H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Klid a pohyb těles ( Účinky síly na těleso) Předmět: FYZIKA Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Číselné množiny - přehled
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
VY_32_INOVACE_
Vznik střídavého proudu
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Elektromotor a jeho využití
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
VLASTNOSTI ZVUKU.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Dechové dřevěné nástroje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Hudební akustika Mgr. Petr Kalina, Ph.D
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Intenzita elektrického pole
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.44 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: říjen Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhZvukové jevy Materiál slouží k výkladu hlasitosti zvuku. V prezentaci jsou vyloženy způsoby, jak hlasitost detekovat – sluchem, případně mikrofonem, jednotky, ve kterých se hlasitost měří a tabulka hlasitostí různých zdrojů zvuku. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hlasitost zvuku Obdobně jako vlny ve vodě – vhozený kámen předá svoji pohybovou energii vodě  vytvoří vlny. Kámen má malou energii  malé vlny Energie zvukových vlna závisí na energii zdroje Kmitá-li zdroj zvuku s větší energií, vyvolá ve vzduchu větší tlakové změny – zvuk je hlasitější Změny tlaku musíme registrujeme pomocí sluchu nebo měříme pomocí mikrofonu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Sluch Sluch je jeden ze smyslů - subjektivní způsob detekce zvuků Sluchový vjem závisí na řadě parametrů a snadno podléhá sluchovým klamům S věkem se sluch zhoršuje Někteří živočichové mají výrazně lepší sluch než člověk [1] [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ucho Zdravé ucho přijímá zvuky v širokém rozsahu hlasitostí i frekvencí Zvuk z okolí je boltcem nasměrován do zvukovodu a dopadá na bubínek Dopadem zvuku se bubínek rozkmitá a kmitání se přenáší přes kladívko, třmínek a kovadlinku na vnitřní ucho Hlemýžď je naplněný tekutinou  kmitání vnitřního ucha způsobuje změny tlaku v této kapalině Změny tlaku zachycují nervy a přenáší je do mozku [3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mikrofon Mikrofon – zařízení převádějící dopadající zvukové vlny na elektrické napětí Velikost napětí je přímo úměrná velikosti změn tlaku na membráně mikrofonu Dynamický mikrofon – nejčastější, nepotřebuje napájení Kondenzátorový – zvukově věrnější, potřebuje napájení Páskový – starší konstrukce, mechanicky náchylnější [5] [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Dynamický mikrofon Pružná membrána, spojená s lehkou pohyblivou cívkou se rozkmitává podle dopadajících zvukových vln Pohyb cívky v magnetickém poli generuje v cívce napětí, je úměrné pohybu cívky: membrána Dopadající zvukové vlny magnet Cívka spojená s membránou Výstupní vodiče

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hlasitost – hladina intenzity zvuku Pro objektivní posouzení hlasitosti slouží fyzikální veličina hladina intenzity zvuku Vyjadřuje, jak silně vnímáme určitý zvuk  závisí na energii zvukového vlnění, které dopadá na určitou plochu Jednou je Bel (B) V praxi se používá desetina základní jednotky – becibel (dB) Alexander Graham Bell [6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práh slyšení Při vyjadřování hlasitosti v dB ji porovnáváme s referenční hodnotou práh slyšení Práh slyšení je nejmenší možná změna tlaku, kterou dokáže lidské ucho registrovat jako zvuk  nejmenší možná hlasitost pro lidské ucho Práh slyšení odpovídá hlasitosti 0 dB Definovaná hodnota pomocí fyzikálních veličin – ve skutečnosti je pro každého člověka práh slyšení jinde – závisí na stavu sluchu, věku atd.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práh bolesti Práh bolesti je druhá významná hodnota při porovnávání hlasitosti Hlasitost zvuku, který působí v uchu bolest Prahu bolesti odpovídá hodnot 130 dB Fyzikální tabulková hodnota  fyziologický práh bolesti opět závisí na stavu sluchu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hlasitosti různých zdrojů zvuku Zvuk 0hranice slyšitelnosti70 hlukhluk na silně frekventovaných ulicích velkoměsta, vysavač 10šelest listí, ticho na venkově80 hluk v tunelech podzemních železnic, křik, symfonický orchestr 20šumšum listí, knihovna, tikot hodinek90hluk motorových vozidel 30pouliční hluk v tichém předměstí100 maximální hluk motorky, pneumatická vrtačka 40tlumený rozhovor110hlasité obráběcí stroje, rocková kapela 50normální pouliční hluk, ruch v kanceláři120startující letadlo (z 1 m)letadlo 60hlasitý (normální) rozhovor, ruch v davu130hluk působící bolest

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Otázky k procvičení Jakým smyslem a orgánem člověk detekuje zvuk? Popiš stavbu orgánu, kterým člověk detekuje zvuk Jakým zařízením objektivně zaznamenáváme zvuk? V jakých jednotkách vyjadřujeme hlasitost? Jaká je přibližně hlasitost o Hlasitého hovoru? o Motorového vozidla? o Startujícího letadla?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] BROCKMANN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] BAAS, Erik. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] BOSCH, Lucas. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JANOUŠEK, Ivo. ABC akustiky pro hudební praxi. : Editio Supraphon Praha, 1979 SYROVÝ, Václav. Hudební akustika. Praha: AMU, ISBN Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu