Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Bezpečnost potravin v ČR
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odborná veterinární činnost
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 2…atd Obsah 1. Sekundární komunitární právo EU 2. Obecné požadavky potravinového práva 3. Bezpečnost potravin 4. Bezpečnost krmiv 5. Sledovatelnost (traceabilita) 6. Evropský úřad pro bezpečnost potravin 7. Nařízení číslo 852/2004 o hygieně potravin 8. Nařízení číslo 853/ Nařízení číslo 854/ Zákony ČR 11. Monitorování potravin

Slide 1 Modul 1 Hygiena živočišných produktů LEGISLATIVA A KONTROLA POTRAVIN Po roce 1989 se česká potravinářská a veterinární legislativa postupně harmonizovala Sekundární komunitární právo EU

Slide 2…atd Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.178/2002  stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva  zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin  stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin  obsahuje základní ustanovení umožňující zajistit vysokou úroveň ochrany lidského zdraví a zájmů spotřebitelů Nařízení se vztahuje na všechny fáze výroby, zpracování a distribuci potravin a krmiv.

Slide 2…atd Obecné požadavky potravinového práva  obecné cíle  ochrana zájmů spotřebitele  konzultace s veřejností  informování veřejnosti  požadavky na bezpečnost potravin

Slide 2…atd Bezpečnost potravin Odpovědnost za kvalitu a bezpečnost potravin mají provozovatelé potravinářských podniků. Potravina nesmí být uvedena na trh, není-li bezpečná Potravina se nepovažuje za bezpečnou, je-li považována za:  škodlivou zdraví  nevhodnou k lidské spotřebě

Slide 2…atd Bezpečnost krmiv Odpovědnost za kvalitu krmiva mají provozovatelé krmivářských podniků. Krmivo se nepovažuje za bezpečné, má-li se za to, že má škodlivý účinek na lidské zdraví nebo zdraví zvířat. Způsobuje, že potraviny získané z hospodářských zvířat nejsou bezpečné pro lidskou spotřebu

Slide 2…atd Sledovatelnost (traceabilita) Všeobecným požadavkem v rámci sledovatelnosti je, aby měl každý provozovatel potravinářského podniku zavedený systém, který umožňuje:  Dohledat a prokázat dodavatele všech surovin, které používá ve výrobě.  Dohledat a prokázat bezprostředního odběratele všech svých výrobků.

Slide 2…atd Sledovatelnost (traceabilita)  V rámci podniku ve všech fázích výroby (zpracování, distribuce) vysledovat, které suroviny jsou přidávány do konkrétního vyráběného výrobku a naopak z jakých surovin byl finální výrobek vyroben (na základě předložené receptury).

Evropský úřad pro bezpečnost potravin V členských státech EU pro ochranu zdraví obyvatel byl zřízen Evropský úřad pro bezpečnost potravin.  Úřad poskytuje vědecká doporučení a stanoviska a technickou podporu přípravě právních předpisů Společenství ve všech oblastech, které mají vliv na bezpečnost potravin a krmiv.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin Velmi důležitou součástí Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je  systém včasné výměny informací  řízení krizí mimořádných situací

Nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin  Provozovatelé potravinářských podniků zajistí vysokou úroveň ochrany spotřebitele s ohledem na bezpečnost potravin.  Provozovatel zajistí, aby ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potraviny pod jeho kontrolou splňovaly odpovídající hygienické požadavky.

Nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin  Provozovatelé vytvoří a zavedou jeden nebo více stálých postupů založených na zásadách HACCP a postupují podle nich.

Nařízení č. 853/2004  Nařízením se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu určených k lidské spotřebě.  S ohledem na veřejné zdraví obsahují zásady týkající se odpovědnosti výrobců a příslušných orgánů, strukturní, provozní a hygienické požadavky na zařízení, požadavky na skladování a přepravu a požadavky na označování zdravotní nezávadnosti.

Nařízení č. 853/2004  Tyto zásady tvoří společný základ pro hygienickou výrobu potravin živočišného původu.

Nařízení č. 854/2004  Nařízením se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě.  Úřední kontroly produktů živočišného původu se vztahují na všechny aspekty, které jsou důležité pro ochranu veřejného zdraví a pro zdraví zvířat a dobré životní podmínky zvířat.

Nařízení č. 854/2004  Úřední kontroly zahrnují audity činností provozovatelů potravinářských podniků a inspekce, včetně prověrek kontrol, které provádějí sami provozovatelé potravinářských podniků.

Audit  systematické a nezávislé zkoumání toho, zda jsou činnosti a související výsledky v souladu s předem stanovenými požadavky a zda jsou tyto požadavky účinně prosazovány a zda jsou vhodné pro dosažení cílů.

Inspekce  Kontrola zařízení zvířat, potravin a jejich zpracování, potravinářských podniků, jejich systému řízení a výroby, včetně dokumentace, vyšetřování hotových výrobků a krmiv.  Cílem je ověřit, zda jsou ve všech případech splněny požadavky právních předpisů.

Zákony ČR Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči Veterinární péče podle tohoto zákona zahrnuje:  Péči o zdraví zvířat a jeho ochranu, zejména předcházení vzniku a šíření onemocnění přenosných přímo nebo nepřímo mezi zvířaty vnímavých druhů a jiných onemocnění zvířat a jejich zdolávání, ochranu zdraví lidí před nemocemi přenosnými ze zvířat na člověka.

Zákony ČR Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči Veterinární péče podle tohoto zákona zahrnuje:  Péči o zdravotní nezávadnost živočišných produktů a krmiv a ochranu zdraví lidí před jeho poškozením nebo ohrožením živočišnými produkty.  Ochranu území ČR před zavlečením nákaz zvířat a nemocí přenosných ze zvířat na člověka a před dovozem zdravotně závadných živočišných produktů a krmiv ze zahraničí.

Zákony ČR Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči Veterinární péče podle tohoto zákona zahrnuje:  Ochranu životního prostředí před nepříznivými vlivy souvisejícími s chovem zvířat, výrobou a zpracováním živočišných produktů, jakož i ochranu zvířat a jejich produkce před riziky ze znečistěného životního prostředí.  Veterinární asanaci.

Zákony ČR Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči Veterinární péče podle tohoto zákona zahrnuje:  Dozor nad dodržováním povinností a požadavků stanovených k zajištění těchto úkolů tímto zákonem, zvláštními právními předpisy a předpisy Evropských společenství  státní veterinární dozor

Zákony ČR Zákon č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Obsahová náplň zákona je následující:  Povinnosti provozovatelů potravinářského podniku  Ozařování potravin  Klasifikace jatečných zvířat

Zákony ČR Zákon č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Obsahová náplň zákona je následující:  Balení potravin  Označování potravin  Uvádění do oběhu  Dozor  Sankce

Vyhláška č. 113/2005 Sb.  O způsobu označování potravin a tabákových výrobků Vyhláška č. 210/2004 Sb.  Stanoví podmínky a požadavky na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu.

 Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání  Zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech  Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech

Monitorování potravin V České republice vykonávají státní dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích  Orgány ochrany veřejného zdraví  Orgány státní veterinární správy  Státní zemědělská a potravinářská inspekce  Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský  Česká obchodní inspekce

Orgány ochrany veřejného zdraví  Ministerstvo zdravotnictví  Krajské hygienické stanice  Ministerstvo obrany  Ministerstvo vnitra

Orgány ochrany veřejného zdraví Vykonávají státní dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem:  Pro poskytování stravovacích služeb.  Ke zjištění příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin.

Orgány veterinární správy  Ministerstvo zemědělství  Krajské veterinární správy

Orgány veterinární správy Vykonávají státní dozor:  Nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem a zvláštními předpisy při výrobě, skladování, přepravě, dovozu a vývozu surovin a potravin živočišného původu

Orgány veterinární správy Vykonávají státní dozor:  Při prodeji surovin a potravin živočišného původu v tržnicích a na tržištích, při prodeji potravin živočišného původu v prodejnách a prodejních úsecích, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo k prodeji zvěřiny a v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení při příchodu surovin a potravin živočišného původu z členských států Evropské unie.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Vykonávají státní dozor:  Při výrobě a uvádění potravin zpravidla rostlinného původu do oběhu, pokud tento dozor není prováděn orgány veterinární správy.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) Vykonávají státní dozor:  Nad prováděním klasifikace těl jatečných zvířat.

Česká obchodní inspekce (ČOI) Kontroluje:  Dodržování podmínek stanovených k zabezpečení jakosti zboží nebo výrobků včetně zdravotní nezávadnosti, podmínek pro skladování a dopravu.  Používaní ověřených měřidel, pokud ověření podléhají, zda používaná technická měřidla odpovídají právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) Kontroluje:  Označení výrobků, zda vlastnosti výrobků uvedených na trh odpovídají stanoveným technickým požadavkům.  Zda nedochází ke klamání spotřebitele.  Zda výrobky uváděné na trh jsou bezpečné.

Děkujeme za pozornost MVDr.Michala Jobová MVDr. Hana Vrajová