Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Portréty literárních osobností světové literatury
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
František Ladislav Čelakovský
Romantismus v literatuře
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Portréty literárních osobností světové literatury.
Romantismus ve světové literatuře
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Ruský romantismus.
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Český jazyk a literatura
DETEKTVINÍ LITERATURA
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): České baroko: Oficiální katolická literatura Tematická oblast: Český jazyk.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Povrch a objem koule Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Významní představitelé renesanční literatury
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
ROMANTISMUS.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu):
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast: Český jazyk a literatura Ročník: I. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:duben 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem: Český jazyk pro I. ročník oboru KRAJINÁŘ je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Žáci získají přehled o hlavních jevech a pilířích v české a světové literatuře od počátku starověku do poloviny 19. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje představitelům anglického, amerického a německého romantismu.

Romantismus ve světové literatuře Německo, Anglie, USA

Novalis Heinrich Heine

Německo básník a prozaik Novalis / / jeho celou literární tvorbu poznamenala smrt jeho třináctileté snoubenky a mladšího bratra kniha básní: Hymny noci Jakob a Wilhelm Grimmové /J , W / v jejich tvorbě je patrný příklon k lidové tvorbě vydavatelé souboru německých pohádek: Pohádky pro děti a celou rodinu (200 pohádek):Kocour v botách, Pohádka o lesní chaloupce, Sněhurka, Popelka Heinrich Heine /l / po Goethovi považován za největšího německého lyrika básnická sbírka Kniha písní

Lord Byron

Anglie George Gordon Byron / / pocházel ze staré aristokratické rodiny. Se svým prostředím se však často dostával do rozporu, a tak opustil nejen svůj dům, ale i manželku. Téměř celý svůj život strávil v cizině, především v Itálii. otec notorický piják, nervově labilní matka Byron od dětství kulhal. Nikdy se s tím nevyrovnal. Žil ve světě knih a snů. Miloval svobodu a dobrodružství. Zemřel na morovou nákazu, když vedl výpravu dobrovolníků na pomoc bojujícím Řekům /řecké povstání proti Turkům/. epos: Childe Haroldova pouť Džaur Korzár básnické povídky s revoltujícím hrdinou jako hlavní postavou Lara

Percy Bysshe Shelley

Anglie Percy Bysshe Shelley / / přítel Byrona, básník v mládí dvakrát vyloučen z Oxfordské univerzity pro ateismus - pro spory s vládními kruhy opustil i se svou rodnou vlast zahynul při mořské bouři lyrické drama : Odpoutaný Prométheus - obměna antické báje o člověku, který se vzepřel bohům a přinesl lidem oheň

Sir Walter Scott

Skotsko Walter Scott / / původem Skot, šlechtic sběratel skotských lidových balad zakladatel historické povídky a historického románu (napsal 48 svazků ze skotských, anglických a evropských dějin) Historickýé romány: Waverly Ivanhoe

Edgar Allan Poe

USA Edgar Allan Poe / / americký básník, prozaik stal se zakladatelem americké novely, detektivky (vytvořil postavu prvního detektiva amatéra C. Augusta Dupina, který řeší složité a záhadné případy logickou úvahou a podrobným průzkumem místa zločinu) a hororu povahou bohém (pití, drogy) od dětství stíhaný neštěstím: adoptován, oženil se s mladou dívkou (sestřenicí, byla dlouhodobě těžce nemocná) v poezii vyjadřoval především úzkost a hrůzu ze života a smrti, z vesmírného prázdna - nejsilněji tuto myšlenku vyjádřil v básni Havran Vražda v ulici Morgue Jáma a kyvadlo

Kontrolní otázky Kdo ve své tvorbě vycházel z ústní lidové slovesnosti? Kdo se stal zakladatelem americké novely, detektivky a hororu? Kdo je považován za zakladatele historické povídky a historického románu? Kdo psal básnické povídky s revoltujícím hrdinou jako hlavní postavou?

Seznam obrázků SEAROBIN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FREEMASON, Liberal. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KELSON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZANIMUM. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ARKESTEIJN, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIZKID. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Seznam zdrojů SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. ISBN