Zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty STČ – 06/IZS Zdolávání mimořádných událostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinace záchranných a likvidačních prací a řízení součinnosti složek v taktické úrovni.
Advertisements

Činnost jednotek požární ochrany při povodních
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
DOPRAVNÍ NEHODA STČ 08/IZS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technické prostředky v požární ochraně
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Technické prostředky v požární ochraně Pěnotvorné příslušenství.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Chřipka ptáků STČ 11/IZS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR 1.  nová forma preventivního působení za účelem předcházení protiprávnímu jednání,
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Typová činnost složek IZS při společném zásahu při nebezpečné poruše plynulosti provozu na dálnici STČ 10/IZS.
Technické prostředky v požární ochraně Sací koš. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Záchrana pohřešovaných osob - pátrací akce v terénu STČ – 07/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Havarijní plán kraje.
Technické prostředky v požární ochraně
Policejní prezidium České republiky Kancelář policejního prezidenta
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Třídění raněných metodou START
Interní předpisy hotelu
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Technické prostředky v požární ochraně
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Jednotky požární ochrany
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

Zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty STČ – 06/IZS Zdolávání mimořádných událostí

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_03_32_INOVACE_09

Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing.jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Učební materiál vysvětluje zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty. Klíčová slova: Technopárty, velitel zásahu, velitel sektoru, vyjednavači policie ČR, koridor pro činnost jednotek PO nebo zdravotníků

Charakter a druh mimořádné události Technopárty se rozumí veřejnosti přístupná hudební produkce založená na výrazném rytmu, zdůrazňovaném používáním výkonných reprodukčních aparatur. Účelem technopárty je neorganizovaný, volný poslech maximálně zesílené hudby nebo tanec s účastí většího počtu osob na volném prostranství. Od svého zahájení do svého ukončení, včetně přestávek a přerušení, technopárty obvykle přesáhne dobu 12 hodin.

Charakter a druh mimořádné události Technopárty Její účastníci se vlivem hlasitosti hudby, únavy z tance, nedostatku spánku a působením meteorologických podmínek dostávají do stavu určité euforie až transu, což je často umocňováno požíváním alkoholu nebo psychotropních a jiných omamných látek. V takovém stavu pak jsou účastníci snadno náchylní k nepředvídatelnému chování hraničícímu s agresivitou vůči veřejným, zejména policejním orgánům. V takovém stavu jsou méně opatrní při zacházení s různými technickými zařízeními (stany a další tábornická výbava, zábavní pyrotechnika, hudební zařízení apod.), což je chování podporující vznik mimořádné události (MU) typu požáru stanů, motorových vozidel, hudebních elektrických zařízení nebo výbuchu plynových vařičů apod.

Charakter a druh mimořádné události Popsané druhy MU, které vznikají při technopárty, nejsou obvykle fatálního charakteru a v běžném občanském životě by je nejspíše řešily jednotky požární ochrany (jednotky PO) nebo osádka vozidla zdravotnické záchranné služby kraje (ZZS) zcela samy nebo jen v nezbytně nutné součinnosti integrovaného záchranného systému (IZS) na nejnižším stupni koordinace v prvním stupni poplachu. Přítomnost velkého počtu osob s obtížně předvídatelným rizikovým chováním však vyžaduje, aby všechny zásahy a potřebné záchranné a likvidační práce složek IZS byly prováděny jako zásahy složek IZS, koordinované na taktické úrovni, přičemž síly a prostředky Policie ČR (PČR) vyčleněné pro záchranné a likvidační práce především vytváří prostor pro zásah a chrání záchranáře před napadáním nebo omezováním účastníky technopárty.

Velitel zásahu a řízení záchranných a likvidačních prací Při zásazích je řídící a koordinační složkou PČR a velitelem zásahu příslušník PČR – velitel policejních opatření nebo příslušník PČR stanovený velitelem policejních opatření

Velitel zásahu a řízení záchranných a likvidačních prací Na taktické úrovni je zásah rozdělen na: sektor 1, který zahrnuje přípravu a provádění opatření na ochranu veřejného pořádku (tj. včetně místa soustředění sil PČR a vlastního prostoru technopárty) a kde je příslušník PČR velitelem sektoru, sektor 2, který zahrnuje přípravu a soustředění sil a prostředků na provádění záchranných a likvidačních prací složkami IZS a jehož velitelem je příslušník HZS kraje s právem přednostního velení jednotkám PO

Časové vymezení zásahu Za začátek zásahu řešeného podle této typové činnosti se považuje okamžik, kdy došlo k povolání složek IZS ze sektoru 2 na místo MU. Za konec zásahu řešeného podle této typové činnost se považuje okamžik, kdy jsou provedeny potřebné záchranné a likvidační práce, velitel zásahu rozhodl o ukončení zásahu a tuto skutečnost oznámil na KOPIS a složky IZS se s výjimkou sil a prostředků PČR vrátily do sektoru 2 (resp. sanitky ZSS odjely se zraněnými do zdravotnických zařízení).

Postavení obce a obecní policie a jejich součinnost s PČR Obec spolupůsobí společně s PČR při udržování veřejného pořádku, přičemž předmětem její odpovědnosti jsou zejména místní záležitosti veřejného pořádku.

Schéma řízení zásahu a členění prostoru opatření Obr. 1

Úkoly a činnosti sil a prostředků Policie ČR jako složky IZS vyklízejí od nepovolaných osob potřebný koridor pro činnost jednotek PO nebo zdravotníků, chrání zasahující hasiče nebo zdravotníky před napadáním agresivních nebo podnapilých osob nebo osob, které jsou pod vlivem psychotropních látek, chrání natažené hadice jednotek PO (při likvidaci požáru) před přeřezáváním nebo jiným poškozováním, organizují podle požadavků velitele jednotek PO evakuaci osob z míst ohrožených požárem, výbuchem nebo jiným nebezpečím,

Úkoly a činnosti sil a prostředků Policie ČR jako složky IZS Vyjednavači (vyjednávací tým) Policie ČR vyjednávají s osobami pořádajícími technopárty, vyzývají za pomoci technických prostředků ke klidu za účelem zabránění paniky davu, předávají podle pokynů velitele zásahu účastníkům technopárty potřebné informace k ochraně obyvatelstva, zejména směr evakuace apod., poskytují základní posttraumatickou péči, a to osobám, které takovou intervenci potřebují nebo o ni požádají.

Úkoly a činnosti jednotek PO a) zabezpečují přípravu složek IZS v sektoru 2, a odbornou pomoc veliteli zásahu při řízení záchranných a likvidačních prací v prostoru vzniku MU na taktické úrovni, b) podporují technicky a odborně činnosti PČR v sektoru 1, zejména poskytují technické prostředky vyžádané velitelem policejních opatření (např. velitelské stanoviště, plošina jako pozorovatelna), c) provádí jištění zasahujících sil PČR (např. provoz elektrocentrál), d) komunikují s ostatními složkami IZS a zajišťují jejich technickou podporu (např. součinnostní kanál, spojové vozidlo), e) provádí opatření bránící šíření případné MU, f) provádí záchranné práce osob a v případě nedostatku sil PČR a při nebezpečí z prodlení se podílí na evakuaci osob z oblasti možného působení MU, g) soustřeďují a organizují síly a prostředky s cílem provést záchranné a likvidační práce po opatřeních na ochranu veřejného pořádku nebo v součinnosti s nimi (např. kontejnery nouzového přežití apod.).

Úkoly a činnosti jednotek PO Případné dodávky vody do vodních stříkačů pořádkových jednotek Policie ČR nebo pomoc při využívání jiných donucovacích prostředků nebo účast příslušníků HZS ČR, jednotek PO a jejich cisternových automobilových stříkaček při provádění zákroků pod jednotným velením jsou zakázány. Útvary Policie ČR mohou požádat o pomoc při čerpacích pracích mimo prostorů vlastního opatření.

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Text: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ-06/IZS Typová činnost složek IZS při společném zásahu - Opatření k zajištění veřejného pořádku při shromážděních a technopárty Obrázky: Obr. 1: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ-06/IZS Typová činnost složek IZS při společném zásahu - Opatření k zajištění veřejného pořádku při shromážděních a technopárty

Konec prezentace