Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.9 Slovesa Tvar určitý, neurčitý, jednoduché a složené tvary, zvratná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.06 Anotace: Prezentace je zaměřena na podmiňovací způsob u sloves. Obsahuje základní pravidla tvoření. Vzdělávací oblast: český.
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Slovesa – způsob oznamovací
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
( poprázdninové opakování )
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Procvičovací cvičení – slovesa, časy
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova - Tvarosloví VY_32_INOVACE_139 květen 2011Mgr. Hana Patschová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J20/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
TVARY OZNAMOVACÍHO A ROZKAZOVACÍHO ZPŮSOBU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
SLOVESA soutěž řad – 4. třída
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_520_Slovesa AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská ROČNÍK, DATUM:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.1 Podstatná jména – vzory rodu středního a skloňování Název sady:
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.9 Předložky a předpony Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova - souhrn Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova – P, S, V, Z Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.5 Podstatná jména – vzory rodu mužského a skloňování – 2. část Název.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana Český jazyk 4. ročník
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Slova souznačná a protikladná
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Slovesa Bc. K. Matějková.
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.9 Slovesa Tvar určitý, neurčitý, jednoduché a složené tvary, zvratná slovesa Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd k seznámení se slovesy a jejich tvary a rozpoznávání sloves zvratných. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

Slovesa Tvar určitý, neurčitý, jednoduché a složené tvary, zvratná slovesa

 Slovesa jsou slova, která vyjadřují děj. Jsou to slova ohebná.  Slovesa mohou různými tvary vyjadřovat osobu, číslo, čas – časují se a způsob.  Slovesná osoba je trojí: první (já jsem, my jsme), druhá (ty jsi, vy jste) a třetí (on, ona, ono je; oni, ony, ona jsou).  Číslo je u sloves dvojí: jednotné (jdu, jdeš, jde) a množné (jdeme, jdete, jdou).  Slovesný čas je trojí: minulý (hrála), přítomný (hraje), budoucí (bude hrát, zahraje).  Slovesný způsob je trojí: oznamovací (dělám, děláš, dělá), rozkazovací ( dělej, dělejte, dělejme) a podmiňovací (dělali bychom, dělali byste, dělali by). Slovesa

 Slovesný tvar, který může vyjádřit osobu, číslo, čas a způsob je tvar určitý.  Slovesný tvar, který nemůže vyjádřit osobu, číslo, čas a způsob je tvar neurčitý (např. infinitiv).  U sloves v infinitivu neurčujeme osobu, číslo ani čas.  Infinitiv je základní tvar slovesa (psát, házet, mluvit…). Slovesa Tvar určitý a neurčitý Ve slovnících a Pravidlech českého pravopisu jsou slovesa uvedena v infinitivu.

 Tvary sloves, které jsou vyjádřeny jedním slovem (počítá, zazvoní, přijďte), a tvary sloves se zájmeny se, si (těší se, zaplave si) se nazývají tvary jednoduché.  Tvary sloves, které jsou vyjádřeny více slovy (nebudu zpívat, donesli jsme, bál by se), se nazývají tvary složené. Slovesa Jednoduché a složené tvary Pamatujte! Všechny tvary sloves v čase minulém považujeme za tvary složené.

 Slovesa, která jsou spojena se zájmeny si, se, se nazývají zvratná slovesa (číst si, dívat se), tvoří s nimi jeden významový celek.  Slovesa s těmito zájmeny považujeme za tvar jednoduchý.  Pokud vyhledáváme v textu slovesa, je třeba zvratná slovesa uvádět i se zvratným zájmenem (mýlí se, nikoli pouze mýlí). Zvratná slovesa Pozor! Slovo se může být i předložkou (se sestrou).

dál, dal, zní, z ní, pracovitá, práce, pracovat, chůze, chodit, byli, býlí, bílím, spala jsem, spála, namáhá, námaha, děla, dělá, líbil se, výří, víří, budu zašívat, sypal si, vine se, vývin, vynese, dojit, usínání, usínali, hlasy, hlásí 1. Podtrhej slovesa a zařaď je správně do tabulky. Určitý tvarNeurčitý tvar (infinitiv) Jednoduchý tvarSložený tvar

Osika se vyznačuje nápadným chvěním listů. Třepetají se i za zdánlivého bezvětří. Proto o někom, kdo má strach, říkáme, že se třese jako osika. Také se někdy chvějete strachem? Vzpomínáte si, kdy jste se báli tak, až jste se zachvěli? Infinitivy: ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ 2. Podtrhni zvratná slovesa a převeď je do infinitivu.

běhá -__________uslyšelo - __________ budu spát - __________hráli jsme si - __________ sedíme - __________budeš jíst - __________ nahrály - __________třese se - __________ jít - __________jedli jste - __________ souhlasili - __________budeme číst - __________ usínám - __________smál ses - __________ zapálíte si - __________plavat - __________ nejsi - __________hledáš - __________ 3. Urči u sloves osobu, číslo a čas.

___________________________ Tajenka: ____________________________________________ 4. Najdi v osmisměrce 16 sloves. Z písmen v tmavých polích slož tajenku. SERVÍROVAT KETAVOLAMR ÁTKTČATŘIO KLJAUSAILU AEEVTULTOB TSZOŘAOJVI SKDCÍLVOAT VAINTESATO BTTAHATÝLT ČÍSTIŽOLOP

dál, dal, zní, z ní, pracovitá, práce, pracovat, chůze, chodit, byli, býlí, bílím, spala jsem, spála, namáhá, námaha, děla, dělá, líbil se, výří, víří, budu zašívat, sypal si, vine se, vývin, vynese, dojit, usínání, usínali, hlasy, hlásí Řešení 1. Podtrhej slovesa a zařaď je správně do tabulky. Určitý tvarNeurčitý tvar (infinitiv) Jednoduchý tvarSložený tvar dal, zní, byli, bílím, spala jsem, namáhá, dělá, líbil se, víří, sypal si, vine se, vynese, usínali, hlásí pracovat, chodit, dojit zní, víří pracovat, chodit, bílím, namáhá, dělá, vine se, hlásí vynese, dojit spala jsem, budu zašívat, dal, byli, líbil se, sypal si, usínali

Osika se vyznačuje nápadným chvěním listů. Třepetají se i za zdánlivého bezvětří. Proto o někom, kdo má strach, říkáme, že se třese jako osika. Také se někdy chvějete strachem? Vzpomínáte si, kdy jste se báli tak, až jste se zachvěli? Infinitivy:vyznačovat se, třepetat se, třást se, chvět se, vzpomínat si, bát se, zachvět se Řešení 2. Podtrhni zvratná slovesa a převeď je do infinitivu.

běhá -3.os.,č.j.,Puslyšelo - 3.os.,č.j.,M budu spát - 1.os.,č.j.,Bhráli jsme si - 1.os.,č.mn.,M sedíme - 1.os.,č.mn.,Pbudeš jíst - 2.os.,č.j.,B nahrály - 3.os.,č.mn.,Mtřese se - 3.os,č.j.,P jít - infinitivjedli jste - 2.os.,č.mn.,M souhlasili - 3.os.,č.mn.,Mbudeme číst - 1.os.,č.mn.,B usínám - 1.os.,č.j.,Psmál ses - 2.os.,č.j.,M zapálíte si - 2.os.,č.mn.,Bplavat - infinitiv nejsi - 2.os.,č.j.,Phledáš - 2.os.,č.j.,P Řešení 3. Urči u sloves osobu, číslo a čas.

___________________________ Tajenka: ___ČASUJ SLOVESO BÝT ____________________________ Řešení 4. Najdi v osmisměrce 16 sloves. Z písmen v tmavých polích slož tajenku. SERVÍROVAT KETAVOLAMR ÁTKTČATŘIO KLJAUSAILU AEEVTULTOB TSZOŘAOJVI SKDCÍLVOAT VAINTESATO BTTAHATÝLT ČÍSTIŽOLOP servírovat, skákat, troubit, číst, položit, tleskat, tahat, milovat, jezdit, tancovat, volat, vařit, sekat, malovat, plavat, utřít

Použitá literatura  JANÁČKOVÁ Zita, MŰHLHAUSEROVÁ Hana, PŘÍBORSKÁ Olga, ZBOŘILOVÁ Jitka. Český jazyk 4: učebnice pro 4. ročník. Brno: Nová škola, 2011, ISBN  MIKULENKOVÁ Hana a kol. Český jazyk 4, 2.díl.Olomouc: Prodos, 2008, ISBN  ŠPULÁKOVÁ Ivana, JANÁČKOVÁ Zita. Opakujeme češtinu ve 3. – 5. ročníku, Pravopisná cvičení, diktáty: Nová škola 2001, ISBN  STYBLÍK Vlastimil a kol. Pracovní sešit k učebnici Český jazyk pro 4.ročník ZŠ. Praha: SPN, 2002, ISBN  ŠTĚRBOVÁ Ludmila, BEDNÁŘOVÁ Lenka. Čeština pro 4. ročník ZŠ – učebnice B. Úvaly: JINAN, 1993, č.j /93-22  Obrázky z galerie klipart