sloka Kde domov můj, kde domov můj? Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách. V sadě skví se jara květ – zemský ráj to na pohled! A to jest ta krásná země – země česká – domov můj. Země česká – domov můj! Druhá sloka Kde domov můj, kde domov můj? Znáte v kraji bohumilém tiché duše v těle čilém, jasnou mysl, vznik a zdar a tu sílu, vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy – domov můj, mezi Čechy – domov můj!

v roce 1918 po vzniku československé republiky se stala první sloka písně první částí československé státní hymny po rozpadu Československa je od roku 1993 českou státní hymnou a zařadila se mezi státní symboly České republiky

Zkusme si odpovědět na tyto otázky: Jak se jmenovala hra, ve které poprvé zazněla píseň „Kde domov můj“? Kdo napsal text české státní hymny? Kdo složil hudbu? Při jakých příležitostech zní státní hymna České republiky? Co rozumíš pod pojmy „vlastenectví a národní hrdost“?

Zdroje AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg/250px-Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg _Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg/250px-Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /tyl_obr_6_velky.jpg /tyl_obr_6_velky.jpg AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /tyl_obr_1_velky.jpg /tyl_obr_1_velky.jpg AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. test.viaweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. vlast.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. vlast.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

AUTOR NEUVEDEN. zskaznejov.webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %20st%C3%A1tn%C3%AD%20symboly%20-%20450.jpg %20st%C3%A1tn%C3%AD%20symboly%20-%20450.jpg AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. radio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ČAPKA, František. Vlastivěda 5 - Významné události nových českých dějin. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2011, ISBN