Social factors determining prevalence of obesity Zuzana Brázdová Masaryk University, Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Přelidnění planety.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Trh a jeho zákonitosti.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
Mezinárodní organizace
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Marketingové prostředí
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
Preventabilní faktory ovlivňující výskyt dětské obezity
Chudoba jako sociální problém
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Preventabilní faktory ovlivňující výskyt dětské obezity Zuzana Derflerová Brázdová Masarykova univerzita, Brno.
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
TRH (tržní mechanismus)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Definice, základní pojmy
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Sociální faktory ovlivňující výskyt dětské obezity Zuzana Derflerová Brázdová, Masarykova univerzita, Brno.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Hospodářství (ekonomika)
Sociální faktory ovlivňující výskyt dětské obezity
Strategie regionu, obce
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Úvod, základní principy a cíle
Vítejte na marketingu.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Social factors determining prevalence of obesity Zuzana Brázdová Masaryk University, Brno

Conceptul frame of key determinants of obesity Nutrition International policy National policy Epidemiology, Nutrition science Inequity, poverty Psycholog. factors Public catering Private economy sector Economy, Health care Physical activity Public policy Urbanistics Social science, Research of Inequity and poverty PA science Occupational care

Politika Mezinárodní EU nařízení a regulace - pravidla importu - zemědělská politika - - státní dotace - značení potravin - bezpečnost a kvalita potravin WTO smlouvy a dohody Národní Nařízení a regulace (značení produktů, …) Daně – ceny potravin Zemědělství Obchod potravinami Péče o zdraví Bezpečnost a kvalita potravin školní stravování vzdělání< výchova ke zdravé výživě

Další determinanty výživy Ekonomika Struktura trhu Změny ve složení výrobků Dostupnost potravinářských výrobků Výroba potravin jako řídící nástroj konzumace Marketink potravin Komunitní výživa Zdraví pracujících Školní stravování Věda o výživě – změna stravování, kojení Sociální vědy Výzkum a sledování nerovností Urbanizace Vyšší počet pracujících žen…

Determinanty obezity – materiální I. Přebytek potravin a „levná“ kalorie Není profit ze zdravých potravin Cena potravin neodráží environmentální okolnosti Používání fosilních zdrojů energie má přednost před fyzickou aktivitou („lidskou energií“)

Determinanty obezity – materiální II. Vysoká atraktivita produktů je také jedním z obezitogenních faktorů

Determinanty obezity – materiální II. Atraktivita dětských her v parcích není konkurenceschopná s počítači a televizí Parkovací místa mají přednost před prostorem pro fyzickou aktivitu Aktivní doprava do školy a do práce nemá dostatečnou materiální podporu Bezpečnost při fyzické aktivitě

Determinanty obezity - sociofyziologické Cenové signály ovlivňující oblibu ovoce a zeleniny Nakupování potravin jen per se Nakupování potravin v nárazových dávkách, velkém množství a za použití externí energie (auta) Konzumace větších porcí (trend zvětšování jednotkových porcí) Proporce produkce => konzumace tuku/cukru/masa/mléčných výrobků

Determinanty obezity – sociální Není aktivní podpora „kvalitních“ produktů pro všechny příjmové skupiny populace Úspěch firem není přímo svázán se zdravím konzumenta Téměř nejsou omezení a restrikce nevhodných potravin pro určité populační skupiny Zdravá strava se nepoužívá jako afirmativní sociální prostředek Nízká potravinová a výživová gramotnost

Determinanty obezity – sociálně kognitivní Reklama a marketink cíleny na děti Automaty ve školách Radost z přejídání je sociálně akceptovatelná Není výchova k jemnému rozlišování chuti (slaná/sladká) Rodiče nejsou podporováni v pocitu dlouhodobé odpovědnosti => dávají přednost pocitu okamžitého klidu … … …

Sociální svět Nutnost redefinování toho, co je přijatelné (resp. akceptovatelné) a žádoucí tj. nutnost environmentálních změn, aby mohly probíhat změny - vnímání tělesných signálů, - velikosti porcí, - fyzické aktivity

Materialistic – real world Indicators e.g. Mortality of cyclists Security of pedestrians and runners during nights No. of swimming pools per inhabitant Lenght of cyclist’s paths Another relevant indicators (specific for region, population group etc.)

Situace v EU Rozdílný „sociální gradient obezity“ v bohatších zemích západní Evropy Také u dětí / dospělých (Lotyšsko vs. Francie)

Obezitogenní index Index zohledňující environmentální aspekty přispívající ke vzniku obezity Indikátory jako např. přístup k potravinám restauracím fyzické aktivitě bezpečnému aktivnímu transportu Identifikace obezitogenních indikátorů na mezinárodní a národní úrovni

Conflict of index? Obesitogenic index x HD index (Human Development Index)

Makroekonomické determinanty ovlivňující spotřebu potravin I. Zvyšující se nabídka potravin spolu s poklesem jejich cen a zvyšujícími se příjmy vede ke změně výživových zvyklostí. Tento proces je usnadněn potravinářskými korporacemi, industrializací zemědělství a vysokou závislostí na prodávaných potravinách, stále více kontrolovaných nadnárodními prodejci.

Makroekonomické determinanty ovlivňující spotřebu potravin II. V EU vede společná zemědělská politika k nadprodukci potravin a alkoholu. Konzumentova volba potravin je ovlivněna masmédii, vzděláním a informací, kterou může získat z potravinových etiket. Výživové způsoby a zvyklosti může ovlivnit taková národní politika,která ovlivňuje cenu potravin, jejich dostupnost a vzdělání konzumentů.

Makro a mikroekonomické determinanty ovlivňující fyzickou aktivitu I. Většina každodenních prostředí, tj. - doprava, - bydlení - zaměstnání - školní a volnočasové aktivity přestala podporovat fyzickou aktivitu a v důsledku se stala obesitogenními.

Makro a mikroekonomické determinanty ovlivňující fyzickou aktivitu II. Každé z výše uvedených prostředí má vysoký potenciál pro podporu fyzické aktivity. Příslušné sektory potřebují ukázat efektivním způsobem svůj potenciál – vč. argumentace o ekonomické výhodnosti fyzické aktivity a identifikace s cíli, které mohou být snadno osvojeny.

Fyzická aktivita Rozvoj a výzkum netradičních fyzických aktivit Podpora fyzické aktivity v různorodých podmínkách Výzkum následků sedavého zaměstnání a podpora péče o zdraví pracujících (occupational health) Vliv dostupnosti parků a přírodních podmínek na úroveň fyzické aktivity Otázky bezpečnosti v obcích

Psychological factors Valid social theories in general Cultural and social norms Perception of body image in general

Sociální percepce obezity I. Během fylogeneze spíše žádoucí fenotyp - u žen (nikoli u mužů), i u Homo sapiens, lovců – sběračů Bezpečnější vzhledem k donošení plodu Bezpečnější vzhledem k přežití

Sociální percepce obezity II. Odraz v lingvistické oblasti: Kyprý - kyprá plnoštíhlý (vollschlang) boubelatý baculatý silný – silná Hubený, chudý, vyzáblý, štíhlý, slabý (srb. mršavý)

Sociální percepce obezity III. Úsloví: Přijde čas, kdy tlustí budou hubení, ale to už hubení budou studení.

Epilog Lidé by měli jíst hlavně to, co jim chutná. Ale měli by se snažit, aby jim chutnalo jen to, co je pro ně zdravé.