V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Advertisements

Porušování autorských práv Pirátství
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Software Zákon a etika.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Právní aspekty užívání software
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Informace a informační zdroje
SOFTWAROVÁ KRIMINALITA
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Informace a informační zdroje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_399_Autorské právo AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Licence WinFAS Skalský dvůr Licence Licence umožňuje provoz IS WinFAS dle následujících kategorií: režim provozu - časové rozlišení licenční.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Od Lucie Zíbové z 9.A. Autorské právo Autorské právo je právo autora k dílu. Autorské právo vzniká hned po zveřejnění díla. Autorské právo se značí ©(C.
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Prezentace počítačového pirátství
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
BIS Cracking Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Opakování učiva pro 8. ročník
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorský zákon – právní ochrana software
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Autorské právo a ochrana dat
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
 softwerová licence  nechává autorovi autorská práva, ale umožňuje ostatním bezplatný přístup k softwaru  software nesmí být pozměňován  autoři poskytují.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák,
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Licence. Licence - je právní termín, kterým lze Licence - je právní termín, kterým lze vyjadřovat několik skutečností, vyjadřovat několik skutečností,
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Internet - historie.
Citační manažery Olomouc
Elektronická učebnice - II
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Opakování učiva pro 8. ročník
Informace a informační zdroje
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém pirátství.

Sdílení filmů, hudby, softwaru, elektronických knih a dalších souborů chráněných autorskými právy k následnému stahování. Zveřejňování aktivních odkazů na filmy, hudbu a software chráněný autorskými právy nelegálně na Internet umístěné jinými osobami. Nabízení vyrobených pirátských nosičů s filmy, hudbou či softwarem k prodeji na Internetu.

Neoprávněné užívání softwaru, který je chráněn autorskými právy. K pirátství dochází při jeho nelegálním kopírování, stahování, sdílení či prodeji. Instalace více kopií softwaru do osobního nebo pracovního počítače, než umožňuje zakoupená licence.

Tohoto pirátství se dopouštějí ty společnosti, které prodávají hardware počítače s již předinstalovanými nelegálními kopiemi některých počítačových programů, případně nahrají software do systémů bez poskytnutí originálních disket a manuálů. Domácí: domácí pirátství zahrnuje všechny činnosti od nevinného vyměňování disket a CD s přáteli. Je asi nejhůře detekovatelnou a regulovatelnou skupinou pirátství. Prodejců Podniků:"Kořenem zla" jsou v tomto případě lokální sítě (LAN) firmy nebo podniku, kde má k jedné legálně instalované kopii určitého programu nelicencovaný přístup potenciálně i několik set zaměstnanců.

K tomuto pirátství dochází v případě, že jednotlivec nebo skupina jednotlivců za účelem získání značného majetkového prospěchu ve velkém měřítku kopíruje a distribuuje programové vybavení. Koncových uživatelů: Je jedním z nejrozšířenějších druhů softwarového pirátství. Vyznačuje se používáním několikanásobné kopie jednoho softwarového balíku na několika systémech nebo rozšiřování kopií dotčeného softwaru dalším osobám Průmyslové:

Zkušební verze programu, plně funkční, avšak pouze po určitou dobu (například 30 dní), nebo po určitý počet spuštění. Po této době se program zablokuje a nejde spustit. J Komerční program : je nutné jej nainstalovat, jinak je jeho instalace na počítači nelegální. Demo:Program zdarma, mají zablokované některé funkce. Určené k ukázkám a seznámení. často u počítačových her které například obsahují jen 3 ukázkové kola. Adware: je program zdarma, funkčně a časově neomezené, který se na sebe snaží vydělat tím, že zobrazuje různé reklamy a láká něco si koupit.

Termínem počítačová kriminalita (též kybernetická kriminalita, internetová kriminalita, kyberkriminalita či kybernalita) se označují trestné činy zaměřené proti počítačům nebo trestné činy páchané pomocí počítače. Jde o nelegální, nemorální a neoprávněné konání, které zahrnuje zneužití údajů získaných prostřednictvím výpočetní techniky nebo jejich změnu.

Lucie Svobodová Michaela Lysová Kamila Tkáčová