Jezdecká turistika x agroturistika. Agroturistika – nabídka pobytu na venkově + poučení + aktivita Jezdecká turistika – využívá koně jako dopravní prostředek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Letní škola ve Frankfurtu nad Mohanem. Podmínky účasti  Studium v prezenční formě na PdF UP (nejlépe studijní program společenské vědy v kombinaci s.
Režim práce s mladým koněm
Péče o pracovníky.
Koně a jezdectví.
Prožitkový seminář 30. listopadu 2011 Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost reg. číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/
Projekty ve sportu Brigita Stloukalová. „Pobytová“ – „rekreační“ akce 1.CO? 2.PROČ? 3.PRO KOHO? 4.KDE? 5.KDY? 6.S KÝM? 7.S ČÍM? 8.JAK? 9.ČÍM SE LIŠÍM?
Team Building Program, který jsme pro Vás připravili je složen z pohybových bloků, krátkých přednášek, relaxace a ochutnání zdravého, přesto chutného stravování.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Western Moje hobby..
Podmínky účasti v soutěžích Hipologický klub VFU Terka Šteflíčková.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Mechanika pohybu koní.
Orientační sporty a jejich aplikace
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Technická, taktická a psychologická příprava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_99.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Westernové ježdění Vendula Černochová, 1.B, 2009.
Trasa 1Trasa 1 – modrá Trasa 2Trasa 2 – červená Trasa 3Trasa 3 – zelená Trasa 4Trasa 4 – fialová Trasa 5Trasa 5 – žlutá Trasa 6Trasa 6 - oranžová Mapa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
Styly pro jezdeckou turistiku Iveta Jelínková VOŠ.
KONĚ Do mých koníčků patří zejména koně. Ke koním chodím každý den od svých sedmi let. Ale je to velice závazný koníček, protože nejde koně jen tak vypnout.
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
Jezdecký sport – koně Koně jsou velmi ušlechtilá zvířata. Většina lidí je používá do parkurového a drezurního sportu a ti jiní,kteří mají koně pro radost.
Výběr koní do plemenitby, nákup koně
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Tělesné sebepojetí.
Popis uzdečky, sedla, nauzdění, sedlání
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
Technika jízdy skupiny. Technika jízdy skupiny Technika jízdy Technika jízdy pravidla příprava signalizace technika střídání a jízdy v háku Organizace.
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
MUDr.Kateřina Kapounková
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Péče o koně Petra Malečková, DiS..
VÝCVIK JEZDCE.
Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení
Představujeme školní družinu ZŠ Hovorčovice
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
VLIV DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ OBYVATEL NA KVALITU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Lenka ZAJÍČKOVÁ, Jaroslav BURIAN, Vít VOŽENÍLEK GIS v plánování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_PRIJIMACI_POHOVOR_BOTY _PREZENTACE_20 Název školyStřední.
Výchova a výcvik koní -Zásady -Etologický základ -Stupnice vzdělání koně -Základy tréninku.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
ODBORNÝ VÝCVIK - Ochranné pomůcky Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Hana Dostálová Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníVýcvik.
Využití koní v zápřeži.
Jezdecké potřeby Bolero. Historie naší firmy ● Naše firma vznikla v roce Cílem založení této firmy je zpříjemnění životů jak Vašich, tak životů.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Organizační formy práce v tělesné výchově
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Smartphone aplikace využitelné v oblasti pohybové aktivity
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Didaktika TV; Martina Matúšková
ODBORNÝ VÝCVIK – výcvik jezdce na kavaletech
Parelli Natural Horsemanship
Jak si připravit prezentaci
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Jezdecká turistika x agroturistika

Agroturistika – nabídka pobytu na venkově + poučení + aktivita Jezdecká turistika – využívá koně jako dopravní prostředek Jezdecký sport (disciplíny FEI) –Pro malý okruh lidí. Předpoklady psychické, fyzické, materiální, časové (trénink). –Kvalita koně – ne provozní, ale sportovní (cena)

Jezdecká turistika Kůň není rozhodující – téměř jakýkoliv, ten, co nemůže sportovat. Jezdec – udržení kondice, ne trénink, i podprůměrný jezdec. Kůň je málo závislý na kvalitě terénu (bláto, brody, oranice) Zvětší se akční rádius Lepší kontakt s přírodou – setkání se zvířaty Romantika + výchova lidí (vztah ke zvířeti = vztah k člověku)

Cíle (aspekty) 1) vzdělávací – poznání krajiny, vědomosti o přírodě, počasí, chování koní, péče o koně, historie, kultura 2) výchovný – nutnost spolupráce s koněm i lidmi, omezení potřeb (skromnost), péče o koně (pracovitost), vztah ke zvířatům 3) zdravotní – čistý vzduch + pohyb = zdraví a odolnost - rehabilitační a léčebný proces – páteř, deprese neurózy - korekce chybného držení těla, zpevnění svalstva

Formy 1) vyjížďky = ježdění v terénu, 1 – 4 hod., 7 – 30 km. Jistota v sedle, pravidla ježdění v terénu, relaxace koní (rovnováha, šlachy, chodivost). 2) výlety = celý den, 30 – 70 km, je nutná pečlivá příprava, cesty, koní a lidí.

Formy 3) putování na koni = spojení několika túr (náročné, pečlivě připravit) A) hvězdicovité – se základny do okolí (kvalitní ustájení koní) B) řetězovité – příprava cesty, ustájení, ubytování, krmení, doprovodné vozidlo x povoz x nákladní kůň x naložení koní pod jezdci Improvizace je jen pro zkušené jezdce s výborně připravenými koňmi.

Výběr koně Lze využít koně nevhodné pro sport Plemeno nerozhoduje Charakter – nelekavý, nekopavý, snášenlivý Zdraví – otužilý, zdravé nohy a kopyta, dobře krmitelný Ne hřebec – nutnost neustálé pozornosti Dobře přiježděný včetně couvání, stání v klidu, ustupování na holeň ! Klidný kůň je zárukou bezpečnosti !

Sedlání Lépe sedlo kozlíkové než anglické Stavbu sedla určuje: 1) kůň – tvar hřbetu, kohoutku – anglické sedlo lze docpat, kozlíkové nemá vycpávky – tvar kostry 2) jezdec – délka stehen, hmotnost, vkus, pohlaví 3) účel – ovlivní hmotnost, tvar a úpravu sedla ! Po dosednutí jezdce volný kohoutek a prostor nad páteří. Pozor na westernová sedla. Quarter má široký a krátký hřbet!

Sedlové doplňky Třmeny – těžké, prostorné, funkční zámky nebo bezpečnostní třmeny či tapaderos. Podbřišník – nejlépe provazový, dnes i neopren (údržba). Sedlová podložka – složená pokrývka, dobře upravit. Brašny – upevněné tak, aby neplácaly v klusu. Umělá hmota nesmí ležet na koni, plátno je nevhodné. Bandalír – obsahuje přikrývku, plášť do deště, rezervní oblečení. Upevnit na sedlovou podložku.

Sedlové doplňky Poprsník – jen pokud je to nutné. Podocasník – hlavně v horském terénu. Vojenská sedla mají tendenci klouzat dopředu. ! Čím více řemení, tím větší nebezpečí odření koně.!

Potřeby na táboření Všechno potřebné s sebou. Těžké věci dolů a měkké k sedlu. Párové brašny mají mít stejnou hmotnost. Jezdec nenese nic. Dobré upevnění a vhodný obal – vertikální pohyb.

Nákladní sedla Kozlíková konstrukce pro upevnění nákladu. Musí mít poprsník a zadní zádržný řemen. Sedlo dobře podložené. Pečlivé rozdělení a upevnění nákladu – max. 120 kg. Nákladní kůň má větší zatížení – jezdec v terénu vyvažuje a může i sesednout.

Uzdění Hakamore – bosal a mékaté Uzdečka nebo uzda + ohlávka s provazem na uvázání Provazová ohlávka ! Kůň musí být za každé situace ovladatelný – nejsme na široké prérii, ale v civilizaci. !

Oblečení na turistiku Účelné, pohodlné, pevné, bezpečné a estetické „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Boty s podpatkem, klobouk, dlouhé chapsy, plášť do deště (ne igelit). Vybírat barvy zapadající do přírody.

Zásady jízdy v terénu Podle velikosti skupiny zástup, dvojstup, houf. V čele zkušený jezdec, na konci rovněž. Dodržovat hierarchii koní a vzdálenosti. Tempo podle průměrného koně – jinak nutno dobíhat – únava. Pokyny od vedoucího jezdce pravou rukou. Neustále sledovat okolí a své spolujezdce. Při nezvyklých situacích odvést pozornost koně (zaměstnat ho). Pokud jezdec spadne nehonit koně. Dodržovat pravidla provozu včetně osvětlení skupiny.

Vyjížďky Převážně krokem a klusem, střídat po 10 – 15 minutách. Nejezdit po polních a lesních kulturách. Dlouhé tratě Se zdravým koněm - bez bandáží První a poslední km krokem Jezdec dává pozor a rozhoduje o tempu Překážky obcházet nebo přelézat Neunavit koně - šetřit ho V létě jezdit za chládku Nejdříve se postarat o koně, pak o sebe

Desatero na závěr 1) Nasednutím na koně vážíte 600 kg a měříte 2,75 m 2) Neriskovat – nejste na závodech se sanitkou 3) Mít na paměti etologii koní – zabránit panice koně 4) Nežádejte od koně víc než může – zranění 5) Starejte se o koně – vrátí se to, postará se o vás, lze jít i pěšky

Desatero na závěr 6) Vždy ve střehu a v klidu (alkohol) 7) Kontrola výstroje před jízdou. Pozor na el. proud. 8) Vzdálenost mezi koňmi i při odpočinku. Není to dostih. 9) Zlepšovat odborné vzdělání i fyzickou připravenost jezdce. 10) Soběstačnost a ochota pomáhat. Etika sportovce.