Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Rozmnožovací soustava
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Ženské pohlavní ústrojí
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_10C_3_Ryby _II_ mořské Téma: 10C_Př7.roč.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_08_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_14B_20_70. a 80. léta v české moderní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_14B_18_Punk a nová vlna Téma: 14B_Dějiny.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_20_První pomoc – popáleniny, zlomeniny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_12_Hormony Téma: 12B_PŘ8.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pohlavní soustava ženy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VÝVOJ JEDINCE opakování
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma: 4A_PD5.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 5.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují s tématem rozmnožovací soustava. Osvojují si vědomosti o stavbě a funkci ženských pohlavních orgánů. Učivo na závěr procvičují. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

soustava orgánů sloužící k rozmnožování

ŽENSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY vejcovody vaječníky děloha děložní hrdlo pochva

Vaječník Žena má dva vaječníky. Vaječníky jsou ženské pohlavní žlázy. Ve vaječníkách dozrávají vajíčka. Vajíčko je ženská pohlavní buňka. Vajíčko se uvolňuje každý měsíc.

Vejcovod Žena má dva vejcovody. Je to dlouhá úzká trubice. Vejcovodem putuje oplodněné vajíčko z vaječníku do dělohy, kde se vyvíjí v embryo a po několika týdnech v plod.

Děloha  V děloze se vyvíjí lidský zárodek.  Nejdříve se nazývá embryo.  Od 9. týdne se jmenuje lidský zárodek plod.

Vznik nového života oplození zárodek dítě embryo plod

Menstruace  Každý měsíc se z vaječníků uvolňuje vajíčko, které poté putuje vejcovodem do dělohy.  Sliznice dělohy se silně prokrvuje.  Vajíčko se každý měsíc odlučuje i s vnitřním povrchem (sliznicí) dělohy ven. U dívek začíná mezi rokem.

Puberta  Pohlavní orgány dozrávají v období puberty. Co se děje se ženou? nastává růst prsů rozšiřují se boky rostou chlupy v podpaží ochlupení menstruace hormony Čím je to způsobeno?

Opakování 1) Popiš cestu vajíčka. 2) Kde vznikají vajíčka? 3) Kde se vyvíjí plod? ve vaječnících v děloze

Opakování  Doplň správné názvy.

Opakování  1) Co je to menstruace?  2) Jak dlouho se vyvíjí zárodek v matčině těle?  3) Co způsobuje změny v pubertě? 9 měsíců hormony Sliznice se odlupuje v kusech ven.

Použití zdroje: FAIGL, Ladislav. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Ostatní obrázky byly použity z klipartu. Citace: Anotace: Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost